Istraga se privodi kraju, predmet uskoro u Tužilaštvu:Šta sve krije deponija na Krupačkim stijenama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Istraga se privodi kraju, predmet uskoro u Tužilaštvu: Šta sve krije deponija na Krupačkim stijenama

Deponija na Krupačkim stijenama još od 2018. radi bez ekološke dozvole, a privremeno su zatvoreni tek 22. januara ove godine

Šta sve krije deponija na Krupačkim stijenama

Iz neformalne grupe građana "Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama" kažu da su zadovoljni rješenjem ekološke inspekcije o privremenom zatvaranju ove deponije, ali istovremeno naglašavaju da oni neće odustati dok se konačno ne utvrdi koja vrsta otpada se ovdje godinama odlaže. 

Zakopani kontejneri

Predstavnik ove neformalne grupe građana Vladimir Lubura već odavno sumnja da se na ovu lokaciju dovlači medicinski otpad iz Hercegovine, ali da su na ovoj deponiji već duže od deceniju zakopani i kontejneri SFOR-a. To mu je, tvrdi, poznato iz priča vozača koji su ih tu i dovukli. 

"Ti kontejneri su zaključani i zakopani, a šta je u njima ne zna se. Može biti i nuklearni otpad. Ulažemo sve napore u to da se oni iskopaju kako bi provjerili šta se u njima nalazi", kaže Lubura. Svjestan je da će to finansijski mnogo koštati, ali će ipak zahtjev za iskopavanje tih kontejnera uputiti Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. 

Zbog loše urađene deponije, Lubura pretpostavlja da bi u narednom periodu na toj lokaciji moglo doći i do pokretanja klizišta. 

Ova deponija je, inače, sa radom počela 1996., a naš sagovornik tvrdi da se svi "javašluci" dešavaju od 2000. On je te godine podnio i prijavu policiji protiv svih osoba koje su od 2000. rukovodile deponijom. 

Policijska uprava Istočno Sarajevo sprovodi istragu vezano za ovu deponiju po čijem okončanju će biti dostavljen odgovarajući izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, potvrdili su nam iz PU.  Nezvanično saznajemo da se istraga privodi kraju, te da bi izvještaj trebao biti proslijeđen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo tokom februara, eventualno početkom marta. 

Za sada nije poznato da li se istraga provodi po prijavi Lubure ili eventualno po dopisu koji je policiji uputila Inspekcija Grada Istočno Sarajevo. 

Neposjedovanje ekološke dozvole

Ekološka inspekcija je 22. januara donijela rješenje o privremenom zatvaranju deponije na Krupačkim stijenama zbog neposjedovanja ekološke dozvole. Pitanje koje visi u zraku jeste kako je ova deponija mogla uopće i raditi bez ove dozvole. 

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove to objašnjavaju na način da je Zakonom o upravljanju otpadom i važećim podzakonskim aktima propisana procedura usklađivanja rada ranije formiranih deponija koje ne ispunjavaju uslove propisane odredbama sada važećih zakona. Za preduzimanje potrebnih radnji ostavljen im je prelazni period.

“Navedenim zakonom propisano je da su odgovorna lica postojećih deponija komunalnog otpada dužna da do 31. decembra 2021. dostave Ministarstvu na razmatranje program mjera sa dinamikom prilagođavanja rada deponije u skladu sa ovim zakonom i propisom kojim se uređuje postupak odobravanja i sadržaj programa mjera, kao i minimalne uslove koji moraju biti ispunjeni za rad deponije", odgovorili su, između ostalog, na naš upit. 

Naglasili su da su deponije, izgrađene prije više godina i koje ne ispunjavaju uslove propisane trenutno važeće propise, obavezne da u zakonom ostavljenim rokovima preduzmu potrebne mjere s ciljem ispunjenosti uslova i pribavljanja svih potrebnih dozvola.

Odbijen zahtjev

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Istočno Sarajevo potvrdili su da je postupak dozvole za dobijanje ekološke dozvole za ovu deponiju pokrenut 16. marta 2018., ali je nadležno ministarstvo odbilo taj zahtjev. Razlog za odbijanje je taj što je bilo potrebno izvršiti određene radnje s ciljem ispunjavanja tehničko-tehnoloških uslova kao što su izrada tehničke dokumentacije, sanacija postojećeg stanja, opremanje lokacije prihvatnim sistemom za otpadne i procjedne vode, sistem za kontrolu gasa i slično...

"To zahtjeva velika finansijska sredstva", navedeno je u odgovoru Odjeljenja za inspekcijske poslove, a koji je pripremio gradski ekološki inspektor Dragomir Kosorić. Istovremeno napominju da je jedan dio od nabrojanih pripremnih radnji već urađen, a ostatak će se raditi u narednom periodu kako je, napisali su, nedavno i dogovoreno između tri opštine koje koriste ovu lokaciju za odlaganje komunalnog otpada.