OBEĆANA IM LIJEČNIČKA POMOĆ:Na teritorij pod ruskom kontrolom evakuirana 264 branitelja Azovstala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Stav

OBEĆANA IM LIJEČNIČKA POMOĆ: Na teritorij pod ruskom kontrolom evakuirana 264 branitelja Azovstala

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, 53 teško ranjena vojnika će dobiti medicinski tretman u Novoazovsku, dok će 211 biti prebačeno u Olenivku kako bi sudjelovali u nadolazećoj razmjeni zarobljenika, piše The Kyiv Independent.

Na teritorij pod ruskom kontrolom evakuirana 264 branitelja Azovstala
Povrijeđeni ukrajinski vojnici unutar Azovstala (Foto: Dmytro 'Oresta' Kozatskyi)

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su 264 ukrajinska vojnika evakuirana 16. maja iz čeličane Azovstal u Mariupolju, u bolnice u Novoazovsku i Olenivki koje je okupirala Rusija, piše The Kyiv Independent.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, 53 teško ranjena vojnika će dobiti medicinski tretman u Novoazovsku, dok će 211 biti prebačeno u Olenivku kako bi sudjelovali u nadolazećoj razmjeni zarobljenika. “Nastavljamo s naporima za spašavanje branitelja koji su ostali u Azovstalu”, rečeno je iz Generalštaba. Raniji izvještaji su govorili da je oko 1.000 ukrajinskih vojnika bilo u tvornici, koja je ostala jedino područje Mariupolja pod kontrolom Ukrajine.

U svom video obraćanju naciji u noći 16. maja, predsjednik Volodimir Zelenski je naglasio da su “Ukrajini potrebni živi ukrajinski heroji”Prema Zelenskom, Ukrajina nastavlja pregovore za postizanje sporazuma koji će omogućiti braniteljima Azovstala da se vrate kući. “Ovaj posao zahtijeva delikatnost i vrijeme”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Puk Azov Nacionalne garde i 36. brigada marinaca, koje su u čeličani Azovstal, posljednje su ukrajinske snage koje brane Mariupolj, grad s prijeratnih 450.000 stanovnika, koji su sada okupirale i gotovo potpuno uništile ruske trupe.

“Branitelji Mariupolja izvršili su zapovijedi, unatoč svim poteškoćama, 82 dana odbijali su nadmoćne neprijateljske snage i omogućili ukrajinskoj vojsci da se pregrupira, obuči više osoblja i primi veliki broj oružja iz partnerskih zemalja”, kazao je Denys Prokopenko, zapovjednik puka Azov, u video obraćanju 16. maja. “Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda”, dodao je.

Prema procjenama garnizona, u razdoblju od 24. februara do 15. aprila, iz puka Azov su samo u gradu ubili 2.500 ruskih vojnika, ranili preko 5.000, te uništili više od 60 i oštetili preko 30 tenkova. Ovo ne uključuje smrtne slučajeve koje su nanijele druge ukrajinske formacije. Prema ukrajinskom zapovjedništvu, ovaj kontinuirani otpor prisilio je Rusiju da drži najmanje 10 taktičkih skupina bojne podalje od drugih kritičnih osa napada na Ukrajinu – gotovo 10% svih ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu.

Sredinom aprila, usred golemog krvoprolića, ukrajinski garnizon bio je zatvoren u Azovstalu, ogromnom industrijskom kompleksu od 11 kvadratnih kilometara, što je gotovo 7% gradskog teritorija. Ukrajinski vojnici u Azovstalu više puta su pozivali ukrajinske i svjetske lidere da pronađu način da ih izvuku iz opkoljene tvornice, potencijalno organiziranjem evakuacije u državu treće strane.

Otprilike 1.000 ukrajinskih vojnika bilo je zarobljeno u tvornici. Oko 600 ih je ranjeno, prema riječima jednog od vojnika u Azovstalu. Budući da su sedmicama odsječeni od ostatka svijeta, gotovo da nemaju hrane i lijekova. Vojnik, koji je bio lokalni policajac, rekao je da “povrijeđeni vojnici bez udova leže jedan pored drugog u nehigijenskim uvjetima, s muhama, zvukovima boli i neugodnim mirisima”.

Dana 15. maja, supruge ukrajinskih vojnika koji su se držali u Azovstalu održale su zajedničku konferenciju za novinare putem Zooma, pozivajući svijet da se udruži i evakuira ukrajinsku vojsku iz opkoljenog postrojenja. “Najvažnije je spasiti živote heroja Ukrajine, a ne davati (im) posmrtne nagrade”, rekla je jedna od supruga vojnika Yuliia Fedosiuk.

(zurnal.info)