EKOLOŠKA BITKA ZA SUTJESKU (video):Devastacija nastavljena, inspekcija nema primjedbi

Istražujemo

EKOLOŠKA BITKA ZA SUTJESKU (video): Devastacija nastavljena, inspekcija nema primjedbi

Prije tri godine Narodna skupština RS je usvojila i Deklaraciju o zaštiti rijeka na području ovog bh. entiteta, nalažući Vladi RS i resornom ministarstvu da preispitaju i analiziraju sve zaključene ugovore od dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje hidroelektrana od 2005. do 2020. godine, kao ukidanje svih vrsta poticaja za te štetne projekte. Ne postoje informacije da je entitetska vlada išta od toga uradila, što potvrđuje i slučaj rijeke Sutjeske i njenih pritoka.

Devastacija nastavljena, inspekcija nema primjedbi
Sutjeska u "nacionalnom parku"

Prošlo je gotovo mjesec dana otkako su mještani i ekološki aktivisti održali protest pod nazivom „Bitka za Sutjesku“, zahtijevajući hitno obustavljanje gradnje mini-hidroelektrana na rijekama Jabušnici i Sutjesci, kao i vađenje šljunka iz rijeke Sutjeske u mestu Sastavci, na području opštine Gacko. Iako su tada jasno upozorili da gradnja MHE ima pogubne posljedice po životnu sredinu i da prijeti da ugrozi i sam Nacionalni park „Sutjeska“, radovi nisu obustavljeni.

Rijeka Jabušnica je, ne samo važna pritoka Sutjeske, već je i granična rijeka sa pojasom Nacionalnog parka.

„Stanje je i dalje užasno. Radovi idu dalje, havarija prostora je ogromna, rijeke jedva da ima“, rekao je za Žurnal Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Upravo je Centar za životnu sredinu Banjaluka krajem avgusta uputio dopis Inspektoratu RS, upozoravajući na pogubne posljedice izgradnje MHE na okolno područje. Ukazali su da vađenje šljunka iz Sutjeske uništava njeno korito, te da sami radovi nisu u skladu sa izdatom dozvolom.

„Mi smo uputili dopis inspekciji za hitan izlazak na teren i utvrđivanje činjeničnog stanja i načina rada. Zašto se to radi? Otkrili smo da je uzvodno od tog mjesta planirana i treća MHE, na rijeci Sutjesci, a na sastavcima dvije rijeke (Jabušnice i Sutjeske) vrši se dislokacija tog materijala. Već sada je rijeka devastirana i ovaj način radova ne može da odgovara nikakvim dozvolama koju su izdate firmi koja vrši radove. Zato smo uputili dopis inspekciji da hitno izađe na teren“, pojasnio je ranije Topić.

Inspekcija čeka mjesec dana da posjeti uništenu rijekuDok se na Sutjesci priprema i treća MHEInspekcija čeka mjesec dana da posjeti uništenu rijeku

JAVNA USTANOVA KAO SAUČESNIK

Inspektoratu se nije žurilo, a vodni inspektor je na teren izašao 10. septembra. Dan ranije, 9. septembra, Žurnal je kontaktirao Područni centar Trebinje, iz kojeg su nam u telefonskom razgovoru potvrdili da iz centrale u Banjaluci još nisu dobili nalog da izađu na teren. Na naše pitanje - da li je od Inspektorata u Banjaluci dobio nalog za hitni izlazak na mjesto gradnje MHE u Sastavcima, inspektor je odgovorio: „Ne, ne, ne, nisam“.

Očigledno je da je Žurnalov poziv urodio plodom (nema sumnje da je o tom razgovoru obavještena i centrala u Banjaluci), pa je vodni inspektor otišao na Sastavke sutradan. Navodno u “redovnu inspekcijsku kontrolu, u skladu sa mjesečnim planom kontrola?

Inspektor je utvrdio kako firma “Grande-Trivić” iz Laktaša posjeduje ugovor sa Javnom ustanovom “Vode Srpske” o “održavanju u čišćenju riječnog korita”, kao i vađenju šljunka iz Sutjeske u mjestu Sastavci, sklopljen 3. jula ove godine. Osim toga, konstatovao je vodni inspektor, postoji Rješenje o vodnoj saglasnosti dato laktaškoj firmi da iz Sutjeske na Sastavcima može da vadi šljunak, te da postoji elaborat za održavanje korita Sutjeske na istoj lokaciji, koji je uradila JU “Vode Srpske”, a odobrilo ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

iz nalaza Inspektorata

Inspektor je naveo da, u vrijeme kada je on vršio inspekciju, radovi nisu izvođeni, ali je na osnovu dokumentacije koju su mu predočili iz firme “Grande-Trivić” konstatovano da je u periodu od 14. do 30. avgusta na Sastavcima iz korita Sutjeske izvađeno ukupno 1620 metara kubnih materijala.

Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka naglasio je da su pod parolom ’uređenja korita’ bageri devastirali rijeku, vadeći iz nje šljunak, za potrebe gradnje dvije MHE na rijeci Jabušnici“.

Katastrofalno je to što Sutjesku i njene pritoke uništavaju „Vode Srpske“, koje bi trebalo da rade na očuvanju rijeka. Upravo su “Vode Srpske”  nalogodavac radova na navodnom „uređenju“ obale i riječnog korita Sutjeske. Upravo ova javna ustanova plaća laktaškoj firmi „Grande-Trivić“ da na Sastavcima vadi šljunak iz Sutjeske i uništava njeno korito. Izvađeni šljunak završava na gradilištu MHE “Jabušnica S-J-2”, čime ekološka katastrofa poprima sve veće razmjere.

Iz Centra za životnu sredinu Banjaluka najavljuju nove tužbe u vezi sa izdatim dozvolama i načinom gradnje. Ranije je najavljeno da će mještani Sastavaka podnijeti krivične prijave protiv izvođača radova i onih koji ne vrše inspekcijski nadzor onako kako bi to morali da rade.

BITKA ZA SUTJESKU TRAJE

Uzvodno na rijeci Sutjesci, u njenom gornjem toku, koji se naziva još i rijekom Izgorkom, odnedavno su u toku radovi na izgradnji MHE Sutjeska S-3. Prema podacima, Centra za životnu sredinu, ovaj projekat nema urađenu Studiju procjene uticaja na životnu sredinu, a upitne su i dozvole sa kojima se radovi obavljaju, jer su zastarjele, kao što je slučaj sa građevinskom dozvolom. U pitanju je projekat instalisane snage 4,5 MW za koji nije proveden ni proces javne rasprave niti je obezbjeđena adekvatna saglasnost lokalne zajednice – opštine Gacko.

Riječju, institucija Republike Srpske omogućile su da se uništava rijeka Sutjeska i njene pritoke, a posljedično i Nacionalni park „Sutjeska“, bez obzira što iza svega stoje vrlo sumnjive dozvole i poslovi na gradnji tri MHE na tom području. Profit će ostvariti samo pojedinci, jer je već dokazano da gradnja mini-hidroelektrana ne donosi apsolutno nikakvu korist društvu, o čemu govori i podatak da je 119 malih hidroelektrana izgrađenih u Bosni i Hercegovine u 2021. godini proizvelo tek 2,54 posto od ukupno proizvedene električne energije.

„Bitka za Sutjesku“ traje još od 2006. godine, kada su lokalno stanovništvo i nevladine organizacije udružili protiv izgradnje MHE na samoj granici Nacionalnog parka „Sutjeska“. Okružni sud u Banjaluci je 2021. godine presudio u korist Centra za životnu sredinu, poništivši rešenja o odobravanju studija uticaja na životnu sredinu za te projekte.

Uprkos sudskoj presudi investitor, „Hydroenergy“ d.o.o. Gacko, firma koja pripada austrijskoj kompaniji „GLA Holding“, a čiji je vlasnik državljanin Austrije porijeklom iz Srbije, Vladimir Vuković, nastavila je radove. U avgustu prošle godine osnovana je i firma „Hydroenergy“ d.o.o. Laktaši, koja takođe pripada austrijskoj kompaniji „GLA Holding“. Ona je navedena kao investitor izgradnje MHE na Jabušnici. Mediji su Vukovića dovodili u vezu sa mešetaranjem u vezi sa priređivanjem igara na sreću na području Republike Srpske (zajedno sa Lutrijom RS), kao i u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Iz Inspektorata RS su ranije tvrdili da investitor ima sve potrebne dozvole Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, koje je u aprilu prošle godine obnovilo ekološku dozvolu kompaniji "Hydroenergy", uz, kako su naveli, poštovanje strogih mjera zaštite životne sredine kojih se ta kompanija mora pridržavati tokom izgradnje hidreoelektrana. Iz ovog ministarstva sada svu odgovornost prebacuju na Inspektorat RS, koji treba da utvrditi da li su prekršene mjere iz ekološke dozvole. Pitanje je, međutim, kako su izdate ekološke dozvole za gradnju MHE bez valjanog prostornog plana za Nacionalni plan „Sutjeska“, budući da je poslednji istekao još 2000. godine.

Prije tri godine Narodna skupština RS je usvojila i Deklaraciju o zaštiti rijeka na području ovog bh. entiteta, nalažući Vladi RS i resornom ministarstvu da preispitaju i analiziraju sve zaključene ugovore od dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje hidroelektrana od 2005. do 2020. godine, kao ukidanje svih vrsta poticaja za te štetne projekte. Ne postoje informacije da je entitetska vlada išta od toga uradila, što potvrđuje i slučaj rijeke Sutjeske i njenih pritoka.

(zurnal.info)