Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša:Nacionalni spomenik obnavljala firma koja nema ovlaštenje ministarstva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša: Nacionalni spomenik obnavljala firma koja nema ovlaštenje ministarstva

Nedavno je završena obnova zida na Starom gradu Dubrovniku kod Ilijaša. Konzervatorsko-restauratorske radove na nacionalnom spomeniku izvela je firma koja nema ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Radovima prethodila devastacija nacionalnog spomenika – bagerom!

Nacionalni spomenik obnavljala firma koja nema ovlaštenje ministarstva
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Stari grad Dubrovnik u Višnjici kod Ilijaša je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine još od 2003. godine. Riječ je o srednjovjekovnom bosanskom gradu koji se prvi put zvanično spominje 1404. godine. 

Prema zvaničnim podacima, do nedavno je cijelo područje i pristup gradu bilo iznimno zapušteno, opustjelo, potpuno zaraslo u divlje rastinje i izloženo ubrzanom propadanju uslijed nedostatka redovnog održavanja.

Upravo zbog toga se posljednjih nekoliko godina pokušava zaštititi ovaj nacionalni spomenik. Do sada su obavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na istočnoj kuli i južnom perimetralnom zidu, uz arheološka istraživanja.

Završetak radova obilježio se 19. septembra ove godine izložbom postera i artefakata, a manifestaciji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

NA OBNOVI RADILA FIRMA BEZ OVLAŠTENJA MINISTARSTVA

Obnova jednog nacionalnog spomenika jeste pozitivna priča i upravo je takva poruka poslana s nedavno održane manifestacije. Svjesno ili ne, prešutjele su se mnoge sumnjive stvari u vezi s ovom obnovom.

Krenimo redom. Prema javno dostupnim podacima, prvo je 30. oktobra 2017. godine Općina Ilijaš zaključila ugovor s kompanijom „Color paleta“ d.o.o. Sarajevo vrijedan 73.917,74 KM. Riječ je bila o „neophodnim hitnim konzervatorskim radovima tekućeg održavanja na zidu istočne kule“.

Općina Ilijaš 20. augusta 2018. godine zaključuje ugovor vrijedan 16.717,70 KM za „nabavku hitnih konzervatorskih radova u toku arheoloških istraživanja istočne kule“. Posao je, opet, dobila firma „Color paleta“.


Nakon toga kreće se u obnovu južnog perimetralnog zida. Dana 25. oktobra 2019. godine Općina Ilijaš potpisuje okvirni sporazum vrijedan 128.200,87 KM za „zaštitne konzervatorsko-restauratorske radove i radove arheoloških istraživanja na južnom perimetralnom zidu“. Okvirni sporazum na dvije godine potpisan je sa – „Color paletom“!

Na osnovu tog sporazuma, općinski načelnik Akif Fazlić (SDA) potpisuje ugovor s navedenom firmom vrijedan 85.890,87 KM bez PDV-a. 

Šta je u ovome sporno? Podsjetimo da je riječ o nacionalnom spomeniku. Nacionalni spomenici uživaju najviši stepen pravne zaštite, a to znači da je za bilo kakve radove potrebno imati brojne saglasnosti, ovlaštenja, pozitivna mišljenja...

U vezi s tim, da bi jedna kompanija mogla izvoditi radove zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika, potrebno je da ima i ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Ovlaštenje ovog ministarstva za izvođenje navedenih radova trenutno ima tek desetak firmi. Kompanija „Color paleta“, koja već godinama radi konzervatorsko-restauratorske radove na Starom gradu Dubrovniku, nema, niti je ikada imala to ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

To je za magazin Žurnal potvrdio i Admir Karišik, viši stručni saradnik za upotrebu prostora u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja:

„Gore pomenuto pravno lice zaključno sa današnjim danom nikada nije bilo u registru izvođača kojima je ovo Federalno ministarstvo u upravnom postupku donijelo ovlaštenje za obavljanje djelatnosti:

-          Građenja građevina,

-          Izvođenja pojedinih dijelova građevine,

-          Izvođenje pojedinih specifičnih radova na građevini,

-          Izvođenja iz oblasti zaštite konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika i

-          Izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja i laboratorijskih ispitivanja.“

To što firma „Color paleta“ nema ovlaštenje nadležnog ministarstva, očito nije bio problem za Općinu Ilijaš i načelnika Akifa Fazlića koji je ovoj firmi dodijelio poslove vrijedne preko 170 hiljada maraka. Navedeni novac nije osigurala samo Općina Ilijaš, nego i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Dubrovnik...

Treba napomenuti kako „Color paleta“ nije radila arheološka istraživanja. To su radili predstavnici Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu s firmom „GeoAVAS“ d.o.o. Sarajevo, dok su radnici „Color palete“ obavljali konzervatorsko-restauratorske radove.

KAKO NAPLATITI „ENTUZIJAZAM“

Vlasnik firme „Color paleta“ je Jozo Jozić, koji je prema pisanju medija bio u nekadašnjoj Službi državne bezbjednosti. Posljednjih godina u medijima se spominje kao jedan od entuzijasta i zaljubljenika u nacionalne spomenike, posebno u Stari grad Dubrovnik.

Upravo Jozić često ističe da su entuzijasti „glavna, motorna snaga“ kada je riječ o obnovi ovog nacionalnog spomenika. Usput, Jozićeva kompanija je na osnovu dosadašnjih radova prihodovala više od 170 hiljada maraka.


U telefonskom razgovoru s novinarima Žurnala, Jozić nije želio govoriti o tome da li posjeduje ovlaštenje nadležnog federalnog ministarstva. Umjesto toga, govorio je o tome šta se do sada uradilo.

BAGEROM NA NACIONALNI SPOMENIK

Radovima na južnom perimetralnom zidu prethodilo je počinjenje krivičnog djela na samom nacionalnom spomeniku. Kako se navodi u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) od 29.10.2019. godine, inspekcijski nadzor se izvršio 21. tog mjeseca.

Osim što se navodi kako „vlasnik nacionalnog spomenika ne održava građevinu na način da se njenim održavanjem osigura upotrebljivost i ispravnost građevine“, opisuje se i zatečeno stanje.

Tako se ističe da je u dvije jame zavaren kreč, da je s južne strane postavljena metalna skela, a u produžetku izgrađen pristupni put građevinskom mašinom. Osim toga, naglašava se i da je sa sjeverne strane građevinskom mašinom izgrađen pristupni put koji je oštetio sjeverni dio građevine.


Izgradnjom pristupnog puta oštećen sjeverni zid

Osim što je oštećen sjeverni zid, inspektori su ustanovili i da je u unutrašnjosti izvršen iskop – bagerom!

„Sa unutrašnje strane južnog zida građevinskom mašinom u dužini od cca 20 metara izvršen iskop bagerom dubine od 1,5 do 2 metra. Uvidom u elaborat Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog spomenika vidljivo je da će se arheološka istraživanja provoditi ručnim iskopom u slojevima po 20 cm, dok situacija na terenu govori da je iskop izvršen bagerom“, navodi se u zapisniku.


Mjesto gdje se vršio iskop bagerom (unutrašnja strana južnog zida)

I dalje se ne zna ko je počinitelj ovog krivičnog djela, ali je prema riječima Joze Jozića, to njegovoj firmi olakšalo posao.

„Ja kad sam došao da radim zid, to je nama malo i olakšalo da vam pravo kažem, već je bilo počupano neko drveće“, kaže Jozić za Žurnal negirajući da on ima ikakve veze s navedenim nezakonitim radnjama.

Dodaje i da prema njegovom mišljenju to nije velika šteta: „Taj sjeverni zid će se svakako morati restaurirati. Taj koji je ulazio, ušao je s mašinom preko zida i skinuo jedno 30 centimetara. To po meni nije nikakva šteta.“

Sam put do ovog nacionalnog spomenika je izuzetno nepristupačan, u šta su se uvjerili i novinari Žurnala. Do njega vodi i nekoliko kilometara makadamskog puta koji ne prolazi kroz naseljena mjesta. Stoga je nejasno zašto bi bilo ko, ko nema veze s ovim nacionalnim spomenikom, dolazio bagerom i vršio iskop.

Kao što je navedeno, inspektori su inspekcijski nadzor izvršili 21.10.2019. godine. Već tada je na južnom zidu bila postavljena metalna skela. Okvirni sporazum Općine Ilijaš i „Color Palete“ potpisan je četiri dana kasnije, dok je ugovor potpisan tek sredinom ove godine. To znači da su radnici firme u vlasništvu Joze Jozića postavili skelu i tako, praktično, počeli s pripremnim radovima i prije nego je ugovor potpisan!

U svakom slučaju ostaje nejasno zašto su brojne institucije koje su bile direktno ili indirektno uključene u sam projekat obnove nacionalnog spomenika prešutjele njegovu devastaciju. 

(zurnal.info)