Statistika:NA PUTU PREMA DOLE: Svakoga dana u BiH ugasi se devet radnih mjesta, a 37 novih nezaposlenih stane u red
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

NA PUTU PREMA DOLE: Svakoga dana u BiH ugasi se devet radnih mjesta, a 37 novih nezaposlenih stane u red

U BiH se svakog dana ugasi devet radnih mjesta dok se na vratima zavoda za zapošljavanje pojavi novih 37 osoba, čija se imena dodaju već postojećem spisku na kome je više od pola miliona onih koji su u potrazi za poslom.

NA PUTU PREMA DOLE: Svakoga dana u BiH ugasi se devet radnih mjesta, a 37 novih nezaposlenih stane u red

Svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavi se novih 37 osoba čija se imena dodaju već postojećem spisku na kome je više od pola miliona onih koji su u potrazi za poslom. Također, devet radnih mjesta svakodnevno se gasi.


Na kraju jula ove godine u BiH je ukupno bilo registrovano 553.036 nezaposlenih, pokazuju najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH. To znači da se za 12 mjeseci, od jula prošle godine,  broj nezaposlenih povećao za novih 13.670 osoba ili svakog dana  je  novih 37 naših sugrađana  zvanično postajalo nezaposleno.

Broj nezaposlenih raste sve brže a to se najbolje vidi iz poređenja sa ranijim periodom, s obzirom  da je od jula 2010. do jula 2011. godine,  broj nezaposlenih porastao za 10.857 osoba odnosno da se broj nezaposlenih povećavao za 30 osoba dnevno.

Iako je tokom prva četiri mjeseca ove godine broj nezaposlenih bilježio simboličan pad, ovaj trend je brzo zaustavljen pa je od maja broj nezaposlenih ponovo počeo rasti. Ako je suditi po kretanjima iz prošle godine, ovo je jako loša vijest, jer kako se godina bliži kraju tako se i broj nezaposlenih povećava.

Sa fakulteta na biro za zapošljavanje


Na spiskovima nezaposlenih sve je više i onih sa fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom. Dok je na kraju jula prošle godine među nezaposlenim bilo 32.265 osoba sa visokim obrazovanjem, do kraja jula ove godine taj se broj povećao za 6.569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana, kojima očigledno ni univerzitetska diploma nije dovoljna da bi našli posao.

Dodatan razlog za zabrinutost je da  broj nezaposlenih sa univerzitetskom  diplomom od početka ove godine  raste sve brže, pa je od početka ove godine pa do kraja jula njihov broj povećan za 4.485 osoba.Žena sa diplomom ne treba nikome

Biti žena sa fakultetskom diplomom u BiH izgleda je više mana nego prednost, jer je u ukupnom broju nezaposlenih učešće žena 51 posto, što znači da su u čekanju na posao manje-više izjednačene sa muškarcima, među nezaposlenim sa fakultetskom diplomom situacija se drastično mijenja, i to na štetu žena.

Čak 65 posto nezaposlenih koji imaju visoku stručnu spremu, odnosno najmanje završeni fakultet, su žene, dok muškarci čine 35 posto. To znači da je od troje nezaposlenih sa završenim fakultetom, dvije su žene, za šta je teško naći logično objašnjenje.
     
Šanse da trenutno nezaposleni dođu do posla svakim danom su sve manje jer se uporedo smanjuje i broj raspoloživih radnih mjesta na kojima bi oni eventualno mogli zamijeniti one koji odlaze u penziju.

Sve manje radnih mjesta

Na kraju jula ove godine tako je u BiH bilo ukupno zaposleno 685.773 radnika, što je za 3.209 radnika manje nego u julu prethodne godine, što znači daje u prosjeku svakog dana u BiH nestajalo devet radnih mjesta.

Time je BiH na višestrukom gubitku, jer ne samo da oni koji su do jučer radili na ovim poslovima ostaju bez izvora prihoda, već se i mladima koji su upravo završili školovanje  dodatno smanjuju ionako minimalne šanse da dođu do posla.

Naravno, na gubitku su i penzioneri, jer se smanjenjem broja zaposlenih smanjuje i priliv novca u kase penzionih fondova dok se istovremeno broj penzionera konstantno povećava, što povećanje ionako mizernih penzija čini praktično nemogućim.

Zatvoreni krug u kome se gase i postojeća radna mjesta dok se svakodnevno povećava broj nezaposlenih, posebno mladih i obrazovanih ne vodi ničemu dobrome, ali čini se da to baš i ne zabrinjava aktuelne vlasti.

Uostalom, puno je važnije hoće li Federacija BiH biti jedna izborna jedinica ili će imati dva izborna područja, nego nekakve tričarije poput zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta ili visine penzija.
(zurnal.info)