Projekat stranačkog zapošljavanja:Nakon hapšenja generalnog sekretara, tužilaštvo ispitalo i potpredsjednike SDA
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Projekat stranačkog zapošljavanja: Nakon hapšenja generalnog sekretara, tužilaštvo ispitalo i potpredsjednike SDA

Nakon hapšenja generalnog sekretara SDA Amira Zukića, danas su sarajevski kantonalni tužioci ispitali i dva potpredsjednika ove stranke - Asima Sarajlića i Mirsada Kukića. Objavljujemo na koji način je SDA provodila projekt stranačkog zapošljavanja

Nakon hapšenja generalnog sekretara, tužilaštvo ispitalo i potpredsjednike SDA

U svojstvu osumnjičenih, potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić ispitani su ponedjeljak u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, saznaje Žurnal. Na ispitivanje je prvo otišao Sarajlić, a netom nakon njega, ispitan je i Kukić.

Nakon toga su otišli u Centralu SDA, gdje su na stranačkom Kolegiju izvijestili predsjednika Bakira Izetbegovića šta im se stavlja na teret.

„A ko to danas nekoga ne zove za posao“, tješio je Izetbegović osumnjičenike, minimizirajući tako sve one nezakonitosti za koje pravosuđe tereti njegove potpredsjednike.

I dok je u stranačkoj centrali rukovodstvo stranke optuživalo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo za „rušenje baze SDA u Banovićima“ te „rušenje sarajevske SDA koja je pobijedila na zadnjim izborima“, generalnog sekretara te stranke Amira Zukića prebacili su u pritvorsku jedinicu. Tamo će, po rješenju Općinskog suda u Sarajevu, ostati narednih 30 dana.  
Na Žurnalu smo mjesecima objavljivali tekstove u kojima smo navodili detalje o tome kako su Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, koristeći svoj stranački uticaj, nezakonito zapošljavali u javna preduzeća u Federaciji. U novembru su, nakon naših tekstova, Sarajlić i Zukić, preko podobnih medija, pozvali Tužilaštvo Kantona Sarajevo da što prije ispita cijeli slučaj. I Tužilaštvo se odazvalo.    

ZAPOŠLJAVANJE MLADOG ŠKALJE

Amel Škaljo sin je Omera Škalje, zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, te člana Glavnog odbora SDA. Zukić i Sarajlić obećali su svom stranačkom kolegi da će njegovog sina zaposliti u Elektrodistribuciju Tuzla. I sve bi bilo završeno, da se zapošljavanju nije usprotivio Mirsad Kukić.

(Esed Džananović sa rukovodstvom stranke)

Esed Džananović, stranački im kolega, koji je tada obavljao funkciju izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH bio je spreman uraditi sve, ali pod uslovom da Mirsad Kukić da zeleno svjetlo. U transkriptu presretnutog telefonskog razgovora, koji smo već  objavljivali, Džananović je, putem Zukićevog telefona, prvo stupio u kontakt sa Sarajlićem, a potom i sa Kukićem.

Nakon što je iz stranačke centrale dobio zeleno svjetlo, Amel Škaljo je istoga dana zaposlen u Elektrodistribuciju Tuzla. Nakon četrnaest godina uspješnog studiranja. Svoju ulogu u ovom zapošljavanju imao je i Dževad Mahmutović, aktualni savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je, također, saslušan u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Osim Amela, Omer Škaljo je i svog drugog sina Fehima  zaposlio u Elektroprivredu BiH. Veza je, opet, bila identična, pa se Fehim Škaljo, kao svršenik medrese, danas bavi distribucijom električne energije.  

Na sličan način, prema saznanjima Žurnala, u Elektrodistribuciju Sarajevo zaposlena je i Aida Terović Bahto, rodica Jasmina Terovića, predsjednika Općinskog odbora SDA Centar. Glavnu riječ prilikom njenog  zaposlenja vodili su Amir Zukić i Safet Bibić, medicinski tehničar Klinike za ORL  Kliničkog centra Sarajevo.

Generalnog sekretara SDA Amira Zukića Tužilaštvo sumnjiči i da je imao bitnu ulogu prilikom zapošljavanja Ismeta Keserovića. On se, kako je Žurnal ranije objavljivao, tokom prošlog ljeta u stranačkoj centrali sreo sa Safetom Bibićem, nakon čega je Bibić dao upute Nedžadu i Senadu Traki iz Visokog gdje i na koga da upute Keserovićevog oca Sejada.

Sejad Keserović je, nakon tih uputa, sve prijavio policiji, pa je, tokom policijske akcije, označen novac (16 hiljada KM) predao Ramizu Karavdiću, penzionisanom poštaru iz Banovića, kao protuuslugu za zapošljavanje sina u Elektrodistribuciji Zenica. Sve formalnosti, oko zapošljavanja  trebao je obaviti Esed Džananović, izvršni direktor Elektroprivrede BiH.

PROJEKAT ZAPOŠLJAVANJE

Ovo su, dakle, samo neka od imena osoba nezakonito zaposlenih u Elektroprivredi BiH. Treba napomenuti još da su, na sličan način, preko iste grupe, u Elektroprivredu BiH sebi odane ljude zapošljavali predsjedavaući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, aktualni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ali i visokopozicionirana stranačka osoba iz SDA, koja je u sudskim dokumentima označena inicijalima B.I. . Sve je u djelo, manje – više, proveo Esed Džananović, koji je, zahvaljujući upravo angažmanu Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića postavljen na tu poziciju.

„Korist koju Vijeće nalazi  da je osumnjičeni Džananović prihvatio u zamjenu za predmetno posredovanje (zapošljavanja) je zadržavanje funkcije, odnosno pozicije   na poslu i u političkoj stranci čiji je član”, piše u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu donesenom 16. decembra ove godine, koji je produžen pritvor uhapšenima u okviru akcije Bosna.

Za zapošljavanja su, prema sudskim dokumentima, čelnici SDA uzimali između 15 i 30 hiljada maraka. I svako zapošljavanje su, u telefonskoj komunikaciji, nazivali „projekat“.
    
(zurnal.info)