Nakon pisanja Žurnala:Načelnik i inspektori obišli firmu Reciklon!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nakon pisanja Žurnala: Načelnik i inspektori obišli firmu Reciklon!

Strah mještana, smrtni slučajevi, porast oboljelih - ništa od ovoga načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković ne vidi kao alarm za uzbunu. On je išao da utvrdi zakonitost

Načelnik i inspektori obišli firmu Reciklon!
foto: opcinazivinice.ba

Nakon što je Žurnal objavio priču o strahu građana Dubrava Gornjih od radioaktivnosti, zbog firme „Reciklon“ koja se nalazi u neposrednoj blizi naseljenog područja, načelnik Samir Kamenjaković i općinski komunalno-sanitarski inspektor izvršili su obilazak firme.  

Ali, strah mještana, smrtni slučajevi, porast oboljelih - ništa od ovoga načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković ne vidi kao alarm za uzbunu. On je išao da utvrdi zakonitost.

„Nakon izvršenog pregleda konstatovano je da firma “Reciklon BH” d.o.o. Sarajevo podružnica Tuzla radi u skladu sa Zakonom iz sanitarno komunalne djelatnosti.“ piše u zvaničnom saopštenju Općine Živinice.   

U razgovoru sa ljudima na terenu, uplašeni mještani su nam ispričali da su u posljednjih šest mjeseci zabilježena dva smrtna slučaja mještana i nekoliko slučajeva oboljelih od raka. Postoji sumnja da je sve povezano upravo sa spaljivanjem i odlaganjem opasnog medicinskog otpada firme „Reciklon“.

„Znači, one priče oko raka, radioaktivnosti, to su, najblaže što mogu reći, neodgovorne izjave.” obrazložio je predstavnik firme Sead Brkić.

„U posljednje dvije godine kod nas je zabilježen veliki broj umrlih od raka, a raste i broj novooboljelih. Nad nama se razvio oblak radiokativnosti.“ rekla je tada mještanka Enisa Dedić.  

Za ovu firmu upitna je i procedura dobijanja okolinske dozvole. 

“Osnovni dokument koji osigurava siguran i bezbjedan rad jeste okolinska dozvola. Mi smo tu aktivnost dobijanja okolinske dozvole započeli 2013. godine, da bi 30. januara 2014. godine, u Velikoj sali Općine Živinice u 12 sati, održana Javna rasprava i mi smo nakon zaključene Javne rasprava, bez ikakvih problema, nakon dva mjeseca dobili okolinsku dozvolu“ rekao je predstavnik firme „Reciklon“ Sead Brkić 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije odgovorilo na upit Žurnala da li firma „Reciklon“ dobila okolinsku dozvolu.  

Podsjećamo da je Žurnal objavio da nikada niko nije ništa pitao mještane Dubrava Gornjih koji žive u blizini kompleksa ove firme. Predsjednik MZ Dubrave Gornje je rekao da im se u posljednjih 9 godina niko nije obraćao u vezi sa radom fime „Reciklon“. 

Postavljaju se pitanja, kada i ko je sazivao javnu raspravu, i zbog čega nisu obavješteni mještani Dubrava Gornjih? Jer u razgovoru sa mještanima ovog naselja, mnogi nisu ni znali da firma koja se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog otpada postoji, a poziv za javnu raspravu nikada nisu dobili.   

Uskoro čitajte na Žurnalu da li firma „Reciklon“ ima sve potrebne dozvole za rad, ko stoji iza firme „Reciklon“ i sa kim su povezani. Odakle dolazi početni kapital...

(zurnal.info)