DOK PRODAJE LUKSUZNE VILE:Goran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Istražujemo

DOK PRODAJE LUKSUZNE VILE: Goran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Direktorica Sanela Kozadra uredno biva optužena za razna djela, od lažiranja poslovanja BFS-a do odgovornosti za smrt Valentina Vujice, dok Goran Stanić ostaje izvan odgovornosti, pa i one za neisplaćivanje odštete za pogibiju radnika njegove firme.

Goran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika
Valentin Vujica

Više od dvije i po godine porodica Valentina Vujice uzaludno čeka isplatu naknade za njegovo smrtno stradanje u proizvodnom pogonu firme Stamal. Ova firma je zvanično ugašena i potom u njeno ime nastupa BFS. Vlasnik Goran Stanić, član finansijski i politički moćne porodice Stanić iz Kreševa mora isplatiti ukupno 34 hiljade maraka nematerijalne štete za duševne boli majci i polubratu nastradalog Valentina Vujice te druge troškove nastale nakon njegove smrti, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Stanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnikaSUD ODREDIO PRINUDNU NAPLATUStanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Stanić dosljedno ignoriše pravosnažnu presudu Kantonalnog suda Novi Travnik, te je Općinski sud u Kiseljaku morao prije nekoliko dana odrediti novu mjeru prinudne naplate zapljenom i prodajom imovine ove firme.

iz Rješenja Općinskog suda Kiseljak

Milione koje su Goran Stanić i porodica profitirali na privatizaciji Feroelektra tek su djelić enormnog bogastva kojeg umnožavaju uz značajnu podršku dijela pravosuđa iza kojeg stoji kako HDZ u BiH, tako i onaj u Hrvatskoj.

Stanići i nakon odlaska krčme FeroelektroBORBA ZA IMOVINU PREDUZEĆAStanići i nakon odlaska krčme Feroelektro

Dragan Čović i ostatak rukovodstva HDZ-a BiH su česti i rado viđeni gosti u Kreševu.

Dragan Čović u timu Stanića (foto: HDZ BiH)

Goran Stanić se, za razliku od braće Svjetlana i Zvjezdana rijetko eksponira u javnosti. Trenutno u Hrvatskoj posjeduje dvije aktivne firme, „Vile Orašac“ registrovane u Dubrovniku te u Zagrebu „Stanić Real Estate“ koja prodaje luksuzne vile na obali Jadrana.

izvor: sudski registar Republike Hrvatske, www.stanicrealestate.com

Firme koje je Stanić osnivao u Njemačkoj te Švicarskoj navode se kao vlasnici onih registrovanih u Kreševu, od „SA Dagitim“ preko BFS-a do „K.F.K. – PLIN“, no one su prema tamošnjim registrima odavno likvidirane, što daje sumnje u regularnosti poslova. Kao odgovornu osobu uglavnom „istura“ Sanelu Kozadru.

izvor: northdata.com

Direktorica Sanela Kozadra uredno biva optužena za razna djela, od lažiranja poslovanja BFS-a do odgovornosti za smrt Valentina Vujice, dok Goran Stanić ostaje izvan odgovornosti, pa i one za neisplaćivanje odštete za pogibiju radnika njegove firme.

BFS lažno prijavljivao količinu iskopanog krečnjakaOptužnica protiv direktorice i kompanijeBFS lažno prijavljivao količinu iskopanog krečnjaka

Podignute optužnice protiv odgovornih za smrt Valentina VujiceNAKON VIŠE OD ŠEST GODINAPodignute optužnice protiv odgovornih za smrt Valentina Vujice

Podsjetimo, Valentin Vujica je smrtno stradao 21. decembra 2017. Godine. Iako su tada iz firme navodili da je u pitanju nesretan slučaj, da je Valentin samoinicijativno ušao u tzv. usipni koš kako bi otklonio kvar na mašini koja se potom pokrenula i uzrokovala smrtne povrede, optužnica ukazuje da postoji odgovornost firme i nadležnih. Porodica Valentina Vujice svih ovih godina istrajava na sumnji da je on ubijen, odnosno namjerno bačen u usipni koš.  

“Ima tu mnogo nedorečenih i neistraženih detalja, trebalo je pritisnuti neke svjedoke, no neki su radili “na crno” ili su naprasno napustili firmu”, rekao je svojevremeno u nezvaničnom razgovoru za Žurnal jedan policijski službenik.

Valentinova majka Mira Tuka unatoč tužilačkoj, policijskoj, medijskoj i svakoj drugoj blokadi nastavlja sa potragom za dokazima da smrt njenog sina nije nesretan slučaj.  Svojevremeno je angažovala privatnog istražitelja koji je izvršio uvid u dokumentaciju, posjetio mjesta događanja i razgovarao sa pojedinim osobama u Kiseljaku i Kreševu.

„Biće riješen. Treba vremena. Sin ti je nažalost ubijen....“, saopštio joj je on pored ostalog.

Valentinova majka i dalje dobija informacije koje ukazuju da je posrijedi moguće ubistvo sina Valentina, da se mnogo toga ne slaže između formalnih i neformalnih izjava svjedoka, no kada traži od nadležnih da reaguju, nailazi na zid šutnje i opstrukcija.

Novi dokazi i svjedoci ukazuju da je Valentin Vujica ubijen?NEDOVOLJNO ISTRAŽENA NESREĆA U FIRMI STANIĆANovi dokazi i svjedoci ukazuju da je Valentin Vujica ubijen?

(zurnal.info)