IAKO JE STARI GRAD OPĆINA SA NAJMANJE ZELENILA:Načelnik Hadžibajrić pravi garažu na tri etaže ispod gradskog parka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

IAKO JE STARI GRAD OPĆINA SA NAJMANJE ZELENILA: Načelnik Hadžibajrić pravi garažu na tri etaže ispod gradskog parka

Spomenik multikulturalnom čovjeku bit će premješten negdje gdje neće smetati. Dio drveća koje Sarajlije nisu posjekle ni tokom opsade i ledenih zima, Općina će ukloniti. Općina je prekršila zakon jer nije adekvatno oglasila uvid u dokument i javnu raspravu

Načelnik Hadžibajrić pravi garažu na tri etaže ispod gradskog parka
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info


Općina Stari Grad u Sarajevu na samom je dnu ljestvice evropskih gradova po površini javnog zelenila.
Udruženje Eko akcija upozorava da ova općina ima površinu od tek 0,78 metara kvadratnih javnog zelenila po stanovniku.
Ovaj podatak naveden je u Kantonalnom planu zaštite okoliša KS-a, gdje se također navodi:

- Najnepovoljniji odnos zelenih površina u KS je na području općine Stari Grad (0,78 metara kvadratnih po stanovniku). U jezgri Starog grada Sarajevo iznosi samo 1,54%, što ga smješta na samo dno ljestvice evropskih gradova po ovom pitanju. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se omogući minimalno 9 metara kvadratnih zelene površine po stanovniku. Idealna površina, prema istoj organizaciji, bila bi 50 m.

Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović, poznat kao park Svjetlost, jedna je od rijetkih mrva zelenila koja je dakle preostala u Općini Stari Grad. Načelnik Općine Ibrahim Hažibajrić odlučio je da na ovom mjestu napravi – podzemnu garažu. Na tri podzemne etaže sa 242 parking mjesta!

Općina je sve to upakovala u projekat uređenja trga, planirajući i izgradnju "urbanog mobilijara", sadnju cvijeća, spomen-obilježje poginulim braniocima od 1992-1995, novo spomen obilježje Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad. Ipak, ispod svega toga i dalje je – garaža na tri etaže, tj. profit.Foto: Adi Kebo/zurnal.info

  
Nastranu emocije, Općina je već prilikom prvih koraka na realizaciji napravila niz nezakonitosti.
Zakon o prostornom uređenju KS precizira jasno da se o mjestu, vremenu i načinu izlaganja nacrta planskog dokumenta na javni uvid javnost obavještava oglasom koji se objavljuje u sredstvima javnog informisanja:

- I to najmanje tri puta, s tim da se prva obavijest objavljuje osam dana prije početka javnog uvida, a druge dvije dva dana uzastopno, neposredno pred početak javnog uvida (Član 37, stav 4).

Općina to nije učinila. Iz pres službe na naše pitanje gdje su i kada objavili informacije o uvidu u dokument i javnoj raspravi, iz Općine navode samo svoju web stranicu, potvrđujući time da obavijesti nisu objavljene u sredstvima javnog informisanja. Navode, istina, kako je portal akta.ba prenio njihovu vijest sa stranice, ali to se ne može podvesti pod zakonsku obavezu koju su imali. 

Također, termin javne rasprave zakazan je tek nakon pritiska građana, ali ni obavještenje o tome još uvijek nije objavljeno u sredstvima javnog informisanja.  

To što je Općina samo na svojoj stranici objavila potrebnu dokumentaciju nezakonito je i netransparentno i moralo bi postupak vratiti na početak. Osim toga, uvid u dokument može se izvršiti samo online, čime Općina koristi pandemiju koronavirusa. Znajući da je veliki dio ove općine starije stanovništvo, sa upitnim mogućnostima pristupa internetu, diskutabilna je odluka općinskih organa o takvom načinu uvida u dokumentaciju.

 

MULTIKULTURALNI ČOVJEK NA POKLON DRUGOJ OPĆINI

 
Prvo što će Općina Stari Grad uraditi bit će izmještanje spomenika multikulturalnom čovjeku iz parka. Neće biti vraćen. Kako se navodi u dokumentu Općine, bit će izmješten u park prekoputa Vijećnice, iznad još jedne garaže koju je napravio načelnik Hadžibajrić, za šta je građane  zadužio kod Saudijskog fonda za naredna desetljeća, o čemu smo ranije pisali.

 
Kako se navodi u projektu, Multikulturalni čovjek će možda remetiti “multifunkcionalno korištnje ovog trga”, te će u tom slučaju biti izmješten na Mojmilo ili Dobrinju jer, kako to zaključuju u Općini, tamo nema dovoljno “spomeničkih sadržaja”.
 
Neće biti prvi spomenik koji je u poslijeratnom Sarajevu protjeran iz centra grada.


Sa otvaranja garaže u blizini Vijećnice (foto: Radio Sarajevo)


DRVEĆE ĆE BITI UKLONJENO

Biste pisaca koje se nalaze u parku bit će, srećom, zadržane, ali Općina najavljuje redizajniranje njihovih postolja.

U najavi za javnu raspravu Općina Stari Grad navodi kako će prostor biti obogaćen urbanim mobilijarom, a trg novim zelenilom.
Ne detaljišu previše o onome što se navodi u Odluci o usvajanju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović:

- Izgradnja podzemne garaže i formiranje višenamjenskog prostora-trga, ne ostavljaju prostornu mogućnost za zadržavanje postojećih elemenata biološke komponente tri vegetacione etaže. Ovim projektom oni su predviđeni za ukljanjanje, a u skladu sa Preporukama Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a.

Stabla o kojima se govori stara su i više od 50 godina. Građani ovog dijela Sarajeva s pravom su ponosni na sebe što su stabla preživjela opsadu grada:

- U najtežim danima, kada su se Sarajlije smrzavale, nisu bila posječena. I sada da se posijeku zarad neke garaže i nečijeg profita? - navodi se u jednom od obraćanja koje su Općini uputili građani.   

Na plan Općine reagovalo je i Udruženje pejzažnih arhitekata, navodeći da je riječ o zelenoj površini koja stasava 50 godina, te ukazali da ovakav projekat nije postojao u ranijim planovima:

Ako se fokusiramo na reperkusije koje bi nastale uvođenjem sadržaja podzemnog, višespratnog parking prostora na prostor samoga Trga moramo biti svjesni da bi se povećao i saobraćaj u ulici Zelenih beretki, a veći broj automobila bi neminovno utjecao na povećanje zagađenja, što bi se negativno odrazilo i na sam kvalitet pješačke zone. Oni koji imaju problem da povjeruju treba da prošeću ovom ulicom u popodnevnom periodu dana – naveli su.

Ukoliko je u Općini već procijenjeno da u vrijeme pandemije nije moguće održavati javne rasprave na odgovarajući način, cijeli proces mogao se odgoditi za nekoliko mjeseci dok se ne steknu uslovi za to. U suprotnom stiče se dojam kako Općina koristi pandemiju da bi ostvarila vlastiti interes.

(zurnal.info)