DA LI JE RIJEKA KONAČNO SPAŠENA:Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

DA LI JE RIJEKA KONAČNO SPAŠENA: Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici

U tekstovima koje smo objavljivali pratili smo borbu mještana i aktivista za spas rijeke, te planove za izgradnju malih mHE na Neretvici, kao i investitore koji bi od toga imali najviše koristi. "Vrijeme je za raskid ugovora o koncesiji za izgradnju mHE na Neretvici", poručuju aktivisti.

Poništene okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici
Protesti za zaštitu Neretvice

Kantonalni sud u Sarajevu odlučio poništio je okolinske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Neretvici! 

- Upravo smo zaprimili presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se uvažava naša argumentacija i poništavaju obnovljene okolinske dozvole koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za izgradnju mHE na Neretvici – naveli su aktivisti iz Buturović Polja i Koalicije za zaštitu Rijeka Bosne i Hercegovine, ne zaboravljajući na pomoć Aarhus Centra, Zelenih Neretva Konjic, Centra za životnu sredinu i lokalnih udruženja koja su učestvovala u pokretanju spora. 

Od početka borbe za spas Neretvice tvrdili su da dozvole kojima su "mahali" investitor i izvođači radova nisu validne, što ishodi pokrenutih postupaka pred drugostepenim i sudskim organima sada i potvrđuju. 

U julu 2021. godine Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona poništilo je odobrenja za građenje za mHE Srijanski most i mHE Gorovnik ušće, a sada su, odlukom suda u Sarajevu, "pale" i okolinske dozvole za izgradnju predmetnih mHE.

U tekstovima koje smo objavljivali pratili smo borbu mještana i aktivista za spas rijeke, te planove za izgradnju malih mHE na Neretvici, kao i investitore koji bi od toga imali najviše koristi. Poznato je da je na rijeci Neretvici bila planirana izgradnja čak 15 malih hidroelektrana. Tender za nabavku opreme za mHE na Neretvici dobila je kompanija Bičakčić d.o.o. u vlasništvu Edhema Bičakčića, koji je godinama prije toga bio član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH. 

Počela borba za spas NeretviceZBOG IZGRADNJE MINI HIDROELEKTRANAPočela borba za spas Neretvice

Sačekat ćemo ih na mostu i vratiti tamo odakle su i pošli!SUTRA POČINJE IZGRADNJA MHE NA NERETVICISačekat ćemo ih na mostu i vratiti tamo odakle su i pošli!

Posao za Tužilaštvo HNK zbog mHE na NeretviciKrivična prijava protiv Općine KonjicPosao za Tužilaštvo HNK zbog mHE na Neretvici

Da li će policija batinati stanovništvo Neretvice zbog 1,2 miliona KM?ČIME EP BIH UCJENJUJE OPĆINU KONJICDa li će policija batinati stanovništvo Neretvice zbog 1,2 miliona KM?

Nakon pobjede na mostu, borba se nastavlja u parlamentuSPRIJEČEN ULAZAK MAŠINA U KORITO NERETVICENakon pobjede na mostu, borba se nastavlja u parlamentu

Parlament Federacije dao vremena tajkunima da betoniraju rijekeKO JE KUPIO FEDERALNE ZASTUPNIKEParlament Federacije dao vremena tajkunima da betoniraju rijeke

Kao organizacije, udruženja i grupe ljudi posvećene odbrani prirodnih blaga, bezbroj stranica smo ispisali dokazujući, alatima struke i nauke, da su male hidroelektrane smrt naših rijeka i njihovog živog svijeta. Iz dana u dan upozoravamo da su nam vlasti i njihovi biznis-klanovi prvo oteli fabrike, a sada nam otimaju vodu, zrak, zemljište. Truju nas neuređenim deponijama, otpadnim vodama iz svojih luksuznih naselja i privatnih proizvodnih pogona. Truju i bijedno plaćene vlastite radnike – pisali su prošle godine aktivisti spred Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Saželi su u svom pismu svu štetu koju čine tranzicijski profiteri, a naročito štetu koju načinili svojim malim hidroelektranama. 

-Vrijeme je za raskid ugovora o koncesiji za izgradnju mHE na Neretvici - poručuju sada aktivisti.

(zurnal.info)