96 % ZA, 4 % PROTIV:NAŠ DOPRINOS HRVATSKOJ SRAMOTI: I mi smo za obitelj spremni!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

NAŠ DOPRINOS HRVATSKOJ SRAMOTI: I mi smo za obitelj spremni!

Dio javnosti u Hrvatskoj rezultate referenduma doživio je kao nacionalnu sramotu. Da se ne lažemo, skor od 33,59 procenata za Bosance i Hercegovce nemoguća je misija

NAŠ DOPRINOS HRVATSKOJ SRAMOTI: I mi smo za obitelj spremni!

Na upravo završenom referendumu u Hrvatskoj na pitanje "jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”  ZA je zaokružilo 65,79 posto građana, a 33,59 posto ih je glasalo PROTIV. Dio javnosti u Hrvatskoj je šokiran, ne štede se teške riječi, čak se i svastika lijepi na šahovnicu.

Ovakvom rezultatu požrtvovano su doprinijeli i glasači iz Bosne i Hercegovine. Na isto pitanje potvrdno je odgovorilo čak 96 posto registriranih glasača u BiH, dok su svega 4 procenta bila "protiv".

ARGUMENT S LETVOM

Iako se radi o "malom uzorku" ipak se može zaključiti kako bi završio sličan referendum kada bi neko pokušao da ga provede u Bosni i Hercegovini. 

Ako neko želi dodatne dokaze lako ih je iznijeti.

Za razliku od susjeda, koji iz godine u godinu sa sve više uspjeha istrajavaju u "Pride" manifestacijama, naša LGBT populacija je iz opravdanih razloga potpuno nevidljiva. Njihov jedini pokušaj “izlaska” završio je katastrofalno.  Prvi Queer festival u Sarajevu okončan je nakon organizacije samo jedne izložbe. Huligani raznih boja upali su s letvama (omiljenim oružjem za utjerivanje demokratije u glavu) u dvoranu, lovili posjetioce po gradu, tukli novinare i posijali strah koji do danas nije minuo. 

Naprotiv, nasilnici su dodatno ohrabreni, što pokazuje nedavni, sasvim svjež primjer, kada su mlade patriote prekinule bezazlenu filmsku projekciju o pravima LGBT osoba u Medija centru.

NEMOGUĆA MISIJA

Također, vladajuća koalicija u Hrvatskoj, javni servis i većina medija otvoreno su zagovarali opciju "Protiv".

Naše vladajuće stranke, sasvim je sigurno, zagovarale bi suprotnu opciju. Milorad Dodik je poodavno zabranio ulazak "pederima u kabinet", HDZ sigurno ima prste u sramnih 96 gore navedenih procenata, bošnjačke stranke pokazale su svu demokratsku širinu u nedavnoj "Važno je biti Bošnjak" kampanji... Bolje se ne bi ponašali ni domaći, za nezavisnost uvijek spremni, mediji.  Svoj stav bi, po slobodnom nahođenju, potražili u  političkim strankama i ekonomskim lobijima čije interese zastupaju.

Sve u svemu, kako nam je rutava situacija, u Bosni i Hercegovini ne bi prošao niti referendum o mješovitim brakovima.

Dio javnosti u Hrvatskoj rezultate referenduma doživio je kao nacionalnu sramotu. Da se ne lažemo, skor od 33,59 procenata za Bosance i Hercegovce nemoguća je misija.

(zurnal.info)