Kemal Čaušević pisao čelnicima bh pravosuđa:Moj život je ugrožen, svi slučajevi kriminala su zataškani!

Istražujemo

Kemal Čaušević pisao čelnicima bh pravosuđa: Moj život je ugrožen, svi slučajevi kriminala su zataškani!

Kemal Čaušević, optuženik u predmetu Pandora, sredinom prošle sedmice poslao je VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH pismo u kojem optužuje tužioce da su zataškali kriminal težak dvije milijarde maraka

Moj život je ugrožen, svi slučajevi kriminala su zataškani!

„Prevaren sam“, piše u pismu koje je Kemal Čaušević, optuženik u predmetu Pandora, sredinom prošle sedmice poslao VSTV-u, Sudu i Tužilaštvu BiH.

Protiv Čauševića je, podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlasti i pranje novca, jer je, u vrijeme dok je obavljao funkciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za mito nezakonito pogodovao uvoznicima tekstila Anesu Sadikoviću i Sedinetu Kariću, na osnovu čega su oni izbjegli plaćanje poreza i carine.

ČOVIĆ JE NEDOKAZIV

Čaušević je uhapšen prije skoro tri godine zbog sumnje da je počinio organizirani kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje, ali je nakon tri mjeseca pritvora pušten, a optužnica u ovom predmetu podignuta je tek nedavno i u njoj nije pomenut organizovani kriminal.   

„Ja sam s Tužilaštvom BiH potpisao Sporazum o priznaju krivnje 5. septembra 2014. godine. Sporazum je potpisan od strane tužitelja Olega Čavke, Dubravka Čampare, uz odobrenje i prisustvo Gorana Salihovića i Bože Mihajlovića. Sporazum je na primjerku Tužilaštva potpisao i advokat Asim Crnalić“, navodi Čaušević.

Ističe da je Sporazum potpisan na prijedlog Tužilaštva i to nakon njegovog višednevnog ispitivanja tokom kojeg je iznio brojne informacije o kriminalu u i oko Uprave za indirektno oporezivanje, u koji su bili uključeni visoki dužnosnici SDA, HDZ-a i SNSD-a.

„Tako su, naprimjer, odmah nakon davanja mog iskaza utvrdili da je 397 hiljada eura nepoznatog porijekla Nikola Špirić prebacio u Beč (kupovina stana), a da je Robot privatizirao Biru sa velikim zalihama različitih uređaja. Ja sam i za druge stvari, odmah po izlasku iz pritvora dostavio više stotina stranica dokumentacije o kriminalu“, piše Čaušević.

Dokaze je, tvrdi, dostavio tužitelju Dubravku Čampari, koji mu je kazao da su njegovi navodi o umiješanosti Dragana Čovića u nezakonitu kupovinu zgrada za potrebe UIO u Mostaru – nedokazivi. 

„To je potpuna neistina, kada sva dokumentacija, koja nije provjerena, a koja je  dostavljena od strane SIPA-e i UIO govori da je sve istina što sam rekao“, napisao je Čaušević.   

Podsjećamo, on je u svom iskazu, na osnovu kojeg je Tužilaštvo BiH sklopilo nagodbu sa Čauševićem naveo da ga je Dragan Čović po Mostaru vozao  u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM, tražeći od njega da je UIO kupi za 1,5 miliona KM.

Uprava je tu zgradu kasnije kupila od Čovićevog prijatelja koji je ranije taj objekat privatizirao od Sokola i u kojem je Dragan Čović bio direktor. Prema Čauševićevom iskazu, razgovorima o kupovini sporne zgrade prisustvovali su Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda. Međutim, Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Dubravko Čampara, ove navode, prema tvrdnji Kemala Čauševića, uopće nije istražilo.    

JEDNA OD PET PREVARA

„Osim toga, to je jedan od petnaestak slučajeva koje sam pomenuo, te samo jedna od pet velikih prevara koje sam naveo.  U Sporazumu izričito stoji kada se može odustati (ukoliko se navodi pokažu lažnim). Sasvim je jasno da ne postoji nijedan razlog osim trgovine predmetima i drugih nezakonitih radnji da se od sporazuma odustane“, navodi Čaušević.

Ističe da je njegova obaveza, prema Sporazumu, bila da ispriča istinu, te da svjedoči ukoliko Tužilaštvo BiH optuži neke od osoba pomenutih u iskazu (Čović, Špirić ...).

„Moje svjedočenje je objavljeno u javnosti  (iskreno mislim da je tu tužilac Čampara imao nečasnu ulogu) kako bi se trgovalo sa predmetima i moćnim pojedincima i grupama. Moj život je, zbog toga, ugrožen“, tvrdi Čaušević.

On u pismu upućenom na četiri adrese navodi da mu je 2010. godine „jedan član Izbornog štaba kazao da će ga procesuirati za tri-četiri godine“, što je kasnije najavljivao „i tužitelj Čampara u sebi bliskim medijima“.

„Također, ja se nikad ni sa kim nisam dogovorio niti sklopio bilo kakav korupcijski sporazum. Sa gnjevom odbacujem tezu tužioca (Čampara), da smo se mi nešto početkom 2007. godine dogovarali. Ja znam da smo mi samo jednom bili zajedno i to kada mi je namješteno od strane Lagumdžija Hajrudina (jedan od direktora u UIO, kadar SDA), koji im je otkrio da sam ja u martu 2010. godine u Turskoj,  gdje istražujem kako se uvozi tekstil, a izvoze orasi“,napisao je Čaušević.

Podsjećamo, u septembru 2014.godine, tri mjeseca nakon akcije Pandora, u javnosti se pojavio iskaz Kamala Čauševića u kojem su navedeni detalji kako su visoki dužnosnici SDA, HDZ-a i SNSD-a učestvovali u kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje. Međutim, tri godine kasnije, niko od prozvanih nije optužen, a svjedok-pokajnik Kemal Čaušević optužen je samo za zloupotrebu položaja i pranje novca. Organizirani kriminal procijenjen na dvije milijarde maraka je nestao.

(zurnal.info)