UZALUDAN PROTEST:Milorad Dodik okončao štrajk glađu željezničara pozivom na pivo

Istražujemo

UZALUDAN PROTEST: Milorad Dodik okončao štrajk glađu željezničara pozivom na pivo

U Republici Srpskoj jedino funkcioniše Milorad Dodik, koji, po potrebi, preuzima ingerencije vlade, premijera, ministara, direktora javnih preduzeća. Čaščavajući gajbama pive i sokova okončao je i štrajk željezničara

Milorad Dodik okončao štrajk glađu željezničara pozivom na pivo
FOTO: zurnal.info

Šest dana, 12 štrajkača glađu u Banjaluci i 16 u Doboju, blokirana pruga na ulazu u banjalučku željezničku stanicu, kola Hitne pomoći, štrajkači jedni drugima mjere pritisak, daju infuziju, stotine radnika Željeznica RS koji stižu da podrže svoje kolege, drama koju iz minute u minut prate mediji, završava u roku od pet minuta dolaskom Milorada Dodika, predsjednika RS, među štrajkače. Slavodobitno im saopštava da je februarska plata isplaćena, da niko od njih neće disciplinski odgovarati, dok će se pozabaviti činjenicom da je menadžment Željeznica sebi podigao plate i ostale naknade. Štrajkači se povlače s pruge, voz ulazi u stanicu, štrajkači s Dodikom odlaze na piće u obližnju birtiju. Drama se pretvara u komediju, a nakon svega jasno je da u Republici Srpskoj jedino funkcioniše Milorad Dodik, koji po potrebi preuzima ingerencije vlade, premijera, ministara, direktora javnih preduzeća… Gasi požare, ali je problem što manji požari izbijaju na više mjesta i sve ih je teže lokalizovati.

Predsjednik vedri i oblači

Budžetska "pipa" presušuje, pa je pitanje da li požar koji je ugašen danas, neće ponovo izbiti za par dana na istom ili drugom mjestu, a “vatrogasac” Dodik više neće imati čime da gasi vatru.

“Došao sam tražiti ono što mi duguju. Sumnjam da će ispuniti naše zahtjeve, ostajemo do daljnjeg. Dva topla obroka, prevoz, plata i sistematizacija”, rekao je Žurnalu Ragoslav Radišić, radnik Željeznica iz Prijedora samo pola sata prije nego što se Dodik pojavio medju štrajkačima i ubijedio ih da se povuku. Već tada je bilo poznato da je vođa štrajkača Čedo Knežević kod Dodika na pregovorima.

“Može li Dodik riješiti ovo stanje”, pitam Radišića i njegovog kolegu koji nije želio da se predstavi.

“Predsjednik je bog. On vedri i oblači. Može li riješiti? Kako ne može. On može sve, on može srediti da sad udari kiša, snijeg, šta god hoćete”, kaže radnik čije ime ne želi da se pominje.

“On se druži s Rusima”, dodaje drugi.

“Dobro, a može li Dodik išta riješiti dugotrajno”, sledeće je pitanje.

“E, to je drugo”, konstatuju zajedno Radišić i njegov kolega.

“Je li ovo samo gašenje požara, da bi ste se vi povukli”, ne odustajem.

“Tačno tako”, konstatuju željezničari i ostaju da stoje na pruzi.

Usput, osipaju drvljem i kamenjem po predstavnicima sindikata Željeznica RS, kojih ima čak šest. Konstatuju da je “najgori onaj Milijanov (Marković), koji sve radi u dosluhu sa direktorom, predsjednikom i vladom, zbog čega ga ljudi prozivaju". Činjenica da je Dodik za pet minuta riješio štrajk željezničara, neće ništa riješiti u vezi sa poslovanjem te kompanije koja godinama grca u finansijskim problemima. Partijsko zapošljavanje, višak radnika, kašnjenje sa procesom restrukturiranja kompanije uzimaju danak.

Prvo se tvrdilo da u Željeznicama RS ima viška samo 300 radnika, da bi se potom ispostavilo da je ta brojka mnogo veća, oko hiljadu. Dugovanja radnicima trebalo bi da se riješe kroz restrukturiranje preduzeća - kada neki radnik bude išao u penziju ili ako bude otpušten kao višak biće mu isplaćena sva dugovanja od 2011. godine. Sredstva Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica trebalo bi da budu operativna do kraja januara 2018. godine.

Štrajkaći (ne)će disciplinski odgovarati

Štrajk željezničara otkrio je još jednu dimenziju, tinjajući sukob među koalicionim partnerima – SNSD i DNS-om. Dodik je svojim odlaskom među štrajkače i rješavanjem problema za pet minuta zadao težak udarac DNS-u, čiji kadrovi su i direktor Željeznica Dragan Savanović i ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Mada je Dodik štrajkačima obećao da se protiv njih neće voditi disciplinski postupak zbog napuštanja radnih mjesta, ministar Trninić tvrdi suprotno. On je rekao da protiv štrajkača na banjalučkoj železničkoj stanici moraju biti pokrenuti disciplinski postupci, o čemu će odlučiti uprava Željeznica RS, jer se “ne može se dozvoliti anarhija, zaustavljanje vozova i zadržavanje ljudi”. Ministar Trninić je naveo da “ne zna šta je predsjednik obećao štrajkačima”, dodajući da je na upravi preduzeća da odluče o tome.

"I uprava je odgovorna nekome, kao i radnici. Svako treba da odgovara za svoje postupke. Uprava 'Željeznica' treba da sagleda šta se tu dešavalo, da li su protesti bili u okviru zakona i da preduzme odgovarajuće mjere, a da li će to značiti da i da će neko biti sankcionisan pokazaće vrijeme", dodao je Trninić.Za Trninića su sporni i povodi za štrajk jer ističe da je plata redovna, a i februarska bi bila uskoro isplaćena.

“Plata bi bila isplaćena sljedeće sedmice i da nije bilo protesta", kazao je on.

Nakon šestodnevne štrajkačke drame i njenog završetka za pet minuta, kada se na sceni pojavio Dodik te Trninićevog stava da razloga za štrajk nije ni bilo, jer bi plate svakako bile isplaćene, nameće se pitanje je da li je možda neko i za nečiji račun manipulisao štrajkačima? Ako jeste, radi se o beskrupoloznim osobama, koji su za sitne političke poene spremni žrtvovati zdravlje ljudi. Dvanaest željezničara koji su šest dana štrajkovali glađu završili su u bolnici, iscrpljeni, izmučeni i narušenog zdravlja. Međustranačko nadmudrivanje i političke igrarije, u kojima se pojedinci (Dodik) predstavljaju kao nezamjenjivi faktor u rješavanju bilo kojeg problema u RS, nisu vrijedni uništavanja zdravlja tih ljudi.

(zurnal.info)