Nekažnjeni primitivizam u Sudu BiH:Milorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!

Istražujemo

Nekažnjeni primitivizam u Sudu BiH: Milorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!

Optuženi predsjednik Republike Srpske danas je opet odbio da ustane u sudnici, pa mu je sudija Mirsad Strika kazao da u tom slučaju ne može govoriti, na šta je Dodik promrmljao sa "isključite, jebo to"... Početak suđenja ponovo je odgođen zato što je Dodikova odbrana tražila izuzeće četvero tužilaca

Milorad Dodik vulgarno vrijeđa sudiju Mirsada Striku!
Milorad Dodik (Adi Kebo/zurnal.info)

Isključite. Jebo to“, promrmljao je optuženi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u sudnici Suda BiH, nakon što mu je sudija Mirsad Strika kazao „da može govoriti samo ukoliko ustane, a da u protivnom nema pravo na riječ“.

Sudija nije odreagovao na ove riječi. Možda ih nije čuo. Možda nije čuo ni na prošlom ročištu, koje je također bilo odgođeno, kada se Dodik brecnuo na sudskog policajca govoreći mu „da se pomjeri od njega i da sjedne iza vrata“.

Dodiku opet danas nije pročitana optužnica po kojoj je sa v.d. direktorom Službenog glasnika Milošem Lukićem, optužen za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Njegova odbrana je danas pronašla novi način da odgodi početak suđenja: ovaj put su zatražili izuzeće tužitelja Nedima Ćosića, Gordane Bosiljčić, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin jer sumnjaju u njihov nepristrasan pristup.

O ovome će odluku donijeti glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Dodik je još jednom pokazao da se može poigravati sa državnim sudom i to bez ikakve sankcije. Sve ostalo sa današnjeg ročišta ostalo je u sjeni toga. Njegove mnogobrojne pristalice i danas su ga ispred zgrade Suda BiH dočekale i otpratile sa aplauzom.

Podsjetimo, suđenje je odgođeno i 6. decembra nakon što je odbrana tražila da se suđenje premjesti u Banju Luku.

Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policijuPRIMITIVIZAM U SUDNICI I IZVAN NJEOdgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju

(zurnal.info)