Traži se idealan za zbrinjavanje::Muškarac, 40 godina, RVI, otac 4 djeteta, po mogućnosti udovac

Istražujemo

Muškarac, 40 godina, RVI, otac 4 djeteta, po mogućnosti udovac

Muškarac, 40 godina, RVI, otac 4 djeteta, po mogućnosti udovac

Ako ste Rom, Jehovin svjedok, pravoslavac, protestant, hare krišna ili gluho bilo gej, džaba se prijavljuje na neki od obavljenih konkursa za slobodna radna mjesta u obrazovnim institucijama Kantona Sarajevo. Za vas tamo nema mjesta. Stručnjaci koji su analizirali Pravilnik na osnovu kojeg se raspoređuju viškovi u sarajevskim školama smatraju da su uslovi diskriminatorski i da ugrožavaju osnovna ljudska prava građana.

DIREKTORI KRIVCI

Prosvjetni radnici Kantona Sarajevo posljednjih sedmica upozoravali su na kašnjenje u objavljivanju lista tehnoloških viškova u školama u Kantonu. Iako su liste sa tehnološkim viškom trebale biti objavljene još početkom jula razlog za kašnjenje je, kažu u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, to što škole nisu blagovremeno dostavile tražene podatke. Dok se s jedne strane prosvjetni radnici brinu da je kašnjenje s objavljivanjem lista način da se u školama zbrinu podobni, u Ministarstvu objašnjavaju da su direktori krivci za probijanje rokova:

- Većina osnovnih i srednjih škola nije blagovremeno dostavila jasne i potpune podatke na osnovu kojih bi Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba izvršila svoje obaveze – kažu za Žurnal u Ministarstvu.

Ministarstvo-obrazovanja-i-nauke-KSIako je školama kao rok za dostavu podataka određen 11. juli, do kraja mjeseca obavezu nisu ispoštovale pa ni Komisija nije mogla uraditi svoj posao. Naknadno dostavljanje podataka i objavljivanje listi svakako neće amnestirati krivce za kašnjenje:

- Komisija za tehnološki višak će, u sklopu svog izvještaja u radu po okončanju svih aktivnosti koje su predviđene Pravilnikom sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama, ministru prezentirati informacije o školama koje nisu dostavile blagovremeno podatke, odnosno o školama koje su dostavile nepotpune i netačne podatke i u tom smislu zatražiti utvrđivanje odgovornosti direktora škola, odnosno školskih komisija za navedene propuste – poručuju iz Ministarstva.

ZA KOGA JE PISAN PRAVILNIK

Pravilnik na osnovu kojeg se raspoređuju viškovi u školama izradio je Samostalni sindikat osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja Bosne i Hercegovine Kantona Sarajevo (SSOOiOBIH) sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i kulture (MONKS). Pravilnik sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo obavezao je sve osnovne i srednje škole da iskažu potrebu  za nastavnim kadrom, viškom nastavnog kadra, nakon čega je formirana Komisija za evidentiranje i zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Uposlenicima škola objavljivanje lista važno je zbog planiranja prijava na konkurse  i uvida za mogućnosti za posao.

Od njegovog usvajanja dio prosvjetnih radnika ukazuje na nepravilnosti koje sadrži. Upravo zbog toga izrađene su i nove smjernice koje bi trebale biti uvrštene u Pravilnik i poslane u Ministarstvo, ali još uvijek nisu potpisane. Prosvjetari zamjeraju što se Pravilnikom propisuje da prilikom apliciranja na javni konkurs prednost imaju zaposlenici koji su na dan 11.12.2009. godine bili u radno-pravnom statusu na određeno vrijeme u školi koja raspisuje konkurs za prijem novih zaposlenika, odnosno u osnovnim ili srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Diskriminacija utkana u Pravilnik bila je i tema rada Saše Knežević, profesorice iz Sarajeva, magistrantice na master programu Rodne studije. U njenom eseju Rod i Balkan kaže se kako se ovakvom praksom diskriminira osoblje koje na precizirani datum nije bilo zaposleno na određeno vrijeme, čime se mnogima nanosi nepravda:

- Ovo je također trebala da bude mjera afirmativne akcije i da napokon riješi problem sa ovom grupom radnika te da im obezbijedi da se bez konkursne procedure (a samim tim i bez stresa) zaposle. A ako je nakon raspoređivanja radnika došlo do konkursa, prednost su imale osobe koje su navedenog datuma bile u radnom odnosu na određeno vrijeme. Cilj mjera afirmativne akcije je, valjda, trebao biti da se „smjeste i napokon skrase“ uposlenici koji su u matičnim školama iz raznih razloga djelimično ili u potpunosti izgubili normu, kao i zaposlenici koji godinama rade na određeno vrijeme. Pravilnik se počeo primjenjivati od 08. 2011. godine i traje do danas. Što znači da svi konkursi u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo koji su objavljeni u međuvremenu u sebi imaju klauzulu o tehnološkom višku. Tokom primjene pravilnika došlo se do zaključaka da je manjkav i nedorečen te trenutno SSOOiOBIH i MONKS  rade na izmjenama i dopunama – kaže.

DISKRIMINISANI ŽENE, PRIPRAVNICI, MANJINE...

Ipak, izmjene o kojima govori, Ministarstvo još uvijek nije usvojilo, iako ih je Sindikat poslao na potpis:

-Ovim Pravilnikom su diskiminirane sve osobe koje su prije njegovog stupanja na snagu bile zaposlene na određeno vrijeme, skupile određene godine radnog staža i položile stručni ispit a nisu iz raznih razloga na tabelama tehnološkog viška, zatim žene, pripravnici, manjine, stanovnici drugih kantona – tvrdi Saša Knežević.

U svom radu piše i o brojnim drugim nepravilnostima koje Pravilnik sadrži, načinu bodovanja, pa čak i ugrožavanju prava na privatnost, te profilu ličnosti koja zadovoljava uslove postavljene u dokumentu:

U članu 2. Pravilnika je evidentna diskriminacija i to po više osnova, za svaki stav ovoga člana odnosi se više od jednog osnova diskriminacije. Navest ću samo neke oblike diskriminacije. Diskriminacija na osnovu:

  1. Stručna sprema : spola;obrazovanja, socijalnog i imovinskog stanja

  2. Položen stručni ispit: starost (pripravnici)

  3. Dodatno usavršavanje: socijalno i imovinsko stanje

  4. Ocjena komisije za ocjenjivanje u posljednje dvije godine: uposlenici koji rade na određeno vrijeme koji ne podliježu ocjenjivanju; starost ; spol

  5. Dužina radnog staža: uposlenici na pola norme i određeno vrijeme

  6. Učešće u odbrani: spol ;nacionalna pripadnost

  7. Socijalne prilike: spol (neoženjeni i neudate)

  8. Zdravstveno stanje: spol, starost.

Dakle, iz ovog navedenog možemo zaključiti da Pravilnik NIJE afirmativni već diskriminirajući i to po više osnova.

Također mogu reći da u Pravilniku ne postoje afirmativne mjere  za pripadnike nacionalnih manjina i pripadnike manjinskih konstitutivnih naroda, pripravnike, žene koje su bile na porodiljskom odsustvu, samohrane roditelje, neudate/neoženjene.

Idealna osoba za koju je ovaj pravilnik napisan je :

  • Muškarac, 40 godina

  • musliman, RVI

  • VSS- profesor mentor, dva puta ocijenjen ocjenom ističe se i naročito se ističe

  • koji je položio stručni ispit

  • ima najmanje 10 dodatnih certifikata, recenzent, napisao udžbenik

  • otac četiri djeteta, po mogućnosti udovac koji izdržava i svoju majku/sestru

  • ima samo/najmanje 8-10 godina staža zato što radi na pola norme.

Naravno, takva osoba ne postoji jer je nemoguće ispunjavati sve ili neke od ovih uslova, a da je osoba tehnološki višak. A ako osoba sa ovim kvalitetima ostane bez norme, svaki direktor/ica će naći (čitaj izmisliti) poslove i radne zadatke da ih zadrži u matičnoj školi.

Prateći diskriminatornu politiku ovog Pravilnika osoba koja se prijavljuje na neki od obavljenih konkursa za slobodna radna mjesta ni u kom slučaju ne smijete biti:

  • Romkinja/Rom, ili slično

  • pripravnik/pripravica a naročito iz drugog kantona

  • u vanbračnoj zajednici, u istospolnoj vezi ili ne daj Bože gej (ili da vas smatraju takvim)

  • samohrani roditelj sa1-2 djeteta, žena koja je tek ostalatrudna (jer će otići na bolovanje)

  • tek oženjen/udata(jer ćete otići na bolovanje poslije rođenja djeteta)

  • Jehovin svjedok, pravoslavni, protestant, hare krišna ili da vas na osnovu nečega svrstaju u neku od ovih grupa.

(zurnal.info)