SPRIJEČEN ULAZAK MAŠINA U KORITO NERETVICE:Nakon pobjede na mostu, borba se nastavlja u parlamentu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

SPRIJEČEN ULAZAK MAŠINA U KORITO NERETVICE: Nakon pobjede na mostu, borba se nastavlja u parlamentu

Investitor je, očekivano, najavio da će svoja prava potražiti na sudu. To ne bi bio prvi put da se aktivisti za odbranu rijeka nađu na optuženičkoj klupi: Mirza i Šaban Teletović tužili su dvoje Jablaničana za zaustavljanje radova, tražeći 10 hiljada KM. Izgubili su spor

Nakon pobjede na mostu, borba se nastavlja u parlamentu

 

Izgradnja malih hidroelektrana na rijeci Neretvici kod Konjica, koja je trebala početi danas, zaustavljena je. Ulazak mašina u korito rijeke spriječili su mještani uz veliku podršku aktivista iz cijele BiH.
Predvođeni pokretom Pusti me da tečem, osnovanim prošle godine kako bi zaštitili Neretvicu, mještani i „gosti“ vratili su kamione i mašine preduzeća Amitea iz Mostara i GPI iz Konjica natrag.

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 malih hidroelektrana. Udruženje Pusti me da tečem tužilo je investitora – Elektroprivredu BiH – zbog navodno nelegalnih građevinskih dozvola. U dolini Neretvice živi još nekoliko hiljada svjedoka koji mogu potvrditi da koncesionari nikada nisu proveli javne rasprave i prezentovali zakonom propisane studije, tvrde u Udruženju.

Pisali smo da je tender za nabavku opreme za mHE na Neretvici dobila kompanija Bičakčić d.o.o. u vlasništvu Edhema Bičakčića, koji je prije deset godina bio član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH.
Poučen iskustvom od prošle godine kada su ga mještani praktično otjerali, Bičakčić se ove godine nije ni pojavio.


TUŽBE PROTIV AKTIVISTA

 

Investitori su, sasvim očekivano, poručili da će svoja prava potražiti na sudu. To ne bi bili prvi sudski procesi zbog obustave radova. Žurnal je pisao o slučaju rijeke Doljanke kod Jablanice, na kojoj je jablanička firma Eko Vat napravila mHE. Investitori, otac i sin Šaban i Mirza Teletović, nisu reagovali na negodovanje lokalnog stanovništva, iako su o Jablanici javno govorili kao o rodnom gradu koji im je u srcu.

Protesti na Doljanki nisu urodili plodom tada jer je protiv izgradnje mHE ustala tek šačica lokalnog stanovništva. Nažalost, nisu imali značajniju podršku: policija ih je otjerala i zaradili su tužbu.

Eko Vat tužio je mještane Dženana Šašića i Nazu Spahić za zaustavljanje radova na izgradnji mHE. Nije bilo dosta što će mještanima naselja kroz koja protiče Doljanka uništiti rijeku, pisali smo: imućni Teletovići od aktivista su potraživali više od 10 hiljada KM jer su se udostojili doći na gradilište i pokušati zaštiti rijeku koja ovim krajevima znači praktično život. U tužbi je navedeno da su aktivisti blokirali radove, zaustavili bagere, psovali i prijetili bageristima koji su bili u strahu. Jedan od aktivista čak je na proteste došao - biciklom!

- Blokada radova trajala je oko 15 minuta – navodi se u policijskom zapisniku, ali u tužbi koju je protiv aktivista podnio Eko-Vat Općinskom sudu u Konjicu tvrdilo se da je blokada trajala “više sati”. Time je izvođaču radova nanesena šteta od tačno 10 hiljada i 67 KM. I to:

- Dva i po sata rada radnika različitih profila – tesara, mašinista, NK radnika, vozača... te raznih mašina – kamiona, kipera, miksera.... Dodali su tome i bačeni beton zbog zaustavljanja radova u iznosu od skoro 5 hiljada KM.

Sud je ipak odlučio da Dženan i Naza nisu krivi za ono što ih se tereti. No njih dvoje i grupa njihovih prijatelja, umjesto podrške, često su dobijali prijetnje od osiguranja izvođača radova, o čemu smo također pisali.


dzenanirobert

Aktivisti Dženan Šašić i Robert Oroz na skupu za Neretvicu

 

Oni nisu imali podršku koju sada ima grupa kod Jablanice, a njihova tužba protiv Ministarestva turizma Federacije BiH, koje je na čelu sa ministricom Editom Đapo izdalo okolinsku dozvolu nikada nije okončana u Kantonalnom sudu u Sarajevu iako je proglašena hitnom.

Zbog toga je jasno da su ovakvi protesti tek prva linija na kojoj se rijeke brane, ali bez viših instanci to neće biti moguće. Pravo mjesto gdje se investitori zaustavljaju jesu parlamenti. Zbog toga je u hitnu proceduru upućen Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim bi se obustavilo izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane i revidirale izdate dozvole.

Protiv hitnog usvajanja bile su DF, HDZ i SDP. Upućen je u redovnu proceduru a aktivisti se već pribojavaju scenarija da zakon uopće neće biti usvojen ove godine.

Na taj način investitori mogu neometano nastaviti betoniranje rijeka:

- To će onda biti tek uvod u višegodišnji proces usaglašavanja zakona u dva doma Parlamenta FBiH, kao što se npr. Desilo sa Zakonom o zaštiti okoliša, za čije je usvajanje bilo potrebno punih osam godina. U Parlamentu federacije hitno prolazi samo ili ono od čega političke elite imaju direktnu materijalnu korist ili što bi im moglo ugroziti vladavinu – rekao je za Žurnal Anes Podić iz Eko Akcije, Udruženja koje se godinama bori za spas bh. rijeka.

Nerijetko zbog toga aktivisti u Eko Akciji, Ateljeu za društvene promjene, kao i drugi aktivisti, postaju meta uvreda i prijetnji investitora.

(zurnal.info)