MALVERZACIJE REZULTATIMA IZBORA:Mjesto u biračkom odboru je najvažnije za izbornu pobjedu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

MALVERZACIJE REZULTATIMA IZBORA: Mjesto u biračkom odboru je najvažnije za izbornu pobjedu

Zaključeni su, izuzev Doboja i Srebrenice, rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Glavna predizborna bitka vođena je za mjesta u biračkim odborima. Na toj svojevrsnoj pijaci, cijene preuzimanja člana odbora su se kretale od trocifrenih do četvorocifrenih brojki

Mjesto u biračkom odboru je najvažnije za izbornu pobjedu
FOTO: AAY

 

"Nije važno tko glasa, nego onaj tko broji glasove", poznata je izjava pripisana bivšem lideru Sovjetskog Saveza Josifu Visarionoviču Staljinu. Bez obzira na autorstvo, njen sadržaj je itekako u primjeni u Bosni i Hercegovini. Posljednji lokalni izbori uključujući i one za Grad Mostar pokazali su jedan novi trend u borbi za što bolje izborne rezultate, ali nelegalnim načinom.

HDZ BiH nije ovoga puta uspio” oživjeti” svoje glasače koliko prethodnih izbora, SDA nije našla nosače vreća sa ispunjenim izbornim listićima koje bi “dodala” ostalima, SNSD nije imao toliko novca da “animira” glasače, a ni “bugarski voz” nije bio u punom pogonu kao nekada.

Glavna predizborna bitka, pokazaće se ubrzo njen značaj, bila je ona za mjesta u biračkim odborima. Manje stranke i nezavisni kandidati i njihove kvote u odborima bili su itekako “tražena roba”. Na toj svojevrsnoj pijaci, cijene preuzimanja člana odbora su se kretale od trocifrenih do četvorocifrenih brojki, zavisno od brojnosti glasača na pojedinim izbornim mjestima.

Osmišljen je sistem “zakidanja na malo”. U praksi to znači da prilikom prebrojavanja glasova malo dodaš svom kandidatu ili stranci, malo oduzmeš od protivnika. Gledajući pojedinačno po glasačkim mjestima, to ne izgleda drastično, ali kada se sumira broj lažnih glasova on ne bude zanemarljiv. Tu nije kraj. Naknadno se dodavalo ili oduzimalo i prilikom upisivanja rezultata na tzv “žutom obrascu”, računajući da to neće biti podrgnuto pozornijoj kontroli. U dosta slučajeva tako je i bilo.

Evo primjera iz Zenice. Šegrti iz SDA nisu mogli parirati svom dojučerašnjom učitelju Fuadu Kasumoviću, budno su pazili jedni na druge, ali su mogli “kraduckati” ostale, ponajviše SDP. Na donjem listiću vidljivo je prepravljanje broja glasova za listu SDP-a, koje nije praćeno odgovarajućim parafima, odnosno ovjerom. Neki kandidati ove stranke imali su “nula” glasova”, čak i tamo gdje su lično sa porodicom glasali.

 

 

“Naša je procjena da smo oštećeni za jedno sigurno, a moguće i dva vijećnička mjesta. Podnijeli smo u roku žalbu uz prateće dokaze Centralnoj izbornoj komisiji, tražeći novo prebrojavanje, no nikada nismo dobili bilo kakav odgovor”, kaže za Žurnal Mladen Simić, predsjednik GO SDP Zenica.

Sve ukazuje da je Centralna izborna komisija BiH, suočena ssa brojnim nepravilnostima, još od procesa registracije glasača u inozemstvu pa nadalje, previše vjerovala gradskim i općinskim izbornim komisija, tako i onoj zeničkoj koju vodi odani SDA kadar Selver Keleštura.

Na ponašanje Gradske izborne komisije mnogo je primjedbi bilo i u Mostaru. Nova prebrojavanja na pojedinim glasačkim mjestima dokazala su upravo gore navedenu tvrdnju, o dodavanju ili oduzimanju “na malo” glasova uglavnom u korist SDA i HDZ-a BiH. Ukazano je i na nesrazmjerno veliki broj preferencijalnih glasova sa pojedinih biračkih mjesta koji su pripisani, treba li uopće naglasiti, kandidatima SDA i HDZ-a.

„Na biračkom mjestu u Jasenici jedan kandidat HDZ-a BiH ima 100% preferencija, a uz izuzetak jedne kandidatkinje, ostali kandidati imaju 0 glasova; na jednom biračkom mjestu u JZ kandidat HDZ-a BiH ima 97% i 84% preferencija, a na drugom mjestu u istom naselju 35%. Svi ti podaci ne podudaraju se sa podacima koje smo mi dobivali od naših promatrača“, navedeno je u saopšenju Hrvatske republikanske stranke koja je najavila pokretanje zahtjeva za smjenu članova mostarske Gradske izborne komisije.

 

 

Smjena Gradske izborne komisije tražena je i u Doboju. Predstavnici PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su ponukani brojnim izbornim nepravilnostima, pored smjene GIK-a Doboj tražili i ponavljanje  izbora. I ovdje je evidentirano nezakonito postupanje članova biračkih odbora, a na većini izbornih mjesta bio je onemogućen pristup posmatračima drugih stranaka, osim naravno SNSD-a i njihovih koalicionih partnera. Dopisivanja glasova uz onemogućavanje kontrole izbornog procesa, razlog su što CIK BiH još nije potvrdio izborne rezultate u Doboju.

Naveli smo tri primjera, moglo ih je biti i stotinu i tri. Nema sumnje da sistem glasanja, kontrole i evidentiranja izbornih rezulata mora biti promijenjen. No, onima koji o tome odlučuju to ne odgovara, na tome baziraju očuvanje vlasti. Zašto bi se neko časnih namjera opirao uvođenju video nadzora na glasačkim mjestima i drugim načinima osiguranja transparentnog i legalnog procesa glasanja?

Kolacija “Pod lupom” anketirala je građane pitajući ih šta bi bilo prioritetno za unapređenja izbornog procesa. Anketirani su najviše podržali prijedlog za uvođenje elektronskog skeniranja glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača te uvođenje elektronske identifikacije birača sa važećih dokumenata. Rješenja dakle ima. Ako nadležni kažu da je to skupo i nesigurno, lažu. Znaju da bi tada zaista postalo važno ko glasa, a ne ko broji glasove.  

(zurnal.info)