STRAH OD RADIOAKTIVNOSTI(2):Mislim da ovi mještani samo s..., a među njima i hodža!

Istražujemo

STRAH OD RADIOAKTIVNOSTI(2): Mislim da ovi mještani samo s..., a među njima i hodža!

Nakon što je Žurnal objavio da se firma Reciklon bavi odlaganjem medicinskog otpada na sumnjiv način, priča je dobila i svoj nastavak. Na površinu su isplivale sve prijateljske i interesne veze

Mislim da ovi mještani samo s..., a među njima i hodža!
Nakon što je Žurnal otkrio sumnjive poslove odlaganja medicinskog otpada firme Reciklon, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa inspekcijom, posjetio je ovu firmu
 
U međuvremenu izvori bliski ovoj firmi za Žurnal otkrivaju relacije predstavnika firme, inspektora i tadašnjeg direktora tuzlanskog aerodroma Envera Jukanovića koji je najviše uticao da firma „Reciklon“ bude smještena u blizini aerodroma, odnosno njegovog radnog mjesta. Povezuju ga sa predstavnikom firme Seadom Brkićem, s kojim se mnogo puta nalazio u kompleksu firme „Reciklon“. Po priznanju nekadašnjeg direktora, i sam aerodrom od ove činjenice je imao direktnu korist.  
 
„Aerodrom iznajmljuje negdje za 700-800, možda čak i hiljadu maraka mjesečno taj prostor firmi Reciklon. Ja smatram da je to sve ok i dalje; priznaje Enver Jukanović i nastavlja:

"Ja sam bio u toj firmi nekoliko puta... Nikakav odnos nemam sa Brkićem, a dugo se poznajemo. Mislim da ovi mještani malo seru. Među njima i hodža koji sere, njihov mjesni imam.“  
 
Jukanović objašnjava da hangari nisu bili uslovni u vrijeme kada ih je aerodrom počeo iznamljivati Reciklonu, te da je firma investirala u hangare. 
 
„Mi smo njima instalirali struju. Tako da mi njima uz saglasnost Elektroprivrede fakturišemo određeni dio iznosa. Mislim da imaju sopstvenu vodu i kanalizaciju, i mislim da su to doveli do nivoa tehničke ispravnosti.“ završava Jukanović.  
 
 
RAKIJA I PEČENJE
 
Da firma Reciklon nema prevelikih problema ni sa nadležnim institucijama,  zaslužan je i prijateljski odnos predstavnika firme Brkića upravo sa onim koji ga trebaju provjeravati.
 
„Pa odnos sa inspektorom Muamerom Hajdarevićem je takav da su njih dvojica u vrijeme kada bi on dolazio u inspekcijske provjere pili alkohol i jeli pečenje u krugu firme„ tvrdnje su izvora Žurnala.
 
S druge strane, kantonalni inspektor za zaštitu okoliša Hajdarević na pitanje o odnosima sa Brkićem ljutito odgovara:  
 
„To nije za novine, niti bilo šta drugo, uopšte ne želim s vama razgovarati o tom pitanju. To vam neću odgovoriti. Ne volim razgovor preko telefona o takvim temama.“
 
Inspektor ne voli razgovarati sa novinarima, što nam daje puno pravo da u ovom tekstu iznesemo ono što kažu građani.
 
„Posljednjih nekoliko godina ljudi iz te firme spaljuju lijekove, krvave zavoje, igle, šprice, plastiku, tonere. Sve to iza i pored žice kojom je ograđen kompleks odlagališta. Sve to rade u kasnim satima poslije ponoći i kada je magla, da bi bilo što neprimjetnije. Čak dovoze i naftni mulj sa benziskih pumpi.“ 
 
„Neki filter je postavljen samo kao paravan radi inspekcije, nikada se ne koristi. Mašina koja uništava medicinski otpad nije spojena na rezervoar. Voda koja je u buretu samo kruži, nikad se ne pročišćava, i kada se sve završi onda se to ispušta u kanale pored hangara, a kasnije sve to odlazi i u rijeku.“ tvrdi izvor Žurnala.   
 
 
KILOGRAM MEDICINSKOG OTPADA 7 MARAKA
 
Dom zdravlja Živinice ima saradnju sa firmom „Reciklon“ posljednjih 5 godina. 

„Preuzimanje i transport materijala i pribora koji je došao u dodir sa krvlju ili izlučevinama infektivnih bolesnika, lijekove sa isteklim rokom upotrebe, otpad prilikom popravki plombi, izvađeni plombirani zubi, čvrste tečne i gasovite hemikalije itd. vrši firma Reciklon.“  
 
O kakvom se biznisu radi pokazuje podatak da firma „Reciklon“ za svaki odvezeni kilogram medicinskog otpada naplaćuje 7 KM. Poslove su sklapali sa većinom javnih i privatnih zdravstvenih ustanova iz cijele BiH. 
 
„Iz Bihaća, Stoca, Mostara, Čapljine, Bugojna, Zenice, Viteza, Tuzle, Živinica, Gračanice, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Konjica, Livna i mnogih drugih mjesta u BiH dovozi se medicinski otpad u firmu Reciklon kod aerodroma“ tvrdi izvor Žurnala.
 
Konkretno, Univerzitetski klinički centar Tuzla sa firmom „Reciklon BH“ u 2014. godini, potpisao je tri ugovora ukupne vrijednosti veće od 146 hiljada maraka. U 2016. i 2017. godini firma „Reciklon“ pobijedila je na desetine tendera za odvoz medicinskog otpada sa UKC-a Tuzla, sveukupne vrijednosti više od 266 hiljada maraka. Dva ugovora približno 20 hiljada KM i ugovor od 25 hiljada maraka potpisali su sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. U 2015. godini dobili su i tender od 50 hiljada KM na UKC-u Zvornik
 
„Sve osim medicinskog otpada, u smislu infektivnog se izvozi u Austriju i Njemačku, a iglice, znači potencijalni infektivni otpad, oštrice, se zbrinjava odnosno obrađuje na našem stroju “njustar10” “ rekao je predstavnik firme Sead Brkić. 
 
Ipak, u odgovoru Uprave za indirektno oporezivanje piše da je u toku 2017. godine izvezeno samo nešto više od 48 tona farmaceutskog otpada iz BiH, što je samo dio opasnog medicinskog otpada, čijeg izvoza iz BiH prema podacima UIO-a u 2015. i 2016. godini uopće nije bilo. Firma Reciklon intenzivno radi od 2009. godine. Jasno je da većina opasnog medicinskog otpada ostaje unutar granica BiH. 
 
 
MEĐUDRŽAVNA  UVEZANOST
 
Firma Reciklon d.o.o. svoje centralno sjedište u BiH ima u Sarajevu. Direktorica firme je Belma Pašić-Kurpalija sa dva prokurista Seadom Brkićem i Ivanom Lekom. 24.03.2008. godine osniva se Reciklon BH d.o.o. podružnica u Tuzli sa osnovnim kapitalom od 2 hiljada maraka. Inače, korijeni ove firme dolaze iz Hrvatske, osnivač bosanskohercegovačkih Reciklona je Reciklon d.o.o. Vojnić također sa početnim kapitalom od 2 hiljade, na čijem čelu je direktor Stipo Marić. Osnivač firme Reciklon Vojnić je firma Maxima Culpa d.o.o. Zagreb koja se bavi trgovinom na veliko, dijelovima i priborom za motorna vozila.  
 
Žurnal saznaje da pomenuti Ivan Leko stoji i iza još dvije firme u BiH. Firma Grioss d.o.o. Grude koja bavi opasnim otpadom, te firme C.I.A.K. koja se bavi prodaju akumulatora i druge trgovačke robe, a koju je osnovala upravo firma Grioss 2011. godine. 
 
 
OPASNOST JASNA, VLAST NEZAINTERESOVANA
 
Da li Reciklon ima sve potrebne dozvole za rad?
 
„ Na osnovu zahtjeva „Reciklon“ d.o.o. donijelo je rješenje o izdavanju dozvole za aktivnosti upravljanja otpadom dana 22.05.2014. godine na period od 5 godina. Rješenje o okolinskoj dozvoli izdalo je nadležno Federalno ministarstvo okoliša i turizma.“ piše u odgovoru Ministarstva prostornog uređenja Tuzlanskog kantona. 
 
Dokaza za sada nema. Da li je firma zaista i dobila okolinsku dozvolu - Federalno ministarstvo okoliša i turizma nikada nije odgovorilo na upit Žurnala.
 
Prva instanca – Općinska služba – nikad nije ni čula za navedenu firmu. Niti im se iko ispred ove firme obraćao, tvrdnje su općinskih službenika. 
 
Ni općinski vijećnici nisu pokazivali nikakvo zanimanje.
Simptomatično je da u vrijeme kada je firma Reciklon 2009. godine došla na područje Općine,  baš niko od članova Općinskog Vijeća, pa ni sam tadašnji načelnik Hasan Muratović nikad nisu smatrali značajnim probleme oko odlaganja medicinskog otpada u njihovoj Općini. U njihovoj dokumentaciji piše: 
 
„Stručna služba OV Živinice ne raspolaže sa infomacijama o firmi „Reciklon“, niti je pomenuta firma ikada bila predmetom rasprave na sjednicama OV Živinice.“
 
Možda će se predstavnici općine i ostali nadležni više uključiti u ovu problematiku kada ih dočekaju protesti mještana, koji su najavljeni ukoliko firma „Reciklon“ ne bude izmještena iz njihovog naselja.
 
(zurnal.info)