NOVOGODIŠNJE SLAVLJE U PORODICI IZETBEGOVIĆ:Ponosan na hapšenja, gubitak vlasti i oduzimanje akademskih zvanja

Aktuelno

NOVOGODIŠNJE SLAVLJE U PORODICI IZETBEGOVIĆ: Ponosan na hapšenja, gubitak vlasti i oduzimanje akademskih zvanja

Za kraj prošle, politički katastrofalne godine, lider SDA odlučio je da se, ponovo, obračunava sa međunarodnom zajednicom u BiH, kojoj je periodično slao kritike na račun stranih ambasadora i visokog predstavnika, unatoč sve učestalijim i sramotnijim aferama unutar stranke.

Ponosan na hapšenja, gubitak vlasti i oduzimanje akademskih zvanja
Đoko NInković/zurnal.info
Ne mijenja se struktura onih koji pobjeđuju, ne mijenja se ni trener, ne mijenja se tu ništa bitno – ovako je u aprilu ove godine u jednom TV intervjuu govorio lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, nekoliko mjeseci nakon što je izgubio izbornu bitku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. 

Nedugo nakon toga konačno će biti konstituisana nova Federalna vlada u kojoj nema mjesta za SDA. Prethodni saziv nakon prvog mandata radio je još godinama u tehničkom mandatu. Na njenom čelu – teško kompromitovani premijer član SDA Fadil Novalić. Za kojeg Bakir Izetbegović opetovano tvrdi da je nedužan i da je uvjeren da će se to i dokazati na sudu. U međuvremenu, prvostepenom presudom Fadil Novalić je, poznato je, proglašen krivim. 

Prošla 2023. bila je izuzetno teška godina za Izetbegovićevu stranku, od koje teško da će se oporaviti na način da drže pozicije moći koje su nekada držali. Barem one vidljive – za privatne dogovore u BiH će uvijek biti zainteresovanih, što ne isključuje ni „novu“ vlast u Federaciji BiH. 
 
Za kraj takve, politički katastrofalne godine, lider SDA odlučio je da se, ponovo, obračunava sa međunarodnom zajednicom u BiH. Prethodno je periodično slao kritike na račun stranih ambasadora i visokog predstavnika. Christian Schmidt radi u interesu HDZ-a, „ponaša se demokršćanski“, međunarodna zajednica želi mir na račun Bošnjaka:
- Mi ćemo se braniti, mogu nositi kaubojske čizmice, ali ne mogu ovdje prosipati kaubojske manire, neće nas na takav način savladati – rekao je u jednom intervjuu. 

U tom maniru otprilike cijele godine, uz česte kritike i na račun Američke ambasade i ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja

Duže od godinu dana Murphy iznosi neutemeljene, ničim dokazane teške optužbe na moj i na račun SDA, poput one besmislice da je za blokadu Federacije od 2018 do 2022. godine kriva SDA?! Sada ide i korak dalje pa me optužuje zbog načina na koji sam 'upravljao OSA-om'. Radom OSA-e je upravljalo rukovodstvo te državne institucije i Osman Mehmedagić kao njen direktor. Ako je taj rad bio loš, onda se logično postavlja pitanje zbog čega su OSA i Mehmedagić godinama dobijali pohvale za partnerstvo sa američkim službama, i zbog čega su dobijali specijalna priznanja? Kao što je pitanje i zbog čega je nakon svih tih priznanja, od dolaska Murphyja u BiH direktor OSA-e od strateškog partnera odjednom postao „loši momak“ koji je završio na crnoj listi? – pitao se Izetbegović, te u maniru Milorada Dodika zaključio da Murphy „bruka i sebe i državu koju predstavlja“. 
 
Iz Američke ambasade za kraj godine poručili su mu da je teško povjerovati da nije znao za korupciju, posebno imajući u vidu suđenja za korupciju visokorangiranim članovima SDA:
- On se ili pretvara da ne zna ili još gore od toga. Ni jedno ni drugo nije dobro ni za njegovu stranku, ni njene članove, ni za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. 
 
Bakir Izetbegović dakle ne zna za korumpirane članove u svojoj stranci. Kao što nije znao ni da njegova supruga Sebija Izetbegović nema zakonitu diplomu, zbog čega joj je poništen doktorat i smijenjena je sa čela Kliničkog centra UNSA. Koliko god se smjena pokušala minimizirati pričom da je bila praktično na kraju mandata, činjenica je da sami kraj mandata ipak nije dočekala na čelu KCUS-a. Poništavanje akademske titule i smjena sa čela KCUS-a, osim privatno porodici Izetbegović, težak su udarac i za SDA, jer je Sebija Izetbegović, od prve dame u stranci sada postala neko ko doprinosi njenom sunovratu i narušavanju ugleda. Baš kao i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić, koji je krajem ove godine, ponovo, uhapšen. Prvi put 2021, zbog afere u vezi sa diplomom, a sada zbog prisluškivanja.
 
Suprotno zdravom razumu, kadrovi SDA kao da se ponose ovim hapšenjima, istragama i degradacijama. Bakir Izetbegović javno brani Fadila Novalića, Osmana Mehmedagića, baš kao nekada Amira Zukića i Asima Sarajlića. Sebija Izetbegović sigurna je da je Mehmedagić nevin. Heroj odbrane BiH, borac, junak, stabilan i pouzdan:
Junak u svakoj situaciji koja ga je zadesila. Jednostavno hrabar čovjek. Težak posao mu suđen i u miru. Baš težak posao u kojemu mnogima smeta – napisala je u objavi.



Nakon što je izgubio u utrci za predsjednika SDA, član stranke više nije ni Šemsudin Mehmedović, i sada najavljuje formiranje novog političkog pokreta. O izlasku iz stranke rekao je:
Nisam ja napustio SDA nego je aktuelno rukovodstvo mene izguralo iz SDA koju sam ja osnivao zajedno sa prijateljima koji su voljeli SDA. Tamo se skupila grupa ljudi koji su najmanje SDA, a očigledno je da imaju povjerenje lidera i mogu raditi šta hoće.
 
U maju ove godine SDA je napustila i Alma Čolo, dugogodišnja članica stranke. Nakon previranja u Krajini, SDA je u vladi ovog kantona sa predstavnicima Trojke, o kojima na državnom nivou imaju samo riječi kritike. Odrekli su se NES-a i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kako bi bili dio vlasti gdje opet imaju partnere iz SDP-a i HDZ-a. Lider SDA opčetkom decembra rekao je tek da su „odluke SDA u HNK donijele nešto nervoze i razočarenja“, ali da su odnosi između njega i Nermina Ogreševića „sasvim korektni“:
- S Komšićem i DF imamo izgrađen odnos, branimo iste vrijednosti. 
 
SDA je razočarala dio članova, neki su i odstupili, izigrala neke političke partnere (u čemu svakako nije usamljena). Afere sa Novalićem, Mehmedagićem i Sebijom Izetbegović u 2023. još više su naštetile stranci, kao i kontinuirano opravdavanje korupcije u vlastitim redovima. U 2024. bit će održani lokalni izbori na kojima će biti jasnije kakve su posljedice ostavile sve učestalije i sramotnije afere unutar stranke.
 
(zurnal.info)