ZBOG SLANJA NEPOSTOJEĆEG TIMA U TURSKU:Ministarstvo sigurnosti upozorilo FUCZ da krši zakon!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ZBOG SLANJA NEPOSTOJEĆEG TIMA U TURSKU: Ministarstvo sigurnosti upozorilo FUCZ da krši zakon!

Fahrudin Solak direktor FUCZ-a samoinicijativno je poslao 30 pripadnika FUCZ na obuku u Tursku. Nakon toga je Ministarstvo sigurnosti BiH poslalo zahtjev FUCZ-u da je ovim postupkom prekoračio zakonom utvrđene nadležnosti

Ministarstvo sigurnosti upozorilo FUCZ da krši zakon!
FOTO: fucz.gov.ba
Federalna uprava civilne zaštite poslala je samoinicijativno, početkom septembra ove godine, 30 pripadnika FUCZ na obuku u Tursku za USAR MEDIUM tim po INSARAG smjernicama. 
 
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u pismu koje je uputilo FUCZ-u, opominje direktora Fahrudina Solaka da je prekršio zakon. Iz Ministarstva navode da je FUCZ bez znanja MS BiH ostvario kontakt sa turskom agencijom za vanredne situacije.
 
„Po raspoloživim podacima, za tu certifikaciju, ostvarili ste direktan kontakt sa Turskom agencijom za vanredne situacije – Predsjedništvo Republike Turske za vanredne situacije (AFAD) i pokrenuli aktivnosti pripreme za certificiranje. Želimo Vam dobronamjerno skrenuti pažnju da ste tim postupkom, a u želji što brže spremnosti za odgovor za eventualni zemljotres, prekoračili zakonom utvrđene nadležnosti“ navodi se u zahtjevu MS BiH „za pravilno provođenje postupka međunarodnog certificiranja timova za USAR“


  
Inače, "Zakoni u BiH u oblasti zaštite i spašavanja, jasno utvrđuju da se operativne snage formiraju u entitetima i Brčko Distriktu BiH (uprave civilne zaštite Federacije BiH i Republike Srpske i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta). Ali međunarodna saradnja i koordinacija u zaštiti i spašavanju  u nadležnosti je Ministarstva sigurnosti. To podrazumijeva da MS BiH, saglasno članu 4., 5. i 6. Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju je zaduženo za komunikaciju sa međunarodnim organizacijama i institucijama partnerskih država" pišu između ostalog iz Ministarstva sigurnosti. 
 
Do objave ovog teksta Fahrudin Solak nije odgovarao na pozive Žurnala. 
 
 
MILIONI ZA TIMOVE KOJI NE POSTOJE
 
Podsjećamo da je Ministarstvo sigurnosti BiH ranije odgovorilo Žurnalu da „Bosna i Hercegovina nema licencirane USAR timove. Na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji jedinica za za zaštitu i spašavanje, a samim tim ni USAR jedinica“
 
 
Bez obzira na činjenicu da tim ne postoji, Fahrudin Solak u „Planu Javnih nabavki za 2018. godinu“ planira za USAR izdvojiti 680 hiljada maraka, o čemu je Žurnal i ranije pisao.   
FUCZ je također u junu ove godine potrošio 3.400 KM za nabavku kombinezona, ponovo za nepostojeći USAR tim. 
 
U Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a među jedinicama Uprave ne postoji jedinica u koju bi se mogla svrstati aktivnost skijanja deminera. Bez obzira na to FUCZ je potrošila više od 240 hiljada maraka, putem javnih nabavki u 2017. godini na ove aktivnosti.  
 
FUCZ je također slao 2017. godine i devet svojih pripadnika, nepostojećeg „ronilačko-pirotehničkog tima“ koji su završavali obuke u Češkoj Republici.  
 
Sve navedeno Solak planira platiti iz sredstava posebne naknade, odnosno 0.5% sredstava koje Civilna zaštita traži u slučaju požara, poplava i slično. Međutim, izvori Žurnala tvrde da je Fahrudin Solak godinama unazad potrošio milione maraka za jedinice FUCZ-a koje ne postoje. 
 
Prema legendi francuski kralj Luj XIV 1655. godine izrekao je čuvenu rečenicu „Država to sam ja“ obraćajući se francuskom parlamentu. 
 
363 godine kasnije direktor Federalne uprave civline zaštite Fahrudin Solak– poslavši nepostojeći USAR tim na vježbu u Tursku, zanemarivši državnu instituciju rekao je „Država to sam ja“.
 
 
(zurnal.info)