Dokumentacija predata istražnim organima:Na koji način je student iz Italije došao do licence za rad u Tuzli?

Istražujemo

Dokumentacija predata istražnim organima: Na koji način je student iz Italije došao do licence za rad u Tuzli?

Potvrda o stažiranju, uvjerenje o stručnom ispitu i licenca za rad koji su navodno državljaninu Italije izdati u Tuzli predati su nadležnim organima koji će utvrditi njihovu vjerodostojnost, te ukoliko su dokumenti lažirani, ko je odgovoran za to

Na koji način je student iz Italije došao do licence za rad u Tuzli?
Univerzitet u Goraždu

Način na koji je državljanin Iitalije, sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu, došao do licence za rad izdate u Tuzli utvrdit će nadležne institucije. Žurnal je, podsjetimo, objavio uvjerenje o stručnom/državnom ispitu na kojem stoji da je izdato 19.05.2023. od Ministarstva zdravstva TK, licencu za rad Komore zdravstvenih tehničara TK od 24.07.2023. na ime ovog studenta iz Palerma, te potvrdu o stažiranju u Javno zdravstveno-nastavnoj ustanovi Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla za period od 19.10.2022. do 18.04.2023. 

Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeutLICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut

Sva ova dokumentacija proslijeđena je i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA čiji službenici vrše sve potrebne provjere kojim će se utvrditi da li se radi o falsifikovanim dokumentima spomenutih institucija, te ko je učestvovao u njihovom lažiranju.

Da su iz Ministarstva zdravstva i tuzlanske Komore i ranije bili upoznati sa ovom problematikom jasno je iz njihovih reagovanja na Žurnalov tekst. Tako iz Ministarstva zdravstva TK kažu da su „na upit Državne agencije za istrage i zaštitu dostavili informaciju u kojoj stoji da svršeni studenti Zdravstvenih studija Internacionalnog univerziteta u Goraždu nisu nikada polagali stručni upravni/državni ispit u Ministarstvu zdravstva TK“.

Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negirajuREAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDAIz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju

Istovremeno, iz Komore zdravstvenih tehničara TK kažu da su „već ranije dostavili informacije i obavijestili istražne organe za ovu problematiku i naveli da u Komori u registru ne postoje strani državljani sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu što znači da nisu njihovi članovi i da ne mogu posjedovati licencu“.

Iz obje institucije traže od nadležnih da provedu sve potrebne radnje kako bi se sve navedeno rasvijetlilo.

Iz Komore su naveli i to da su „zbog objave na Žurnalu na kojoj je prikazan kompletan izgled licence Komore zdravstvenih tehničara TK, s nekim podatkom stranog italijanskog državljanina, podnijeli istražnim organima krivičnu prijavu protiv NN osobe koja je počinila krivično djelo falsifikovanje zvaničnog dokumenta (licence)“.  

Zašto to nisu učinili čim su im se istražni organi obratili i tražili izjašnjenje o ovoj problematici?

Iz Ministarstva zdravstva TK navode da studenti koji su završili Fakultet zdravstvenog usmjerenja stručni ispit polažu pred ispitnom komisijom Federalnog ministarstva zdravstva i da nikada ovaj ispit nisu polagali pred komisijom ministarstva zdravstva TK.

Iz Komore zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona, također, tvrde da oni nisu nadležni da stranim državljanima izdaju licence za rad.

Sve ovo je i navedeno u prethodnom Žurnalovom tekstu. Podsjetimo, detaljno smo pojasnili da visokoobrazovani zdravstveni kadar polaže stručni ispit isključivo pred komisijom Ministarstva zdravstva Federacije BiH, kao i da tuzlanska Komora nije nadležna.

Također, naglašeno je da ovaj državljanin Italije nije polagao stručni ispit u Ministarstvu zdravstva TK, ali je činjenica da posjeduje uvjerenje o položenom stručnom ispitu na kojem stoji da ga je izdalo Ministarstvo zdravstva, kao i licencu za rad Komore zdravstvenih tehničara TK. Da li su ovo uvjerenje i licenca falsifikovani i ako jesu ko ih je lažirao, te uz čiju pomoć je državljanin Italije došao do ovih dokumenata utvrdit će nadležne institucije.

Žurnal je objavio i potvrdu o stažiranju, a sasvim sigurno je da ovaj strani državljanin nije stažirao u tom Domu zdravlja iz kojeg se još nisu oglasili po ovom pitanju.

Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenataInternacionalni univerzitet u Goraždu Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Podsjetimo da se 86 državljana Italije 24. maja ove godine prvo obratili Udruženju za fizioterapiju tražeći od njih licence za rad za području FBiH, a oni su ih dalje proslijedili Komori zdravstvenih tehničara svih profila FBiH, ali su im on odbili izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog niza utvrđenih nepravilnosti i sumnje u regularnost studija.

Inače, Komora FBiH jedina vrši licenciranje sva tri nivoa obrazovanja iz oblasti fizioterapije za području Federacije.

Žurnal je prethodnih mjeseci objavio seriju tekstova o spornim diplomama iz Goražda, a u Tužilaštvu BiH je formiran predmet.

Tužilaštvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje poslujuInternacionalni univerzitet u Goraždu Tužilaštvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje posluju

(zurnal.info)