Prva zvanična posjeta Zagrebu :Milanović odbio sastanak sa Lagumdžijom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Milanović odbio sastanak sa Lagumdžijom

Milanović odbio sastanak sa Lagumdžijom

Zoran Milanović, premijer Hrvatske, nije se danas želio sastati sa Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iako je ranije najavio da će, ukoliko bude u Zagrebu, prisustvovati takvom sastanku, saznaje Žurnal iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Hrvatske potvrđeno nam je da se Milanović danas nalazi u Zagrebu ali da se neće sastati sa Lagumdžijom. Umjesto sa Milanovićem, Lagumdžija se u 12 sati sastao sa Radomirom Čačićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva.

Iz Milanovićevog ureda nam nisu mogli potvrditi ali ni demantovati da li je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo zvanični zahtjev za sastankom Lagumdžije i Milanovića.

U dosadašnjim posjetima ministara vanjskih poslova BiH Hrvatskoj uobičajna praksa je bila sastanak sa premijerom susjedne zemlje ali je Milanović odlučio ignorisati prvu Lagumdžijinu zvaničnu posjetu Zagrebu, od kada je preuzeo novi ministarski mandat. Jedan od razloga Milanovićevog odbijanja mogla bi biti svojevrsna afera prilikom prve službene posjete premijera Hrvatske Sarajevu kada je Lagumdžija odbio prisustvovati radnom ručku sa Milanovićem nezadovoljan prioritetima posjete hrvatskog premijera.

Lagumdžija u Zagrebu boravi na poziv Vesne Pusić, ministrice vanjskih poslova Hrvatske. 

(zurnal.info)