Ukoliko presuda bude pravosnažna:Ministarstvo privrede SBK moraće nadoknaditi stotine hiljada maraka odštete

Novosti

Ukoliko presuda bude pravosnažna: Ministarstvo privrede SBK moraće nadoknaditi stotine hiljada maraka odštete

Ministarstvo privrede SBK bi eventualno pravosnažnom presudom, firmi “Smrčevice” Gornji Vakuf-Uskoplje moralo isplatiti na ime naknade štete iznos od 240 hiljada maraka, nakon što je iz rudnika nestalo oko 3.500 tona rude kvarcita. U tom periodu navedenom privrednom društvu nije bio dozvoljen pristup rudniku, a zbog otkaza Ugovora o koncesiji. Na čelu Ministarstva privrede SBK bio je SDA-ov Sedžad Milanović

Ministarstvo privrede SBK moraće nadoknaditi stotine hiljada maraka odštete

Općinski sud u Travniku je 17. januara ove godine donio prvostepenu presudu kojom se Srednjobosanski kanton, odnosno Ministarstvo privrede Travnik obvezuje da Privrednom društvu PTD “Smrčevice” d.o.o. isplati na ime naknade imovinske štete iznos od 240.870 KM, sa zakonskom zateznom kamatom.


NEZAKONIT OTKAZ UGOVORA O KONCESIJI

Sve je počelo 16. oktobra 2014. godine kada je tadašnji ministar privrede SBK Sedžad Milanović (SDA) informisao Privredno društvo PTD “Smrčevice” da je otkazan Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju kvarcita na lokalitetu “Gradac” Gornji Vakuf-Uskoplje. Inače, ugovor s Privrednim društvom PTD “Smrčevice” potpisan je još 27. septembra 2002. godine.

Kako se u otkazu ugovora navodi, Ugovor o koncesiji se otkazao jer se “ni nakon ostavljenog roka nije započela obavljati djelatnost koja je Ugovorom o koncesiji data”.

Također, navodi se i to da “objekti, postrojenja i infrastrukturni objekti izrađeni za vrijeme trajanja koncesije postaju vlasništvo Srednjobosanskog kantona”.

“Za sve koncesije koje nisu bile aktivne u tom periodu, Vlada SBK je donijela odluku da se raskinu ti ugovori. Ja sam predložio Vladi, Vlada je donijela odluke”, objašnjava Sedžad Milanović za Žurnal.

Ipak, ovakav otkaz ugovora, kasnije će se ispostaviti, bio je nezakonit.

Naime, Privredno društvo “Smrčevice” tužilo je Srednjobosanski kanton, odnosno Ministarstvo privrede, a Općinski sud u Travniku je 1. februara 2018. godine donio presudu kojom se utvrđuje da su “Otkaz ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju kvarcita na lokalitetu ‘Gradac’ Gornji Vakuf-Uskoplje i Otkaz ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju kvarcita na lokalitetu ‘Obodinski potok-Gromilica’ Gornji Vakuf-Uskoplje nezakoniti”.

Kantonalni sud u Novom Travniku je nekoliko mjeseci kasnije potvrdio ovu presudu.

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK ODGOVORNO ZA NASTALU ŠTETU

Donošenjem ove presude stekli su se uvjeti da “Smrčevice” podnese tužbu protiv Srednjobosanskog kantona, odnosno Ministarstva privrede u cilju nadoknade štete koju je rudnik imao. Između ostalog, i zbog toga što je utvrđeno da na stovarištima nedostaju određene količine deponovanog kvarcita. Kako saznaje Žurnal, do sada su podnesene ukupno dvije tužbe, a prva prvostepena presuda donesena je 17. januara ove godine. 

U toj presudi se navodi i to da je 12. marta 2014. godine, odnosno prije otkazivanja Ugovora o koncesiji, izvršen inspekcijski pregled, a ustanovljeno je da “na depou u Desnoj nalazi cca. 4.500 tona rude kvarcita frakcije 30-70 mm”.

Vlasnik Privrednog društva PTD “Smrčevice” Kerim Kasumović ističe da je, nakon njihovog ponovnog ulaska u rudnik 2018. godine, nedostajalo oko 3.500 tona rude kvarcita: “Toliko je nedostajalo gotovog proizvoda na zimskom depou. To je samo jedan dio od ukupne imovine koji je falio nakon našeg povratka.”

Finansijskim vještačenjem utvrđeno je da tržišna vrijednost nedostajuće rude kvarcita od 3.500 tona iznosi 240.870 maraka, a prvostepenom presudom je određeno da će upravo taj iznos, u slučaju da presuda postane pravosnažna, Ministarstvo privrede SBK morati isplatiti PTD “Smrčevice”, uz zatezne kamate.

S obzirom na to da je otkazom Ugovora o koncesiji Ministarstvo privrede SBK preuzelo posjed, kako nad nalazištima, tako i nad opremom, postrojenjima i depoom, Općinski sud je utvrdio da je ovo ministarstvo odgovorno za nastalu štetu.

“Sud je u presudi za naknadu štete jasno i decidno naveo da je Ministarstvo privrede bilo dužno obezbijediti i čuvati mašine, opremu, objekte... Moralo se u periodu nakon otkaza koncesije brinuti za kompletnu infrastrukturu”, ističe Kasumović dodajući kako Privredno društvo PTD “Smrčevice” u periodu od 2014. do 2018. godine nije imalo pristup rudniku.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Ako se potvrdi prvostepena presuda, te se ustanovi da je SBK, odnosno Ministarstvo privrede odgovorno za nastalu štetu, odgovornost je i na tadašnjem ministru privrede, SDA-ovom Sedžadu Milanoviću.


                                                                                               Sedžad Milanović

Sedžad Milanović trenutno je zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona, a ministrovao je četiri uzastopna mandata. Kako je već navedeno, bio je ministar privrede u vrijeme kada je Privrednom društvu PTD “Smrčevice” nezakonito otkazan Ugovor o koncesiji, te u vrijeme kada je nastala šteta za koju je tužen Srednjobosanski kanton, odnosno Ministarstvo privrede.

Milanović za magazin Žurnal kaže kako ne želi komentirati nepravosnažne presude, ali priznaje da ministarstvo na čijem je čelu bio, u periodu od 2014. do 2018. nije osiguravalo rudnik: “Ministarstvo privrede i Vlada SBK ne obezbjeđuju rudnike. Mi kad smo preuzeli to nismo zatekli nijednog kubika kvarca na tom području.”

Osim što će, ako se presuda potvrdi, SBK morati isplatiti više od 240 hiljada maraka zbog odluka Vlade SBK i Milanovićevog ministarstva, šteta je nanesena i zbog toga što rudnik nije radio.

“Svaka kompanija koja četiri, pet godina stoji, to je nemjerljiva šteta. Na nama je sada da procijenimo ukupnu štetu. Tu smo angažovali pravnike koji će taj dio da rade. Mislim da je riječ o višemilionskoj šteti, a ova presuda se odnosi samo na jedan, najjednostavniji dio”, zaključuje Kasumović najavljujući nove tužbe za naknadu štete. 

(zurnal.info)