MAJSTOR ZA PIVO, DEBELA BERTA, KONOBA KOD MAČKA:Ministarstvo za ljudska prava BiH potrošilo 40 hiljada KM za reprezentaciju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

MAJSTOR ZA PIVO, DEBELA BERTA, KONOBA KOD MAČKA: Ministarstvo za ljudska prava BiH potrošilo 40 hiljada KM za reprezentaciju

Nije nezakonito: ministarstva imaju pravo na sredstva za reprezentaciju. Da li je etično da državno ministarstvo za ljudska prava u vrijeme teške krize, koja je dodatno pogodila kategorije o kojima bi trebalo brinuti, potroši 40 hiljada KM u ugostiteljskim objektima?

Ministarstvo za ljudska prava BiH potrošilo 40 hiljada KM za reprezentaciju
Zgrada kolektivnog stanovanja Hrasnica; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

 

Majstor za pivo, Konoba kod MačkaRestoran Toplik, Debela Berta, Motel Konak Trebinje, Bar Sunce, Restoran Rumeni, Restoran Staza Jahorina, Ribarska priča, Rafting klub Drina-Tara, Rajska vrata Jahorina, Kulin dvor, Sunnyland, Karting klub, Služba za zajedničke poslove institucija BiH… - za nepunih sedam mjeseci mandata (nedavno smijenjenog) državnog ministra Miloša Lučića na račun reprezentacije Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potrošilo je blizu 40 hiljada KM. Nije nevažan ni kontekst: period nastanka računa je vrijeme pandemije, u kojem je dobar dio bh. građana iskusio tešku oskudicu, te bio zatvoren sedmicama zbog epidemioloških mjera.

Pandemija je dodatno pogodila i ugrožene grupe stanovništva, starije, bolesne, ljude u pokretu, manjine – posebno Rome… sve one o kojima bi Ministarstvo za ljudska prava trebalo brinuti. Umjesto toga, mediji su svakodnevno izvještavali da su ove grupe tokom pandemije dodatno diskriminisane.


hrasnica2
Zgrada kolektivnog stanovanja u Hrasnici (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Miloš Lučić imenovan je na čelo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH 15. maja prošle godine. Navedeni iznos od 40 hiljada odnosi se na period od početka mandata do kraja prošle godine (uz tri konzumacije prethodne ministrice). Jedan od omiljenih objekata za trošenje sredstava za reprezentaciju, prema dostupnom spisku, je restoran Toplik u Istočnom Sarajevu.
Vlasnicu restorana Toplik Zoricu Jovančić Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu optužilo je za utaju poreza i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju. Tužilaštvo će dokazivati da je Zorica Jovančić oštetila budžet i fondove u RS-u a sebi i restoranu pribavila korist u iznosu od 85 hiljada KM. Optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Sokocu.

kosmopolit1

Naselje na Palama u kojem se nalazi udruženje Kosmopolit (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Ministarstvo za ljudska prava BiH nije jedina državna institucija koja novac troši u Topliku – rade to i Tužilaštvo BiH, SIPA, Ministarstvo civilnih poslova BiH…
Iako neetično, postupanje Ministarstva za ljudska prava u vrijeme pandemije nije nezakonito. Kao i brojne druge benefite i ovaj su sebi omogućili zakonima i pravilnicima.
Prema pravilniku koji reguliše korištenje sredstava za reprezentaciju, pravo na korištenje ovih sredstava imaju članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, zamjenici ministara, rukovodioci, članovi kolegijalnih organa koji rukovode institucijama države, njihovi zamjenici, sekretari, pomoćnici, ambasadori, šefovi misija i generalni konzuli Bosne i Hercegovine...

Budžetski korisnici imaju različite godišnje iznose za reprezentaciju – od šest hiljada do pola miliona KM. Ministarstvo za ljudska prava na raspolaganju ima 60 hiljada KM godišnje.

Žurnal je ranije pisao o načinu na koji je ministar Lučić formirao svoj kabinet, otpuštanju uposlenika Centra Salakovac, ali i raspodjeli sredstava za obrazovanje Roma, kada je sredstva dao praktično ugašenoj organizaciji Kosmopolit u vlasništvu stranačkog kolege koja se nikada nije bavila obrazovanjem. 

(zurnal.info)