KORUPCIJA U OBRAZOVANJU:Nastavni programi razdvojeni po etničkim linijama

Istražujemo

KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Nastavni programi razdvojeni po etničkim linijama

Osam univerziteta u zemlji, među kojima je šest državnih, ostalo je odvojeno po etničkoj liniji

Nastavni programi razdvojeni po etničkim linijama

Prema izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima za 2017. korupcija u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine godine je sve prisutnija: 

“Nakon općinskih izbora u oktobru 2016., kantonalne vlade u Tuzli i Sarajevu donijele su zakone koji bi mogli ograničiti neovisnost i akademsku slobodu univerziteta u njihovoj nadležnosti dajući im u izabranim općinskim vlastima pravo na angažiranje univerzitetskog osoblja uključujući akademike po vlastitom nahođenju” – navodi se u izvještaju.

Ovi zakoni, kako dalje stoji u izvještaju, doveli su do povećanog etnopolitiziranog utjecaja što uzrokuje povećanje korupcije, etničke i političke pristrasnosti. Nastavni programi u osnovnim i srednjim školama još više su odvojeni po nacionalnom i etničkim linijama.

Osam univerziteta u zemlji, među kojima je šest državnih, ostalo je odvojeno po etničkoj liniji, uključujući svoje nastavne programe, diplome i relevantne školske aktivnosti. Profesori navodno povremeno koriste predrasude u svojim predavanjima, a izbor udžbenika i školskih materijala pojačava diskriminaciju predrasude.

Novi izbori uveliko kucaju na vratima. Da li nam sa njima dolazi do povećanja korupcije?

Izvještaj Transparency International


Statistički pokazatelji TI-a pokazuju da se prijave, njih 25, iz sektora obrazovanja nalaze na drugom mjestu.

Zaprimane prijave su se odnosile na nezakonitosti u procedurama za izbor u nastavno-naučna zvanja u visokoškolskim ustanovama, netransparentnost i neusklađenost procedura javnih poziva za izbor istaknutih stručnjaka na visokoškolskim ustanovama, neregularnosti pri sprovođenju javnih konkursa za izbor nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama, te nezakonito sprovedenih konkursa za prijem stručnog osoblja u predškolske ustanove i neusklađenosti procedura prijema osoblja sa višim pravnim propisima“ navodi se u izvještaju.

Osim toga, krajem 2017. godine, u izvještaju je zabilježeno da je Okružni sud u Banjoj Luci usvojio tužbu stranke da je na nezakonit način izabran u nastavno-naučno zvanje kandidat za docenta na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

Sud je utvrdio da je komisija nezakonito provela proceduru izbora u zvanje, te naložio Univerzitetu u Banjoj Luci da donese novu odluku poštujući pravno shvatanje suda u pogledu postupka. Postupajući po presudi, Univerzitet je umjesto da ispoštuje pravno shvatanje suda, donio odluku da u potpunosti poništi sporni konkurs, na šta je stranka uz pomoć TI BIH ponovo pokrenula upravni spor.“


Raniji izvještaj

Prema profesorima i studentima, korupcija se nastavila na svim razinama sustava visokog obrazovanja. Profesori na brojnim univerzitetima rekli su da je podmićivanje uobičajeno i da su imali pritisak od kolega i nadređenih da daju veće ocjene studentima sa porodičnim ili političkim vezama“- navodi se u izvještaju State Departmenta za 2016 godinu.

Dr. sc. Šejn Husejnefendić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, o stanju na Tuzlanskom univerzitetu kazao je kako je uticaj vladajućih političkih struktura, a u prvom redu SDA, HDZ i SNSD evidentan u sferi korumpiranog ponašanja. Osim toga naglašava kako postoji mala struja profesora koji se trude da ne padnu pod uticaj vladajućih stranki i da spriječe širenje korupcije. Takođe, oni koji su stranački deklarirani koriste Univerzitet kao dodatno mjesto za zaradu i utjecaj:

- Korupcija, odnosno pokvarenost i skoro kriminalna djelatnost političara koji često koketiraju ili su otvoreno u kauzalnim odnosima sa sferama obrazovanja očita je pitanju donošenja samih zakona koji reguliraju obrazovanje čime se teroriziraju akademski građani, profesori, nastavnici. Korupcija je prisutna na najvišim instancama - Vlada i Skupština TK - koje potom preko svojih poslušnika, simpatizera i političkih patuljaka instaliraju kompletne menagemente u citavom obrazovnom sistemu pa stoga i na UNTZ - kaže Husejnefendić.

Iz ministarstava Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačkog-neretvanskog kantona nismo dobili odgovor na pitanje  da li su upoznati sa izvještajem i šta poduzimaju da bi spriječili korupciju u obrazovanju.

(zurnal.info)