Interes korisnika ili kršenje zakona:Mostarski Vodovod oslobođen plaćanja taksi za tužbe protiv građana

Istražujemo

Interes korisnika ili kršenje zakona: Mostarski Vodovod oslobođen plaćanja taksi za tužbe protiv građana

Općinski sud u Mostaru usvojio je zahtjev preduzeća Vodovod i oslobodio ih plaćanja sudske takse za tužbe ili prijedloge za izvršenja ukoliko su oni povučeni prije poduzimanja prve sudske radnje. Izvori Žurnala navode da o ovakvim zahtjevima stranaka odlučuje isključivo sudija pojedinac u svakom pojedinačnom predmetu, te da je u konkretnom slučaju povrijeđeno načelo jednakog postupanja.

Mostarski Vodovod oslobođen plaćanja taksi za tužbe protiv građana
Općinski sud u Mostaru (hercegovina.info)

 

Općinski sud u Mostaru usvojio je zahtjev preduzeća Vodovod d.o.o. društvo za vodovod i kanalizaciju Mostar i oslobodio ih plaćanja sudske takse za tužbe ili prijedloge za izvršenja ukoliko su oni povučeni prije poduzimanja prve sudske radnje. Odluku potpisuje predsjednik suda Bajro Avdić.

Izvori Žurnala navode da ovo nije u skladu sa zakonom i da o ovakvim zahtjevima stranaka odlučuje isključivo sudija pojedinac u svakom pojedinačnom predmetu, a da se nikako nije mogla donijeti odluka za sve predmete jedne stranke koji se vode pred sudom.

Kada sudija pojedinac u svakom pojedinačnom predmetu na pojedinačan zahtjev donese odluku o oslobađanju takse, onda njeno plaćanje u tom slučaju pada na teret budžetskih sredstava. U ovom slučaju je povrijeđeno i načelo jednakog postupanja jer se radi o javnom preduzeću, a bilo koje drugo javno preduzeće, pravno ili fizičko lice, dužno je platiti sudsku taksu“, navode isti izvori, dodavši da sudske takse plaćaju čak i preduzeća u stečaju.

Zakon o sudskim taksama s tarifom Hercegovačko-neretvanskog kantona tačno propisuje ko je sve dužan platiti sudsku taksu, te na koji način se neko može osloboditi od plaćanja.

Iz Općinskog suda u Mostaru nisu konkretno odgovorili na pitanje koji pravilnik ili zakon dozvoljava ovakve odluke, ali su naglasili da se radi o „tužbama ili prijedlozima za izvršenje koji su povučeni prije poduzimanja prve sudske radnje“.

Odgovor na pitanje koliko je tačno Vodovod, po ovom osnovu, oslobođen plaćanja sudske takse, nisu nam mogli dati uz pojašnjenje da tu informaciju ne posjeduju u gotovom obliku.

„Preduzeće Vodovod u ovom sudu ima ukupno 2.880 predmeta statusa „otvoren“, kao i 1.525 predmeta statusa „iskazan završenim“ koje bi trebalo pregledati da se utvrdi broj predmeta navedenog preduzeća gdje su oslobođeni plaćanja sudske takse iz razloga što je tužba ili prijedlog za izvršenje povučen prije poduzimanja prve sudske radnje, a što se bez pojedinačnog otvaranja svakog predmeta ne može utvrditi“, kažu za Žurnal.

Iz Vodovoda za Žurnal tvrde da su ovakav zahtjev sudu uputili isključivo u interesu korisnika: u svakom slučaju u kojima se izvršni ili parnični postupak završi u korist Vodovoda, a što je u 99 posto slučajeva, oni su dužni izmiriti svoje obaveze prema Vodovodu uvećano za sudske takse“.

Na ovaj način smo došli u situaciju da u značajnoj mjeri rasteretimo rad suda. Trenutno je na sudu oko 25.000 izvršnih postupaka za prethodne periode i novih 2.000 za proteklu godinu.  Ovakvom saradnjom Vodovoda i suda realizirali smo preko 200 povlačenja novih predmeta na zadovoljstvo i Vodovoda i Suda, a prije svega na korist naših korisnika”, navode iz Vodovoda.

Podnesak koji su iz JP Vodovod uputili 27. januara ove godine Općinskom sudu u Mostaru

 

Navedeno pojašnjavaju s činjenicom da se u Općinskom sudu u Mostaru, zbog premalih kapaciteta, i više godina čeka na rješenje o izvršenju, tako da njihovi korisnici nisu bili ni upoznati s tim da je protiv njih pokrenut često i veći broj izvršnih postupaka. Zbog toga su odlučili da korisnicima šalju informacije o pokretanju prijedloga za izvršenje, nakon čega oni obično izmire svoje obaveze tako da iz Vodovoda onda sudu šalju nalog za povlačenje izvršnog postupka.

„U tom slučaju ostaje otvoreno pitanje troškova sudske takse i u tom smislu, a u interesu naših korisnika koji su je i dužni u konačnici izmiriti, od suda tražili mogućnost da odustanu od razrezivanja obveze sudske takse ako je zahtjev Vodovoda za obustavu postupka podnesen prije nego što je Sud uopće uzeo u razmatranje predmetni izvršni postupak“, navode iz ovog preduzeća.

(zurnal.info)