PROŠIRENJE PORODIČNE MANUFAKTURE:Ministrica Turković, nakon sina, angažovala i njegovog badžu!?

Istražujemo

PROŠIRENJE PORODIČNE MANUFAKTURE: Ministrica Turković, nakon sina, angažovala i njegovog badžu!?

Žurnalovi izvori iz nekoliko institucija navode da ih je Almir Zulum kontaktirao po raznim osnovama predstavljajući se kao osoba koja zove u ime ministrice Turković. Kako to Zulum negira, logična reakcija bila bi da policiji prijave osobu koja se lažno predstavlja njegovim imenom

Ministrica Turković, nakon sina, angažovala i njegovog badžu!?
FOTO: zurnal.info

Netom nakon imenovanja ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković angažovala je svog sina Alija u funkciji „personalnog asistenta".  Žurnal je pisao kako on putuje kao član delegacije te da prisustvuje i sastancima, a da nikakve formalne veze sa ministarstvom nema. Osim mame.

Nakon sina, „neformalni“ angažman proširuje se po svemu sudeći i na sinovog badžu Almira Zuluma. 

 

 

Zulum je vijećnik OV Fojnica i prije pola godine je kooptiran u Glavni Odbor SDA. Početkom decembra prošle godine boravio je u Dohi, dok je  Bisera Turković još obavljala funkciju ambasadorice u Kataru, odnosno neposredno prije nego što će biti imenovana za ministricu vanjskih poslova. Pored sinovog badže ugostila je i načelnika općine Fojnica Sabahudina Klisuru.

 


  S lijeva: Almir Zulum, Bisera Turković i Sabahudin Klisura u Dohi

 

„Samo Bisera može angažovati savjetnike po svom izboru, bez konsultacija sa mnom,“ odlučio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, saznaje Žurnal od izvora iz vrha ove stranke.

Šefovo naređenje dosljedno se poštuje. Tako je na kadrovskoj komisiji SDA, navode nekoliko izvora Žurnala, ministrica Turković pokazala listu sa četiri imena, a među njima je bilo i ime Almira Zuluma.

„Nisam angažovan u ministarstvu, živim i radim u Fojnici i borim se odavde,“ kategorično je ponavljao Almir Zulum na pitanje Žurnala o njegovom angažmanu za MVP BiH. Prethodno je tražio nekoliko minuta odgode razgovora.

Demantovao je potom i ono što je Žurnalu potvrdilo više kredibilnih izvora ne samo sa stranačkih sastanaka, nego i iz nekoliko institucija. Svi su listom naveli da ih je Zulum kontaktirao predstavljajući se kao osoba koja zove u ime ministrice Turković po raznim osnovama.

Ukoliko se taj i takav poziv ponovi, sukladno Zulumovom negiranju, logična reakcija bi bila da policiji prijave lažnog pozivatelja!

No, postoji još jedan detalj. Žurnalu je nekoliko je službenika državnih institucija, uz uslov anonimnosti, potvrdilo da im je prilikom dodjele određenih zadataka vezanih za MVP rečeno da kontaktiraju – Almira Zuluma.

Za očekivati je da će ministrica sve negirati, baš kao u slučaju kooptiranja sina u delegaciju, pravdajući da on nije imenovan za člana delegacije, te da je putovao u pratnji kao privatna osoba i o svom trošku.  Biće da tako i Zulumov angažman treba shvatiti kao privatnu pomoć unutar porodične manufakture, sistemu koje SDA praktikuje kada i kako im odgovara. Moguće da za razliku od prethodnog, u ovom slučaju neće biti poređenjai sa američkim predsjednikom.

“Navodimo samo primjer Ivanke Trump, kćerke Predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koja također kontinuirano pruža nesebičnu potporu svome ocu tijekom njegovog predsjedničkog mandata”, bio je dio iz propćenja iz MVP BiH!?

„Diplomatija je u svim sistemima elitno zanimanje, a ne uhljebljenje,“ izrekla je ne trepnuvši početkom godine Bisera Turković, poklonica Alije Izetbegovića, Muslimanskog bratsva i tesavvufske literature, koja je obilato koristila funkciju za porodična zapošljavanja, o čemu je Žurnal ranije pisao

Koliko za nju vrijede zakoni i pravila kazuje da i to da se tek nakon diplomatskog i medijskog pritiska angažovala za evakuaciju pedesetak državljana BiH iz Italije da bi potom zasluge pripisala – sebi.

 

foto: MVP BiH

Pomenimo još da ministrica ima više od 65 godina, no za nju ne vrijedi uredba o zabrani kretanja. Tako je, naizgled ničim izazvana, nakon donošenja uredbe posjetila firmu u Kaknju koja proizvodi zaštitne maske. Ministrica Turković prošetala je pogonom – bez maske.

(zurnal.info)