Postizborni intervju:MLADEN IVANIĆ ZA ŽURNAL: Sa Izetbegovićem i Čovićem mogu promijeniti imidž ove zemlje

Interview

MLADEN IVANIĆ ZA ŽURNAL: Sa Izetbegovićem i Čovićem mogu promijeniti imidž ove zemlje

Treba da se koncentrišemo na stvari od zajedničkog interesa, koje se mogu riješiti u svakom ustavnom uređenju, pa i u ovom dejtonskom. Tu mislim na promjenu imidža zemlje, pokušaj stvaranja pozitivnijeg ambijenta za strana ulaganja, privlačenje stranih investitora i kreiranje pozitivne atmosfere

MLADEN IVANIĆ ZA ŽURNAL: Sa Izetbegovićem i Čovićem mogu promijeniti imidž ove zemlje
MLADEN IVANIĆ: U Predsjedništvu ne trebamo razgovarati o stvarima o kojima znamo da nemamo isti pogled. To je, recimo, pitanje Ustava; FOTO: sarajevotimes.com

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić sasvim izvjesno će, kao predstavnik opozicionog bloga “Savez za promjene”, sljedeće četiri godine obavljati funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH. On smatra da su protekli izbori pokazali podijeljenost društva u Republici Srpskoj i da su bili svojevrsna detronizacija Milorada Dodika.  

Podijeljenost u RS je zaista velika, jer se pokazalo da je broj glasova između dva bloka blizu. Kada se uzmu u obzir dvije čelne funkcije (predsjednik RS i član Predsjedništva BiH op.a) došlo je do podjele jedan na jedan, što upućuje na to da postoji velika grupa ljudi koji su nezadovoljni vlašću. Kada se tome dodaju i oni koji su ostali kod kuće, a koji su sigurno bili za promjene, ali eto nisu izašli na izbore, smatram da je najveći gubitnik izbora vlast, koja je značajno smanjila svoje učešće”, rekao je Ivanić u intervjuu za Žurnal.

ŽURNAL: Ipak, SNS i dalje tvrdi da su oni pobjednici izbora u RS, mada je opšta ocjena da lider te stranke Milorad Dodik više nema snagu i moć kakvu je imao u poslednjih devet godina!?

Mislim da su ovi izbori bili detronizacija Dodika lično, ali i SNSD-a kao partije. Niti je Dodik više takav autoritet, jer, ako i pobijedi, pobijedio je sa razlikom koja je praktično minimalna. Kada tome dodate šta je sve imao na raspolaganju, kakve resurse, zloupotrebu javnih preduzeća, javnih fondova, javnog RTV servisa, javnih ličnosti iz Srbije, slikanje sa Putinom, podršku patrijarha Irineja i čitav niz drugih stvari, onda je rezultat koji je ostavario kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić, a koji se praktično zasnivao samo na entuzijazmu, impresivan. Ta razlika je toliko minimalna i, kada bi se isključili nevažeći glasovi,

Dodik je sigurno i izgubio. No, bez obzira na sve, detronizacija Dodika je definitivno počela, on više neće biti neprikosnoveni gospodar RS, kao što je bio.

Isto tako, počela je detronizacija SNSD. SNSD će sada biti pod velikim ucjenama svojih eventualnih koalicionih partnera, učešće u vlasti SNSD-a biće neuporedivo manje i SNSD će platiti cijenu ovakvog izbornog rezultata.

ŽURNAL: Koliko je cijeli izborni proces uopšte bio regularan, od predizborne kampanje, preko samog izbornog dana do svega ovog što se dešava nakon izbora, uključujući i sporost CIK-a u brojanju glasova i objavljivanju rezultata. Smatrate li da se definitivno nešto treba mijenjati u izbornom sistemu BiH?

Sasvim sigurno – da. Jedna od ključnih stvari koju treba napraviti jeste promjena zakona i to da u biračkim odborima mogu biti samo predstavnici parlamentarnih stranaka, pri čemu odnos vlasti i opozicije u biračkim odborima treba da bude pola-pola.

Time će se eliminisati veliki broj partija koje nastaju samo zarad trgovine glasačkim mjestima. To bi bio ogroman iskorak u pravcu neke veće regularnosti.

Ova kampanja je bila, ne samo verbalno prljava, već je u njoj bilo toliko zloupotrebe javnih fondova, stvari koje ni u jednom normalnom društvu ne bi bile prihvaćene, kao što je zapošljavanje u javnim preduzećima, u ministarstvima. Sve u svemu, čitav niz stvari koje su bile potpuno neprimjerene.

U vremenu koje dolazi i to se mora mijenjati.

ŽURNAL: Vi ste već najavili da ćete u Predsjedništvu BiH pokušati da uvedete novi princip rada, koji bi trebalo da dovede do pozitivnog pomaka u cijeloj BiH. Šta pod tim konkretno mislite?

Prije svega, da ne raspravljamo o stvarima o kojima znamo da nemamo isti pogled. To je, recimo, pitanje Ustava. Evidentno je da je Ustav tema oko koje nema saglasnosti i insistiranje na tome može značiti samo sukobe.

Treba da se koncentrišemo na stvari od zajedničkog interesa, koje se mogu riješiti u svakom ustavnom uređenju, pa i u ovom dejtonskom. Tu mislim na promjenu imidža zemlje, pokušaj stvaranja pozitivnijeg ambijenta za strana ulaganja, privlačenje stranih investitora i kreiranje pozitivne atmosfere.

Smatram da sa malim pomacima mi možemo očekivati značajnu podršku evropskih institucija, koje čekaju minimalne pozitivne naznake da nam u tom smislu pomognu.

ŽURNAL: Smatrate li da ćete u Bakiru Izetbegovići i Draganu Čoviću imati partnere za takav pristup?  

Mislim da hoću, jer i jedan i drugi su na vrhuncu svojih političkih karijera i nakon ovoga, objektivno, više nemaju šta da urade u politici.

Ne mislim da će biti zainteresovani za sukobe. Naprotiv, smatram da će iza sebe htjeti ostaviti nešto pozitivno i vjerujem da ću od njih imati podršku za ovakvu vrstu političkog pristupa.

ŽURNAL: Evropska unija pozvala je na brzo formiranje vlasti u BiH. Smatrate li da će taj proces ići brzo ili će sve skupa potrajati?

Imamo tri člana Predsjedništva BiH iza kojih stoje tri političke grupacije. Mislim da je jedino logično da Savjet ministara BiH bude formiran tako što će njegov temelj činiti Savez za promjene, SDA i HDZ.

Stvari mogu biti poremećene pokušajima da neko drugi uđe u većinu.

S moje strane, nemam nikakva druga očekivanja, osim ovoga što sam već spomenuo, i nadam se da ni moje kolege neće ići sa drugim pristupom.

ŽURNAL: Ipak, već su iz SNSD-a upućeni pozivi, kako je navedeno, koalicionim partnerima iz SDA i HDZ BiH da formiraju vlast na državnom nivou!?

Ja zaista mislim da je pravi partner SDA i HDZ-u na nivou BiH ona struktura koja je podržala izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, a to je Savez za promjene.

Ako ih oni smatraju svojim partnerima, onda moraju objasniti koja je svrha i uloga člana Predsjedništva BiH.
Ja mislim obrnuto, smatram da je Savez za promjene u ovom trenutku jedini i prirodni partner SDA i HDZ- u na nivou BiH.

ŽURNAL: SNSD već tvrdi da vladajući blok ima većinu u Parlamentu RS i da će oni formirati novu entitetsku vladu. Iz SNSD su pozvali na stvaranje “široke koalicije” u RS, nudeći partnerstvo i opozicionim strankama, svim osim SDS-a?

To je politički odgovor na poziv SDS-a (svima osim SNSD-u op.a). Taj poziv SDS-a je bio vrlo korektan, jer je SDS vrlo jasno pružio ruku ljudima iz DNS-a i Socijalističke partije.
Očito u strahu da bi mogli izgubiti, SNSD je samo napravio kopiju tog poteza, ali kopija je uvijek lošija od originala, tako da njihov poziv niti je iskren niti ima težinu koju je imao poziv SDS-a.

ŽURNAL: Ko će, prema Vašim procjenama, formirati novu Vladu RS?

Mislim da je o tome još rano govoriti. Evidentno je da SNSD, DNS i socijalisti nemaju 42 poslanika. Možda tu većinu imaju i sa SRS i Naprednom strankom.

E sad, pitanje je ko će slušati. SNSD će biti izložen visokim zahtjevima manjih stranaka.

Isto tako, postoji mogućnost da opozicija formira skupštinsku većinu.

Ipak, sada je o tome rano govoriti. Sačekajmo ukupne rezultate, jer će tada biti puno jasnije kako će se stvari odvijati. Moguće je da dođe do smanjenja jednog do dva mandata i da onda stvar bude potpuno, potpuno drugačija.  

ŽURNAL: Za kraj, pitanje za Vas kao za lidera PDP-a. Da li biste pristali na razgovore sa SNSD-om o formiranju nove Vlade RS?

Ja sam kao kandidat za člana Predsjedništva BiH izabran glasovima Saveza za promjene i elementarni red, i ljudski i moralni, kaže da mimo Saveza za promjene u druge razgovore ne bi trebalo ulaziti.    
   
(zurnal.info)