FIRME STANIĆA OBMANJUJU PRAVOSUĐE:Na sudu ih zastupa bivši direktor, likvidirana kompanija potpisuje ugovore

Istražujemo

FIRME STANIĆA OBMANJUJU PRAVOSUĐE: Na sudu ih zastupa bivši direktor, likvidirana kompanija potpisuje ugovore

Kompanija SA Dagitim iz Kreševa u vlasništvu je porodice Stanić. Osnivač ove firme BFS Logistik u Švicarskoj likvidiran je još 2020, ali se godinama kasnije prave ugovoru o prenosu vlasništva u kojem likvidirana firma ravnopravno učestvuje. Na sudu u Travniku SA-Dagitim zastupa osoba koja za to više nema pravni legitimitet, čime obmanjuje sud

Na sudu ih zastupa bivši direktor, likvidirana kompanija potpisuje ugovore
Goran Stanić (foto AJB)

U Općinskom sudu u Travniku trenutno se vodi spor tužitelja Feroelektro d.d. Sarajevo protiv kompanije SA Dagitim iz Kreševa. Osnivač kompanije SA Dagitim, tj. BFS Logistik AG u Švicarskoj, pravno je likvidiran još 24. decembra 2020. godine. Od dana likvidacije osnivača, SA Dagitim više nema zakonsko uporište za daljnje postojanje u obliku u kojem je upisano u registar privrednih društava. 



Žurnal je i ranije objavio dokument o likvidaciji kompanije BFS Logistik u Švicarskoj, a sada objavljujemo i promjene u sudskim registrima nastale tokom 2024. 
Prije toga, važno je podsjetiti da je imovina Feroelektra, ranije procijenjena na oko 31 milion KM, prodata praktično upola cijene kako bi se, u velikom dijelu, namirio dug prema firmi SA Dagitim (nekada Stanić-invest), a koji je iznosio oko 9,5 miliona KM, o čemu smo ranije detaljno pisali. 

Stanići i nakon odlaska krčme FeroelektroBORBA ZA IMOVINU PREDUZEĆAStanići i nakon odlaska krčme Feroelektro

Trinaestog februara 2024. potpisan je ugovor kojim BFS Logistik cjelokupni udio prenosi na novog osnivača – i to Sebastiana Stanića, na kojeg prelaze sva ovlaštenja.

S obzirom da je BFS Logistik raspušten još u decembru 2020. godine i naložena njegova likvidacija, nije jasno kako je moguće da skoro tri i po godine nakon toga ugovorna strana bude BFS Logistik, zastupan po direktoru Patriku Allensbachu, odnosno njegovoj punomoćnici Ivani Nikolić.
 


Nakon što je, dakle, 13 februara ove godine, potpisan ugovor o prenosu na novog osnivača, 12. aprila ove godine izvršena je promjena lica ovlaštenog za zastupanje SA Dagitim u registru suda u Travniku. Do tada je zakonski zastupnik bio Đoko Okuka, a od 12. aprila to je Ivana Nikolić. 

Podaci: akta.ba
Podaci: bizreg.ba
Podaci: bizreg.ba

Ipak, skoro dva mjeseca kasnije na glavnom ročištu u sporu sa početka teksta Feroelektro protiv Sa Dagitim pojavljuje se Đoko Okuka koji od 12.4. nema zakonsko ovlaštenje da zastupa SA Dagitim. 



Feroelektro je privatizovan 2004. godine, kada ga je za dva miliona KM kupila kompanija Stanić-invest, kasnije SA Dagitim. Nakon što nije ispunjena obaveza u dogovorenom obimu o investicijama i zapošljavanju, presudom je raskinut privatizacijski ugovor. Nakon prvostepene, nepravosnažne presude, dok je firma još bila pod kontrolom Stanića, SA Dagitim tuži Feroelektro koji, sudskom nagodbom od 11. aprila 2013. godine, preuzima dug u iznosu od oko četiri miliona maraka.

Dug prema Stanićima nastao je po osnovu navodne pozajmice koju su davali Feroelektru u periodu od 2004. do 2016. godine, kada su upravljali Feroelektrom. 

Već 2015. godine dolazi prijedlog izvršenja kojom SA Dagitim traži navedeni iznos s kamatama, ali izvršni postupak je prekinut naredbom Tužilaštva KS zbog istrage koja je pokrenuta 2015. godine, a u vezi s privatizacijom Feroelektra.
Tužilaštvo KS 2015. godine pokrenulo je istragu u vezi sa privatizacijom Feroelektra, ali sredinom 2020. godine odustaje od krivičnog gonjenja Gorana Stanića i drugih. Već 2021. održana je javna prodaja nekretnina, gdje je, BBI Real Estate pobijedio s ponudom od 15,5miliona KM.

Žurnal je do sada objavio veliki broj tekstova o poslovanju kompanija porodice Stanić, ali i načinu na koji je pravosuđe pomoglo HDZ-ovim tajkunima. 

Stanići nagrađeni sa 10 miliona maraka za uništavanje FeroelektraVrhovni sud postupio po presudi Ustavnog suda BiHStanići nagrađeni sa 10 miliona maraka za uništavanje Feroelektra

Stanići su nezakonito izbačeni iz Feroelektra!Ustavni sud u odbrani HDZ tajkunaStanići su nezakonito izbačeni iz Feroelektra!

Izigravaju zakon, duguju za porez, zagađuju okolinu, pa tuže mještanePOSLOVANJE PO MJERI STANIĆAIzigravaju zakon, duguju za porez, zagađuju okolinu, pa tuže mještane

Pisali smo i o zloupotrebi državnog zemljišta uz pomoć struktura Opštine Kreševo, odgovornosti za smrta radnika Valentina Vujice, te samovolji BFS-a koji nije poštovao naloge inspekcije o radu kamenoloma. 

Općina poklonila put Goranu Staniću i oštetila državu za milionski iznosKreševo u vlasništvu bankaraOpćina poklonila put Goranu Staniću i oštetila državu za milionski iznos

Goran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnikaDOK PRODAJE LUKSUZNE VILEGoran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građaniTrovanje Kreševa se nastavljaKompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani

(zurnal.info)