Strani mediji :Nakon Dana nezavisnosti – Armagedon
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Strani mediji : Nakon Dana nezavisnosti – Armagedon

Reuters izvještava da su milijarde dolara zbrisane iz vrijednosti evropskih kompanija, a britanske velike banke su u samo nekoliko sati izgubile oko 130 milijardi dolara. Od trenutka objavljivanja rezultata do sada, svaki glas na referendumu je Britaniju koštao nevjerovatnih šest hiljada funti

Nakon Dana nezavisnosti – Armagedon
FOTO: Neil Hall/Reuters

Britanski mediji su potvrdili da je većina građana na referendumu izabrala izlazak iz Evropske unije. Ono što je do jučer izgledalo gotovo nezamislivo, danas je postalo stvarnost – nakon 43 godine u Uniji, Velika Britanija, jedna od najmoćnijih članica evropske porodice, se povlači. Reakcija tržišta je bila trenutna – vrijednost funte je pala za oko deset posto u odnosu na američki dolar i dostigla nivo koji je imala 1985. godine.

Reuters izvještava da su milijarde dolara zbrisane iz vrijednosti evropskih kompanija, a britanske velike banke su u samo nekoliko sati izgubile oko 130 milijardi dolara. Od trenutka objavljivanja rezultata do sada, svaki glas na referendumu je Britaniju koštao nevjerovatnih šest hiljada funti.

BBC javlja da je investiciona banka Morgan Stanley već počela sa iseljavanjem oko 2.000 uposlenika iz Londona u Dablin ili Frankfurt, a njihovi rivali BNPParibas i JP Morgan je također najavio da bi dio poslova mogao prebaciti u druge zemlje u predstojećim mjesecima.

Britanski premijer David Cameron je podnio ostavku i najavio da će napustiti Kabinet do oktobra ove godine.

- Britanci su donijeli vrlo jasnu odluku da krenu drugim putem i zato mislim da je zemlji potrebno novo vođstvo koje će je voditi u tom pravcu. Mislim da ja ne bih trebao biti kapetan koji će upraviti našu zemlju ka njenoj sljedećoj destinaciji, rekao je Cameron susprežući suze.

Nakon odluke o izlasku iz EU, vodeći mediji predviđaju da bi se mogla raspasti i Velika Britanija. Škotska, u kojoj je većina građana glasala za ostanak, već je najavila da je novi referendum o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva “vrlo moguć”. Stopama Škotske bi mogla krenuti i Sjeverna Irska. Sinn Fein poziva na ponovno ujedinjenje Irske, a zamjenik premijera Sjeverne Irske, Martin McGuinness je izjavio da britanska vlada više nema demokratski mandat da predstavlja Sjever u bilo kakvim pregovorima sa EU.

Londonski Guardian izvještava da su lideri Evropske unije pozvali Britaniju da napusti EU što je prije moguće.

- Predsjednici Evropskog vijeća, komisije i parlamenta - Donald Tusk, Jean-Claude Juncker i Martin Schulz i Mark Rutte, premijer Holandije koja predsjedava Evropskom unijom, izjavili su da bi svako odgađanje izlaska Britanije bilo “nepotrebno produžavanje neizvjesnosti”. Nakon hitnih razgovora u Briselu, četvorka je izjavila da žale, ali da poštuju odluku Britanije, izvještava Guardian.

- Ovo je situacija bez presedana, ali mi smo ujedinjeni u našem odgovoru, rekli su u zajedničkoj izjavi i naglasili da je dogovor koji je postignut sa Davidom Cameronom početkom godine sada nevažeći i da se o tome ne može ponovo pregovarati.

Evropska unija će preko noći ostati bez oko šestine svog ekonomskog outputa. Sada je suočena sa odlaskom članice u kojoj se nalazi najveći finansijski centar, koja ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, vojnu silu i nuklearno naoružanje.

- Ovo je eksplozivan šok. U pitanju je, jednostavno, raspad Unije, izjavio je francuski premijer Manuel Valls i dodao da je sada vrijeme da se izmisli druga Evropa.

Njemački Der Spiegel u komentaru piše da je Engleska u 2016. godini podijeljena, nesigurna zemlja.

- Teško je povjerovati u ono što se desilo ovdje u proteklih nekoliko mjeseci. Relativno mala, relativno nepoznata grupa aktivista, kockara i egocentrika je uspjela da podstakne i istjera zemlju iz Evrope protiv volje premijera i mimo savjeta ekonomista, prijatelja i saveznika iz cijelog svijeta. Evropa koja se jutros probudila je slabija. Biće potrebne godine prije nego što Britanija završi izlazak iz EU. Do tada, Kontinent je suočen sa periodom neizvjesnosti i meteža, kao i Britanija, piše Christoph Scheuermann za Der Spiegel.

The Economist predviđa da će u praksi EU Britaniji ponuditi samo dva moguća rješenja. Prvo je da se priključi Norveškoj u Evropskoj ekonomskoj zoni. Ovim bi Britanija sačuvala puni pristup jedinstvenom tržištu, ali bi morala nastaviti davati pozamašan doprinos EU budžetu, prihvatiti sva pravila regulacije jedinstvenog tržišta bez prava glasa kod donošenja novih pravila i prihvatiti slobodno kretanje ljudi iz EU.

- Druga opcija je sporazum o slobodnoj trgovini kakav EU ima sa Kanadom. Ali, ovo ne pokriva sve oblike trgovine, ne eliminiše bescarinske barijere, isključuje većinu finansijskih usluga i trebale bi godine da se dogovori, piše The Economist.

(zurnal.info)