Istraga u završnoj fazi:Naredne sedmice biće podignuta optužnica za zlostavljanje djece u Zavodu Pazarić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Istraga u završnoj fazi: Naredne sedmice biće podignuta optužnica za zlostavljanje djece u Zavodu Pazarić

Po provođenju posljednje procesne radnje koja je planirana ,naredne sedmice donijet će se tužilačka odluka, potvrđeno je iz Tužilaštva KS

Naredne sedmice biće podignuta optužnica za zlostavljanje djece u Zavodu Pazarić

 

Istraga o tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić privedena je kraju, a optužnica bi svjetlo dana mogla ugledati naredne sedmice, saznaje Žurnal.

“Istraga još nije okončana, u završnoj je fazi, te će se po provođenju posljednje procesne radnje koja je planirana naredne sedmice donijeti tužilačka odluka”, potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Pitanje zlostavljanja štićenika Zavoda kao i finansijskog kriminala u ovoj ustanovi krajem 2019. godine inicirala je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH koja je i objavila šokantne fotografije i videosnimke.

Ona je na današnjoj konferenciji za medije saopćila da ima informaciju da je optužnica već podignuta i proslijeđena na potvrđivanje, ali ipak, zvaničan stav Tužilaštva KS jeste da je “istraga u završnoj fazi”. Ćudić je, istovremeno, podsjetila da je jučer istekao rok za provođenje istražnih radnji, te je iznijela i navode iz dopisa koji joj je 29. januara dostavilo Tužilaštvo.

“U tom dopisu se navodi da se istraga planira okončati u naredna tri mjeseca, koja su istekla sa jučerašnjim danom”, navodi Ćudić.

U ovom predmetu su, saznajemo, osumnjičene tri osobe koje su imale svojstvo odgovorne osobe u različitom vremenskom periodu u Zavodu, a na teret im se stavljaju krivična djela nesavjesnog rada u službi, te sprječavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

“Mene interesuje da proces počne”, naglašava Ćudić za Žurnal.

Od decembra prošle godine je, podsjetimo, na čelu Zavoda Samir Suljagić, iako se na sve moguće načine lobiralo da to mjesto pripadne dotadašnjoj vršiteljici dužnosti Mevlidi Bandić. Žurnal je već ranije pisao da se konkurs za mjesto direktora i namještao za Bandić, ali nakon jakog pritiska nevladinih organizacija, do toga, ipak, nije došlo.  

(žurnal.info)