Pred vanredni kongres SDP-a:MLADI SOCIJALDEMOKRATI UPOZORAVAJU: S Nikšićem nema promjena, Selim Bešlagić je naš izbor!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

MLADI SOCIJALDEMOKRATI UPOZORAVAJU: S Nikšićem nema promjena, Selim Bešlagić je naš izbor!

Ako hoćemo da stvari ostanu manje-više iste, izabrat ćemo dosadašnjeg generalnog sekretara (Nermin Nikšić, op. aut.), a ako želimo promjenu onda Selima Bešlagića, Besimu Borić ili Mirka Pejanovića. To je izbor između statusa quo i promjene, kaže za Žurnal Besima Borić, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a BiH

MLADI SOCIJALDEMOKRATI UPOZORAVAJU: S Nikšićem nema promjena, Selim Bešlagić je naš izbor!

Nakon što je Forum mladih SDP-a BiH uputio otvoreno pismo rukovodstvu SDP-a, u kojem predbacuju “rezanje” kandidatskih listi za čak 336 članova SDP-a na predstojećem kongresu, još uvijek se čeka na zvaničnu reakciju rukovodstva stranke. Danas, dan prije vanrednog kongresa SDP-a, rukovodstvo će održati sjednicu na kojoj će vjerovatno biti riječi i o ovom pismu:

- Mi, dole potpisani, najstrožije osuđujemo netransparentan i nestatutaran čin 'rezanja' 60% evidentiranih kandidata za Glavni odbor SDP BiH. Vaš pokušaj da uskratite mogućnost kandidature za Glavni odbor za čak 336 članova SDP na predstojećem Kongresu jasno govori o tome da ste spremni na sve kako biste spriječili proces demokratizacije SDP BiH, navodi se u pismu.

Pismo potpisuju članovi rukovodstva Foruma mladih SDP BiH, predsjednici općinskih organizacija, te bivši i aktuelni vijećnici i zastupnici ove stranke.

Dajana Bakić, potpredsjednica KO SDP Tuzla, članica GO SDP BiH i vijećnica u GV Tuzla, za Žurnal potvrđuje kako do sada nije bilo zvanične reakcije. Kaže kako se stavovi mladih do sada nisu dovoljno uvažavali, te da je na njima i najmanje odgovornosti za evidentne probleme u stranci:

- Nedovoljno je iskorišten prostor u komunikaciji kojim bi se kroz procese odlučivanja uvažavali stavovi većeg broja članica i članova. Većina drugarica i drugova je primjetila taj problem, pa je s tim u vezi i pokrenuta izmjena Statuta SDP BiH na predstojećem Vanrednom kongresu.

Odgovornost imaju svi koji su u procesima odlučivanja i drugim aktivnostima narušili integritet SDP BiH.

Ovakve inicijative prema rukovodstvu smatra “zdravima”, te očekuje da doprinesu jačanju SDP-a:

- Očekujem da novizabrano rukovodstvo stranke bude pokretač ozbiljne unutarpartijske reforme u smislu intenziviranja odnosa sa onim slojevima društva zbog kojih ideja socijaldemokratije, pa i sama

Socijaldemokratska partija postoji. Mi mladi ćemo ostati dosljedni u namjeri da, kao progresivna snaga, budemo nezaobilazan faktor u tom procesu.

O imenima i poželjnim kandidatima ne želi govoriti:

- Imena ne trebaju biti u fokusu predstojećeg vanrednog kongresa, nego suštinske promjene u SDP BiH koje od nas zahtjevaju članice i članovi, građanke i građani, a koje će novom predsjedniku ili predsjednici poslužiti kao alat za jačanje socijaldemokratske ideje.

Potpisnik pisma je i Amil Buljubašić, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Kaže kako je svoj potpis stavio zbog želje da se omogući kandidatura što više članova. Po njemu, poželjni novi predsjednici SDP-a su Nermin Nikšić, jer je “najupućeniji”:

- Ali on ipak ima taj teret drugog čovjeka stranke i premijera. Tako da je, to je moje lično mišljenje, Selim Bešlagić dobar izbor za naredni period, barem u prelaznom periodu od vanrednog do redovnog kongresa. Njegova mudrost i iskustvo doprinijeli bi stabilizaciji.

Odgovornost za neuspjeh treba preuzeti rukovodstvo i svi članovi koji su imali pravo odlučivanja, smatra:

- I lično preuzimam odgovornost za kreiranje lista, podršku koju sam davao. SDP je, htjeli mi to priznati ili ne, jedna organizovana partija.

Besima Borić: Na Kongres idem otvorena srcaBesima Borić, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a, članica Predsjedništva i Glavnog odbora stranke, smatra kako u proceduralnom smislu, kada je riječ o skraćivanju liste, nisu naapravljene greške. Sve je, kaže za Žurnal, urađeno po proceduri:

- Ipak, da li je sada trebalo skraćivati liste (iako su skraćene prema kriterijima) koje su došle iz općinskih organizacija? Sada, u vrijeme naše priče o demokratizaciji partije? To je veliko pitanje.

To je uradilo rukovodstvo koje je sada tu, prema svojim pravilima. Da li mi ta svoja pravila (koja su u praksi očito nedostatna) trebamo mijenjati? Praksa je bila da iako po Pravilniku općinski odbori utvrđuju liste za načelnike i kandidate, neko u rukovodstvu može i napravi intervenciju, provede to kroz neke odluke i organe i poništi odluku općinskog odbora. To je loše i ne smije se više dešavati.

Također, i općinske organizacije koje predlažu moraju poštovati postupak: ako se propišu kriteriji oni se moraju poštovati. Lično ću predložiti da se poštuju procedure Pravilnika, koje već imamo propisanem, a to je dopuna listi u smislu da 10 posto delegata može dati potpis za osobe koje žele da se nađu na listi. Mislim da je to dobro rješenje.

Reakcija Foruma mladih za nju je “dobra”. Pohvalno je, kaže, da mladi dižu glas i da se javno iznose stavovi:

- Do sada nismo bili svjedoci toga, ali smatram da u procesu demokratizacije SDP-a ljudi trebaju biti ohrabreni da javno iznose svoj stav.

Pred sutrašnji kongres, smatra, svi članovi i rukovodstvo trebaju biti svjesni zadatka i poruke koju su dobili od glasača:

- Moramo napraviti promjenu, prije svega u rukovodstvu, načinu rukovođenja i izmjenama Statuta.
Nadam se da su delegati to shvatili i pored lobiranja i brojnih neprovjerenih informacija o nekim pritiscima i režiranjima. Očekujem da će sutrašnji kongres biti na nivu odgovornosti koju imamo. Sad niko od nas ne može izbjeći personalnu odgovornosti, svi je moramo biti svjesni i ne usmjeravati na nekoga drugog.


Na kongres, kaže, ide “otvorenog srca” i spremna da se uhvati ukoštac sa obavezama i problemima:

- Hodamo po ivici noža. Stvari se moraju promijeniti i sigurno je da više nikada neće biti iste.

Ja na kongres idem otvorena srca, nudim iskustvo. Ako hoćemo da stvari ostanu manje-više iste, izabrat ćemo dosadašnjeg generalnog sekretara (Nermin Nikšić, op. aut.), a ako želimo promjenu onda Selima Bešlagića, Besimu Borić ili Mirka Pejanovića. To je izbor između statusa quo i promjene.

Poslije ovoga ne mislim da stvari mogu biti iste. Ko god dođe na čelo neće više moći raditi onako kako je dosadašnje rukovodstvo radilo.

Obraćanje Foruma mladih podržao je i Selim Bešlagić, kandidat za predsjednika SDP-a, i član Glavnog odbora SDP-a iz Tuzle:

- Odavno me nešto nije obradovalo kao vijest da su članovi Foruma mladih SDP-a javno reagirali zato što im je neko uskratio pravo kadidiranja za članstvo u Glavnom odboru. Svi su se potpisali na to što su rekli i ja im čestitam! To je ono što ulijeva nadu da praksa straha i šutnje pred stranačkim moćnicima nestaje. Ovo je, nakon katastrofalnih izbornih rezultata, druga teška opomena onima koji su privatizirali SDP, a svojim postizbornim djelovanjem čine sve da se ništa ne promijeni – rekao je za Dnevni avaz Bešlagić.

(zurnal.info)