Dok piše zakone o borbi protiv korupcije u SBK:Ministar Marković i dalje izvlači javni novac u vlastite kompanije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Dok piše zakone o borbi protiv korupcije u SBK: Ministar Marković i dalje izvlači javni novac u vlastite kompanije

U Srednjobosanskom kantonu uigrana ekipa privatnika i nosilaca javnih funkcija svake godine izvlači milione KM javnog novca u privatne kompanije. Žurnal često piše o tome, a sada donosimo još jedan, mali dio, koji ilustruje tu uspješnu saradnju

Ministar Marković i dalje izvlači javni novac u vlastite kompanije
Zoran Marković (prvi slijeva) na sastanku sa partnerima

Ministarstvo pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona objavilo je i u proceduru Vladi SBK uputilo Nacrt zakona o prevenciji korupcije i koordindaciji aktivnosti na suzbijanju korupcije. 
Odličan potez, samo da prvi čovjek ovog ministarstva Zoran Marković (HDZ) nije odavno ogrezao u korupciju. I to zahvaljujući svojim prijateljima i poslovnim partnerima koji se po stranačkoj, HDZ-ovoj liniji, godinama nalaze na čelima različitih javnih ustanova.

Posao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminalKAKO SE DIJELE JAVNI POSLOVI U KISELJAKUPosao od pet miliona KM dogovaraju i izvode osuđenici za kriminal


Žurnal je pisao o tome kako ministar pravosuđa Zoran Marković ima dvije privatne kompanije. U fokusu našeg interesovanja bila je njegova kompanija 3N-kuća putem koje je Marković izvlačio budžetski novac. Sarađivao je dobro sa načelnicima Općina Kiseljak i Kreševo Mladenom Mišurićem-Ramljakom i Renatom Pejakom. Zavod Bakovići i njegov dugogodišnji direktor Branko Stanić podržali su ministrovu firmu, kao i Elektroprivreda HZHB, a 3N kuća je, kakav kuriozitet, bila korisnik sredstava za subvenciju tokom pandemije od MInistarstva privrede SBK. 

Zar ja nemam pravo da radim?MINISTAR NE ZNA ŠTA SU KORUPCIJA I SUKOB INTERESAZar ja nemam pravo da radim?


Zbog istog principa prije nekoliko mjeseci premijer Kantona Sarajevo Edin Forto detaljno je provjeravan kada je kompanija njegovog oca koristila subvencije. Podsjetimo, Žurnal je pisao da je novac za svoju firmu inkasirao i nekadašnji ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić.

Ja sam vlasnik moje kompanije ali sa njom nemam ništa!Kako ministar Kapidžić shvata sukob interesaJa sam vlasnik moje kompanije ali sa njom nemam ništa!


Nakon pisanja Žurnala, ministar Marković ne dobija toliko poslova za 3N-kuću, ali, na sreću, on ima i drugu firmu – Perkon energija. 
Djelatnost: građevinarstvo i proizvodnja solarne energije. Krajem jula ove godine načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak, sa kojim je Marković odlično sarađivao i na ranijim projektima, daje mu posao plinifikacije općine Kiseljak vrijedan oko 19 hiljada KM. Od početka ove godine Perkon energija dobila je oko 50 hiljada KM poslova, što je javno dostupno. Ali dio ugovor nije javan niti naveden u registrima javnih nabavki. 
Osim toga, u brojnim poslovnim građevinskim poduhvatima često se ponavljaju ista imena i kompanije, bez obzira da li je riječ o asfaltiranju, izgradnji, rasvjeti, vodovodu, plinifikaciji… Žurnal je pisao o tome kako je zemljište u Fojnici kupljeno za 20 hiljada KM, a zatm praktično preprodato Vladi SBK za deset puta višu cijenu. Kupili su ga i na njemu zaradili vlasnici kompanije T.W.I. iz Kiseljaka. 

Zemljište kupili za 20 hiljada maraka, pa ga prodali Vladi SBK za deset puta veću cijenuZA GRADNJU ŠKOLE U FOJNICIZemljište kupili za 20 hiljada maraka, pa ga prodali Vladi SBK za deset puta veću cijenu

Igrom slučaja, ministar Marković i privatno sarađuje sa ovom kompanijom. U 2020. 3N-Kuća nadzirala je poslovanje kompanije T.W.I. na izgradnji puteva u Kreševu. Naravno, to i naplatila. Sa druge strane, Zoran Marković je član Vlade koja zemljište otkupljuje od T.W.I.-ja.

Ukupni prihod kompanije T.W.I. u prošloj godini bio je oko 4,6 miliona KM (podaci portala akta.ba). Od Općina Fojnica i Kreševo u posljednjih nekoliko godina dobili su milione KM za različite poslove. Ugovore vrijedne stotine hiljada KM, više od pola miliona KM, dobijali su čak i kada su bili trećerangirani ponuđači.

Vlada Srednjobosanskog kantona ima Tim Vlade za sprečavanje korupcije. U njemu se nalazi i službenica Ministarstva pravosuđa na čijem je čelu Zoran Marković - Renata Vrhovac. Tim smo pitali da li znaju da ministar Marković posluje putem privatne firme sa javnim ustanovama u ovom kantonu. Zamolili smo i za očitovanje Renate Vrhovec kao službenice ministarstva i članice Tima: je li ministar Marković u sukobu interesa? Kažu da ne znaju za ovaj slučaj, te da nemaju “operativne, istražne i represivne nadležnosti” već se isključivo bave prevencijom korupcije:
Nadležnost Tima u konkretnom slučaju je da putem izvještaja o navedenom upozna Vladu SBK.

Dok vijesti ne dođu do Vlade evo isječka iz zakona koji je pripremilo Ministarstvo pravosuđa: 
Korupcija označava svaku zloupotrebu moći povjerene javnom službeniku ili osobi na drugom javnom položaju u Kantonu Središnja Bosna koja može dovesti do privatne koristi. Korupcija posebno može uključivati izravno ili neizravno zahtijevanje, nuđenje, davanje ili prihvaćanje mita ili neke druge nedopuštene prednosti ili njenu mogućnosti… - sročio je, između ostalih, i biznismen-ministar Marković. 

(zurnal.info)