Sigurnost u BiH:MEKTIĆ: Ne postoje teroristički kampovi u BiH

Novosti

MEKTIĆ: Ne postoje teroristički kampovi u BiH

MEKTIĆ: Ne postoje teroristički kampovi u BiH

U Bosni i Hercegovini ne postoje teroristički kampovi u kojima bi se obučavali ekstremisti, da postoje mi bismo sigurno znali za njih - izjavio je ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić.

U intervjuu koji su zajednički realizirale Federalna novinska agencija FENA i Agencija Nove Kine - Xinhua, Mektić je kategorički demantirao medijske napise u postojanju kampova za obuku terorista.

- Nemoguće je da bi takvi kampovi mogli postojati bez saznanja policijskih snaga u BiH - rekao je Mektić te dodao kako postoji manji broj građana BiH koji su sljedbenici ekstremističkih nasilnih ideologija, ali da je on, kao ministar, lično zadovoljan sigurnosnim stanjem u BiH.

- Kineskim, ali i svim drugim investitorima, poručujem da slobodno dođu u Bosnu i Hercegovinu, ja im lično garantujem sigurnost - izjavio je ministar Mektić.

Ministar sigurnosti je potvrdio informaciju da se oko 130 državljana BiH nalazilo ili se nalazi na teritoriji Sirije gdje se uglavnom bore u snagama takozvane Islamske države. Od njih 130, 43 ih je poginulo, dok se 50-tak vratilo u BiH.

Mektić je napomenuo i da četiri građana BiH ratuju u Ukrajini, a svi ovi ratnici sa stranih ratišta sučeljavaju se sa kaznom do pet godina zatvora. Mektić je ponovio da je nedavno mijenjan krivični zakon kako bi se odlazak na strana ratišta tretirao kao krivično djelo. Trenutno je pred Sudom BiH sudi 19-torici građana zbog ratovanja u Siriji, kao i zbog podstrekavanja na odlazak.

- Ipak, moramo imati na umu da je riječ o teško dokazivim djelima, gdje moramo dokazati da je osoba otišla, da se borila, da je pucala na nekoga, itd. Nakon prvobitne euforije kada su se pojedinci sami fotografisali i stavljali na društvene mreže, ratnici su sada mnogo oprezniji - rekao je Mektić, te dodao kako je broj odlazaka na strana ratišta u 2014. i 2015. znatno manji u odnosu na 2013.

Govoreći o slučajevima izbjeglica iz Sirije, Mektić je rekao kako ne vjeruje da će ustaljena ruta, koja ide od Grčke preko Makedonije do sjeverne Srbije i Mađarske, biti promijenjena i da će se BiH naći na izbjegličkoj ruti. Ipak, podsjetio je da Vijeće ministara BiH ima spreman akcioni plan koji uzima u obzir kako sigurnosni, tako i humanitarni aspekt izbjegličke krize.

Ministar Mektić je rekao kako u ovom trenutku bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine sa zemljama Schengena ni na koji način nije ugrožen jer BiH ispunjava svoje obaveze, a broj azilanata iz BiH je drastično opao.

(Fena)