SMIJEŠNA ODBRANA PREDSJEDNIKA STRANKE:Milorad Dodik je težak kao dvije trećine naroda

Istražujemo

SMIJEŠNA ODBRANA PREDSJEDNIKA STRANKE: Milorad Dodik je težak kao dvije trećine naroda

Kulminacija saopštenja Kabineta predsjednika RS dostavljenog entitetskoj novinskoj agenciji Srna je ocjena da optužnica protiv Dodika „ima za cilj poništenje srpskog naroda u Republici Srpskoj, koji je izabrao svoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsjednika RS i obavezao ih da postupaju prema Ustavu Republike Srpske". Time su, suštinski izjednačili Dodika sa cjelokupnim srpskim narodom u RS, što niti je tačno niti je moguće.

Milorad Dodik je težak kao dvije trećine naroda
Miloš Lukić i Milorad Dodik

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. „Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (1959.) i Miloša Lukića (1987.)“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sam Milorad Dodik se danas nije oglasio povodom podizanja optužnice, a najavljeno je da će sutra održati konferenciju za novinare. Očekivano, iz njegovog kabineta su optužnicu ocijenili kao „direktan pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva da, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke Ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, ponište institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima“.

Još su naveli da je namjera podizanja optužnice protiv Dodika, koji je, kako su naveli, potpisivanjem ukaza o objavljivanju zakona izglasanog u Narodnoj skupštini, izvršio svoju ustavnu obavezu, „poništenje, ne samo predsjednika RS, nego i Narodne skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa vlasti“.

Iz Dodikovog kabineta su otišli i korak dalje i optužnicu doveli u kontekst sa „poništenjem samog Ustava RS“, po kojem je, kako su naveli, eksplicitno postupao predsjednik RS.

Kulminacija saopštenja Kabineta predsjednika RS dostavljenog entitetskoj novinskoj agenciji Srna je ocjena da optužnica protiv Dodika „ima za cilj poništenje srpskog naroda u Republici Srpskoj, koji je izabrao svoje predstavnike u Narodnu skupštinu i predsjednika RS i obavezao ih da postupaju prema Ustavu Republike Srpske". Time su, suštinski izjednačili Dodika sa cjelokupnim srpskim narodom u RS, što niti je tačno niti je moguće.

Nastavili su u skladu sa političkim narativom vrha RS, pa su optužnicu okvalifikovali ne samo kao političku, već „aktom ugnjetavanja srpskog naroda u RS, kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav koji su svi u Republici Srpskoj dužni da poštuju“. U saopštenju je Dodik predstavljen kao beskompromisni „zaštitnik“ Ustava RS, jer, kako je navedeno, „nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Kristijana Šmita“.

Na kraju su se istakli kako optužnica protiv Dodika, odnosno, kako su naveli, „ovakvi pokušaji poništavanja institucija RS“ neće uspjeti da sruše Republiku Srpsku, jer iza njenih institucija stoji narod RS.

„Pored političkog Sarajeva, sa današnjom optužnicom danas je najzadovoljniji ambasador SAD Majkl Marfi u čijem je kabinetu u američkoj Ambasadi ova optužnica i napisana i koji je njen istinski tvorac“, zaključili su u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

U odbranu Dodika stali su predstavnici njegove političke stranke - SNSD-a, koji su optužnicu okvalifikovali kao pokušaj „političkog progona i disciplinovanja“ Milorada Dodika. Ministar trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom BiH Staša Košarac je pozvao Tužilaštvo BiH da „podigne optužnicu protiv svih nas“. Nije precizirao ko su svi oni, ali je optužnicu nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom Šmita, Marfija i lokalnih irgeta u muslimanskoj strukturi, u cilju destabilizacije Srpske i stvaranja unitarne BiH“.

Košarac, koji uredno prima platu u institucijama BiH, Tužilaštvo BiH, kome su svojevremeno legitimitet svojim glasovima u državnom parlamentu dali i predstavnici SNSD-a, sada naziva „neustavnom i hibridnom institucijom, pod vođstvom stranaca“. Košarac je dodao da „visoki predstavnik ne postoji, kao ni njegove intervencije“, navodeći da iza Dodika i institucija RS stoje građani ovog bh. entiteta!?

Ognjen Tadić, koji pretenduje da postane novi sudija Ustavnog suda BiH iz RS, optužnicu protiv Dodika i Lukića je nazvao „nebitnom sa pravnog gledišta“, navodeći da je pozadina podizanja optužnice „želja zapadnog dijela međunarodne zajednice da održi u životu priču o Kristijanu Šmitu kao visokom predstavniku“

„Ovdje je važno da se ta priča što duže ’valja’, ne bi li se desio neki politički momenat kome se oni nadaju, a u koji sam uvjeren, da se neće desiti, da Šmit bude ustoličen, onako kako bi oni htjeli“, kazao je Tadić.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik DNS-a, optužnicu protiv Dodika je patetično okarakterisao kao „optužnicu protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku“?!! Dodao je da se radi o „politički montiranom procesu“, te da Šmit „nema legalitet i legitimitet“.

Nenad Stevandić, koji je bio jako zabrinut prije formiranja predmeta protiv Dodika i Lukića, plašeći se da i njegovo ime ne bude u njemu, sada „junački“ poručuje kako su zakoni koje je usvojio parlament RS neprikosnoveni, dok je optužnica protiv Dodika i Lukića „udar na ustavni poredak RS i BiH“.

Nekom svojom matematikom Stevandić je izračunao da je optužnica protiv Dodika „udar na više od dvije trećine naroda Republike Srpske“, uvodeći u cijelu priču i teoriju zavjere o optužnici kao sredstvu da se udari na mir i bezbjednost svih građana BiH, tako što će se stvoriti krizna situacija da bi „arbitri pozivali u pomoć neke druge faktore“.

Stevandić je, izgleda prespavao godine, u kojima BiH, koju odjednom ističe u više navrata, godinama tavori u raznoraznih političkim krizama, u kojima je sam Dodik nebrojno puta, i verbalno i institucionalno, negirao i BiH i njene institucije. Po Stevandiću, oni koji su ovo smislili „u svemu su promašili“, dodajući da će Dodik za sve odluke koje je potpisao jednog dana dobije spomenik, a ne optužnicu. Za sada je na stolu optužnica, a ako je Sud BiH potvrdi, slijedi i proces protiv Dodika i Lukića.

Iz Ambasade SAD u BiH rečeno je da je optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića "važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije".

„Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona“, naveli su iz američke ambasade u BiH.

Optužnica protiv Dodika je podignuta, jer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS. Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, i nakon ovih odluka, potpisao ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit je ranije nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojim je nesprovođenje odluka visokog predstavnika kažnjivo od šest meseci do pet godina zatvora, a svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog delovanja.

Bez obzira koliko članovi vladajućih struktura iz RS horski ponavljali da se radi o politički motivisanoj optužnici, da Šmit nema legitimitet i legalitet, pravosudne institucije nastaviće da rade svoj posao.

Uostalom, sam Dodik je ranije potvrdio da je bio na ispitivanju u SIPA-i, gdje je dao izjavu kao osumnjičeni u ovom predmetu. Nije, kako je to ranije najavljivao, zabranio djelovanje ovoj policijskog agenciji na teritoriji RS, a nije ni ignorisao ni poziv da da izjavu, znajući da bi, u protivnom, bio priveden.

 

(zurnal.info)