UMJESTO ISTRAGE O PRODAJI DIPLOMA NA CEPS-u:Ministarstvo finansira, tužilaštvo potpisuje ugovore o saradnji, gostuje V.D. direktor FUP-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

UMJESTO ISTRAGE O PRODAJI DIPLOMA NA CEPS-u: Ministarstvo finansira, tužilaštvo potpisuje ugovore o saradnji, gostuje V.D. direktor FUP-a

Bez obzira na informacije policijskih agencija o prodaji diploma, Visoka škola CEPS iz Kiseljaka, u vlasništvu obitelji Ševo, potpisuje ugovore o saradnji sa kantonalnim tužilaštvom, a visoki policijski funkcioneri su im gostujući predavači...

Ministarstvo finansira, tužilaštvo potpisuje ugovore o saradnji, gostuje V.D. direktor FUP-a
Visoka škola CEPS Kiseljak (foto: zurnal.info)

Tužilaštvu BiH 2018. godine SIPA je dostavila informacije o prodaji diploma na nekoliko privatnih ustanova širom države. Sigurnosne agencije raspolagale su podacima da se diplome iz obrazovnih ustanova Visoka škola Logos centar, Visoka škola Centar za poslovne studije Kiseljak prodaju i osobama zaposlenim u raznim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, čak i stranim državljanima. Unatoč istrazi i konkretnim dokazima SIPE o prodaji diploma, Tužilaštvo BiH nije reagovalo.

Pet godina kasnije, ove ustanove potpisuju ugovore o saradnji sa kantonalnim tužilaštvom, dok su im gostujući predavači visoki policijski funkcioneri.

U Uredu glavnog kantonalnog tužioca, zaključen je Sporazum o naučnoj, istraživačkoj i stručnoj saradnji između Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskkog kantona kojeg predstavlja glavni kantonalni tužilac mr. sci. Šemsudin Fuško, te Visoke škole “CEPS –Centar za poslovne studijeiz Kiseljaka kojeg predstavlja dr. sci. Mirzo Selimić, direktor”, saopštili su početkom februara ove godine iz Tužilaštva SBK.

Vođeni željom i potrebom za uspostavljanjem međusobne saradnje u oblasti istraživanja, projektnim aktivnostima i jačanju struke, spremni na efikasnu saradnju koja će doprinijeti razmeni iskustava i znanja, potvrđujući zajedničko zalaganje i interese za unapređivanjem saradnje u oblasti naučnog istraživanja i jačanja civilnog društva u Bosni i Hercegovini potpisnici sporazuma su se usaglasili da će saradnjom uspostaviti partnerski odnos između strana u stručnoj, edukativnoj, izdavačkoj i naučno-istraživačkoj oblasti”, naveli su iz Tužilaštva.

Dan prije potpisivanja sporazuma, iz CEPS-a su obavijestili javnost o radnom sastanku sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Federalnog ministarstva naveli su da je na sastanku razgovarano o mogućnostima za pokretanje novih studijskih programa koji nisu zastupljeni u BiH, poput fakulteta okupacione terapije.

Polovinom decembra gostujuće predavanje održao je i v.d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Korman je studentima CEPS-a održao predavanje o operativno-taktičko-tehničkim mjerama i radnjama policijskih službenika. Osim saradnje, Visoka škola CEPS početkom godine od Ministarstva civilnih poslova BiH dobila je 25.820 KM grant sredstva.

Odbacila informacije SIPA-e, pa za saradnike uzela „pravnike“ iz VitezaDiploma(tija) Gordane TadićOdbacila informacije SIPA-e, pa za saradnike uzela „pravnike“ iz Viteza

Podsjetimo da još 2018. godine SIPA proslijedila državnom tužilaštvu informacije o prodaji diploma u ovoj ustanovi. Bez obzira na to, državno tužilaštvo donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage.

Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole „Logos“, odnosno školske ustanove CEPS za određenu sumu novca (1500 – 5000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smijera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti“, napisala je SIPA 21. septembra 2018. godine Tužilaštvu BiH.

(zurnal.info)