Pokušaji diskreditacije vještaka na suđenju za respiratore:Mogli smo naručiti i mašinu za teleportiranje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Pokušaji diskreditacije vještaka na suđenju za respiratore: Mogli smo naručiti i mašinu za teleportiranje

Optuženi Fahrudin Solak, koji se u sudnici voli pohvaliti da je inženjer i da se razumije u respiratore, izjavio da nema potrebe povezivati uvezene respiratore sa jedinicama njege. Svjetskog stručnjaka iz biomedicinskog inženjeringa Leandra Pecchiju, koji kaže da ACM 812 A nisu za intenzivnu njegu, pitanjima pokušao diskreditovati i optuženi Fikret Hodžić

Mogli smo naručiti i mašinu za teleportiranje
Sa jednog od ranijih suđenja

I sam sam inženjer precizne mehanike, obratio se optuženi Fahrudin Solak svjetskom stručnjaku iz biomedicinskog inženjeringa Leandru Pecchiji, koji je po zahtjevu Tužilaštva BiH vještačio sporne ACM 812 A respiratore i utvrdio je da nisu za intenzivnu njegu. 

Nema potrebe povezivati uvezene respiratore sa jedinicama njege“, rekao je Solak ispitujući vještaka o razlikama između transportnog i stacionarnog respiratora. Na ovu njegovu konstataciju vještak se namrštio, ali nije ništa odgovorio. 

Solak je u dosadašnjem toku suđenja svjedocima i vještacima često ukazivao na to da je inženjer i da se razumije u respiratore. Ovaj put ispitivao je svjetskog eksperta o broju intenzivnih njega u Bergamu i u BiH tokom pandemije. Zaključio je da su na početku pandemije u Bergamu pacijenti bili smješteni po hodnicima dok je u BiH u to vrijeme bilo spremno 30 sportskih sala za pacijente.  

Pokušao je Solak biti i sarkastičan kada je rekao da su „mogli naručiti i mašinu za teleportiranje“. 
 
 Svoje „znanje iz oblasti respiratora“ voli pokazivati i optuženi Fikret Hodžić, posebno kada su u sudnici vještaci. 
 
Novinar sam po zanimanju i postaviću vam nekoliko pitanja u tom duhu“, obratio se Hodžić uglednom ekspertu Leandru Pecchiji. 
 
Fikret Hodžić: Ono što radite vrlo je temeljito, pa je li moguće da jedan profesor, u najvećem procesu u BiH, svoje istraživanje temelji na osnovu interneta. 
 
Leandro Pecchia: Ne možete reći da je sve ono što se nađe na internetu loše. U vašoj sposobnosti je da odredite koji izvori su dobri, a koji nisu. Ja sam za to sposoban. 
 
Fikret Hodžić: Vidim super ste istraživali. Jeste li nagrađivani za vaš rad u posljednje vrijeme u BiH? 
 
Leandro Pecchia: Ne, nisam. 
 
Fikret Hodžić: Jeste li sigurni? Da li ste dobili nešto od Akademije nauka u BiH?
 
Leandro Pecchia: Ne. Ja sam počasni član akademije, a saradnik sam i Britanske akademije nauka i umjetnosti i sarađujem sa brojnim svjetskim relevantnim institucijama.
 
Fikret Hodžić: Ja mislim da je to za vas nagrada. 
 
Leandro Pecchia: To je vaše mišljenje. 
 
Fikret Hodžić: Isto kao i vaše koje slušam cijeli dan. 
 
Podsjetimo da je Hodžić na isti način pokušao diskreditovati i vještaka Ismeta Suljevića, specijalistu anestezije koji je saslušan početkom ove godine. Na račun doktora Suljevića Hodžić je tada iznio niz opaski tipa da je do tada „vještačio samo jednu nesreću u Goraždu“
 
O ponašanju optuženih u sudnici Žurnal je i ranije pisao. 

Premijer Novalić u sudnici gricka nokte, Solak na pauzi dijeli bombonePredstava za javnostPremijer Novalić u sudnici gricka nokte, Solak na pauzi dijeli bombone

(zurnal.info)