Fadil Novalić ponovo obmanjuje:Mehmed Salihović nije dobio posao, s porodicom i dalje boravi u alternativnom smještaju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Fadil Novalić ponovo obmanjuje: Mehmed Salihović nije dobio posao, s porodicom i dalje boravi u alternativnom smještaju

Sjećate li se Mehmeda Salihovića iz Brčkog kojem je u oktobru prošle godine u požaru stradalo sedam članova porodice? Ubrzo nakon ove tragedije u posjetu su mu došli federalni premijer Fadil Novalić i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić. Obećali su mu riješiti stambeno pitanje i omogućiti zaposlenje. Nekoliko mjeseci kasnije, Mehmed i dalje nema riješeno stambeno pitanje, niti je zaposlen.

Mehmed Salihović nije dobio posao, s porodicom i dalje boravi u alternativnom smještaju
Tragedija porodice Salihović

 

Sedam članova porodice Salihović smrtno je stradalo nakon što je 23. oktobra prošle godine požar zahvatio njihovu porodičnu kuću u brčanskom naselju Suljagića sokak. Uzrok smrti bio je gušenje ugljen-monoksidom. Zbog tragične smrti sedam osoba, 27. oktobar bio je proglašen Danom žalosti u Federaciji i Brčko distriktu.

Bez članova svoje porodice, ali i bez krova nad glavom ostali su i Mehmed Salihović, njegova supruga Alma, te njihovo petero djece. Ubrzo je ova porodica privremeno smještena u jedan brčanski hotel, a sve je plaćeno sredstvima Vlade Brčko distrikta. 

Stranačke kolege, federalni premijer Fadil Novalić i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, posjetili su ovu porodicu 16. novembra.

„Vlada FBiH zajedno sa Vladom Brčko distrikta će riješiti stambeno pitanje porodice Salihović i Mehmedu ćemo omogućiti zaposlenje. Za 15 dana ću ponovo posjetiti Mehmeda, Almu i njihovo petero djece da se uvjerim da je započela realizacija onoga što sam obećao“, napisat će, između ostalog, Fadil Novalić na društvenim mrežama nakon posjete porodici Salihović.

 

 

Od posjete Novalića i Kadrića prošla su više od tri mjeseca. U životima članova porodice Salihović mnogo toga se desilo, ali obećanja, prema riječima Mehmeda, nisu ispunjena. Krenimo redom.

Uprkos obećanju, Mehmed Salihović i dalje nije zaposlen. Priznaju to iz Sektora za informisanje Vlade Brčko distrikta BiH: „Pitanje zaposlenja gospodina Mehmeda Salihovića još nije riješeno, mada je i u tom pogledu bilo ozbiljnih incijativa i ponuda od privatnih poduzetnika koji su bili spremni da odmah zaposle pomenutog gospodina. S porodicom je, međutim, dogovoreno da se Mehmed Salihović, nakon što se oporavi od velikog stresa izazvanog gubitkom članova porodice, javi gradonačelniku Esedu Kadriću, kako bi se riješilo pitanje njegovog zaposlenja.“

Iz ureda premijera Novalića, pak, odgovaraju da su Mehmedu osigurali radno mjesto u, kako ističu, jednoj privatnoj firmi u Brčkom: To sam organizovao nakon posjeta porodici Salihović. Kako sam tada informisan, gospodin Mehmed je bio odsutan i rečeno mu je u više navrata da se javi u tu firmu kada dođe. Obavijestili su me da se do danas nije javio, a radno mjesto ga čeka. Kolege iz Brčko distrikta su mi rekli da je bilo još nekoliko ponuda drugih privatnih poduzetnika. Međutim, gospodin Mehmed se ni njima nije javio.

Naravno, sve ove navode provjerili smo i kod samog Mehmeda. Kako kaže, nekoliko puta je pokušao stupiti u kontakt s gradonačelnikom Kadrićem, ali je uspio doći samo do sekretarice. Ističe i kako se ponovna posjeta Novalića i Kadrića nikada nije desila.

Ja sam nekoliko puta išao dole kod gradonačelnika, nisu me mogli primiti, rekli su mi da je zauzet, da ima sastanke. Fadil Novalić se nikad nije ni javio, tako da nisam dobio posao, govori on.

Nastavlja riječima da je on spreman raditi bilo šta što će mu donijeti stabilne i redovne mjesečne prihode, kako bi prehranio svoju porodicu i sebe. U međuvremenu, Mehmed radi na dnevnicu: „Radim za nekih 15 KM dnevno da bih prehranio svoju obitelj. Radim na dnevnicu, s otpadom, pomažem čovjeku, istovari i utovari željezo i eto.

Osim što nisu ispunjena obećanja u vezi s ponovnom posjetom i zaposlenjem, nije ispunjeno ni obećanje u vezi s rješavanjem stambenog pitanja, iako su, istina, neki pomaci napravljeni.

Ponovimo, porodica Salihović je prvobitno bila smještena u jednom hotelu, a sve su platile brčanske vlasti. Nakon toga, smješteni su u jedan stan, tzv. alternativni smještaj, a, kako nam je rečeno, sve finansijske implikacije boravka (režije i slično) padaju na teret Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica i stambena pitanja u Vladi BD. Tu bi trebali ostati do izgradnje porodične kuće.

No, ono što je problematično jeste stanje u kojem se nalazi taj stan. Na fotografijama koje su nam ustupljene se jasno može vidjeti da imaju veliki problem s vlagom, a čini se da porodica Salihović ima i drugih problema.

„Nas je sedmero. Imamo dvije sobice, kuhinju i kupatilo. Vlaga je unutra, u svim sobama. Struju imamo, a voda je žuta“, objašnjava Mehmed.

 

 

Istina, prije nego što su uselili, stan je djelomično adaptiran u smislu da je okrečen, te je kupljen novi namještaj. Kako smo saznali, to su najvećim dijelom isfinansirali jedna domaća kompanija i jedna strana organizacija, a sve je najviše organizirao Crveni krst Brčko distrikta. Međutim, čini se kako ova stambena jedinica treba veću i značajniju obnovu, bez obzira na to ko će biti smješten.

Za porodicu Salihović ni ovo ne bi bio najveći problem da im se ispuni obećanje u vezi sa stalnim rješavanjem stambenog pitanja. U razgovoru s novinarima Žurnala, Mehmed Salihović govori kako je više puta pokušao saznati u kojoj fazi je rješavanje tog pitanja, ali da do odgovora nije uspio doći.

Odgovor smo pokušali dobiti mi. Mehmedova želja da se obnovi stara kuća neće biti ispunjena zbog komplikacija u vezi s vlasništvom. Umjesto toga, kako nam je potvrđeno, u planu je izgradnja nove stambene jedinice na državnom zemljištu u naselju Brka.

„Za tu istu porodicu je planirana izgradnja individualnog stambenog objekta za pripadajući broj članova domaćinstva, a prema standardima za sanaciju i izgradnju objekata u svrhu stambenog zbrinjavanja Roma u BiH. Trenutno smo u fazi obezbjeđenja investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju individualnog stambenog objekta“, rekli su nam iz Vlade BD.

Dakle, čini se da će porodica Salihović morati još čekati na trajno rješavanje stambenog pitanja, a već je prošlo nekoliko mjeseci od tragičnog događaja.

Kada je riječ o hrani i drugim potrebnim stvarima za porodicu, posebno djecu, jedinu kontinuiranu pomoć pruža Crveni krst, ali to nije dostatno. Pored toga, povremeno dobiju donacije i poklone od drugih.

No, Mehmed i njegova porodica bi da, kako je to i Novalić istakao, započnu život ispočetka. To neće moći uraditi ako budu ovisili od pomoći i donacija. Za početak, dovoljno je da premijer Novalić i gradonačelnik Kadrić ispune svoja obećanja.

(zurnal.info)