Slučaj profesorice Figurek:Ne vrijedi nauka i znanje, ako niste poslušnik vlasti

Istražujemo

Slučaj profesorice Figurek: Ne vrijedi nauka i znanje, ako niste poslušnik vlasti

Profesorica Aleksandra Figurek postala je meta progona i diskreditacije njenog profesionalnog digniteta i naučnog rada, samo zato što je u svojim javnim nastupima ukazala na pad rejtinga Univerziteta u Banjaluci

Ne vrijedi nauka i znanje, ako niste poslušnik vlasti

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je prije par godina sa jednog stranačkog skupa poslao nedvosmislenu poruku cjelokupnoj javnosti u Republici Srpskoj: „Nije važno što ste najbolji, ako niste u sistemu vlasti!“.

Dodikova izjava je, nažalost, potpuno tačna, i postala paradigma djelovanja u Republici Srpskoj, zbog koje su mladi i obrazovani ljudi sklonjeni na margine, a značajne funkcije zauzimaju priučeni kadrovi. Poslednjih dana svjedoci smo dva slučaja koji najbolje potvrđuju kako se Dodikova poruka realizuje u stvarnosti.

Pomoćnica ministra trgovine i turizma Dragana Ristić, našla se u središtu skandala kada je „Tim za reviziju“ novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića otkrio da je ona po osnovu autorskog honorara, za navodno pjevanje u restoranu „Akvane“ u Banjaluci, naplatila 17.000 konvertibilnih maraka, a da nije ni „guknula“. Ristićevoj to nije bilo dovoljno, pa je angažovala i majku Jevrosimu, koja je, mada ni glasa nije pustila, od tog preduzeća inkasirala deset hiljada KM.

Nakon ovog otkrića, niko iz vlasti RS nije se oglasio, a kamoli zatražio smjenu Ristićeve, kao i druge vrste kazni za ovo nezakonito postupanje. Nije, jer je ona članica Socijalističke partije.

S druge strane, prof. dr Aleksandra Figurek, čiji je CV impozantan, postala je meta progona i pokušaja da se diskredituje njen profesionalni dignitet i naučni rad, samo zato što je u svojim javnim nastupima ukazala na pad rejtinga Univerziteta u Banjaluci (UNBL) na Webometriksu, prestižnoj listi svjetskih univerziteta. Osim toga, ona i članovi njene porodice, od samog početka su podržavali neformalno udruženje „Pravda za Davida". Vlasti u RS, kao ni njihovi podanici u UNBL, to očigledno ne praštaju.

 

Figurek pokret

Aleksandra Figurek, koja ima zvanje vanrednog profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, predložila je da se na UNBL izvrši klasifikacija nastavnika i saradnika u tri kategorije u smislu doprinosa aktivnostima internacionalizacije i veće vidljivosti banjalučkog Univerziteta, koji je na 2.655 mjestu Webometriks liste. Poređenja radi, Univerzitet u Sarajevu, dakle u istoj državi, nalazi se na 1.674 poziciji, dok je Univerzitet u Beogradu pozicioniran na 403. mjestu.

Figurek je za Žurnal ispričala da je svoj prijedlog uputila cijeloj akademskoj zajednici na UNBL, zbog pada rejtinga tog Univerziteta, ali je rektor Univerziteta Radoslav Gajanin to doživio kao atak na njega lično i njegovo rukovođenje. Objava profesorice Figurek pojavila se na društvenim mrežama na dan kad je UNBL obilježavao 45 godina postojanja i to u vrijeme kada je rektor Gajanin u Banskom dvoru u svom „nadahnutom“ govoru veličao uspjehe Univerziteta.

Ona, međutim, smatra da je osnovni razlog njenog progona što je stala na stranu pravde, ocjenjujući da je njen slučaj trebalo da posluži kao pokazna vježba i da zastraši ostale predstavnike akademske zajednice u Banjaluci. Ruku na srce, članovi akademske zajednice u Republici Srpskoj (čast rijetkim izuzecima), ponašaju se konformistički, zabijajući glave kao nojevi u pjesak i ne pada im na pamet da kritički progovore o nepotizmu, kriminalu i korupciju, kojima je decenijama unazad okovan, ne samo UNBL, već i cijeli entitet.

Pošto je ukazala na loše stvari na UNBL, predloživši načine da se stvari poprave, krenuo je orkestriran napad na profesoricu Figurek. U situaciji kada se ona nalazila na postdoktorskom istraživanju u inostranstvu, pokušali su manipulacijama da taj angažman opstruišu i prekinu, znajući da se zbog COVID-pandemije, iz objektivnih razloga, ne može učestalo putovati za Banjaluku. Od Poljoprivrednog fakulteta je 17. jula 2020. godine dobila saglasnost za postdoktorsko istraživanje na Kipru na godinu dana, a rektor Gajanin je opstruisao, manipulisao i odugovlačio postupak.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević je potpisao saglasnost profesorici Figurek za postdoktorsko istraživanje na Kipru, kao i mogućnost zamjene, mada je je ona ponudila da održava online nastavu. Senat UNBL je definisao mogućnost izvođenja online nastave, prema Preporuci Insituta za javno zdravstvo RS zbog pandemije korona virusa. U saglasnosti dekana se ističe značaj za internacionalizaciju UNBL, imajući u vidu broj upisanih studenata, koji je daleko ispod minimalnog broja definisanog Pravilnikom o standardima i normativima za finansiranje visoko-školskih ustanova i neohodan za realizaciju nastavnog procesa. Za poljoprivredne nauke minimalan broj studenata na prvoj godini studija je 15.

Bez obzira na saglasnost dekana Poljoprivrednog fakulteta, priča profesorica Figurek, krenuo je montiran proces protiv nje. Kako navodi, pokušali su da zloupotrijebe Naučno-nastavno vijeće fakulteta, pokušavajući da izdejstvuju negativnu odluku protiv nje i odbijanje njenog prigovora, ali im to nije pošlo za rukom, jer kolege nisu željele da se upuštaju u prljave igre vrha UNBL. Kako im je propala manipulacija sa Naučno-nastavnim vijećem, pritom ne čekajući izjašnjenje Senata, odmah su pokrenuli plan B i inicijativu za disciplinski postupak protiv nje. Međutim, Senat UNBL je usvojio prigovor profesorice Figurek i plan B je doživio fijasko.

„Najgnusnije od svega je činjenica da je uvidom u bezbjedonosni sistem mog mejla, otkriveno da je izvršen 'upad' u moj službeni, fakultetski mejl, za šta imam dokaze. Još gore od toga je da su svojim bezumnim postupcima pokušali da dovedu u pitanje ugled Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, na kome sam sa ponosom doktorirala“, istakla je Figurek.

Osoba pod lažnim imenom "Dobrivoje Bukvić" pokušala je sa napadom na doktorski rad profesorice Figurek, isti dan kada je podnijeta inicijativa za disciplinski postupak. 

„Već sam uputila zahtjev institucijama u Srbiji da mi dostave kompletnu dokumentaciju od lažnog 'Bukvića' i pokrenuću krivičnu prijavu kako bi se što prije utvrdio njegov identitet sa ostalim dokazima sa kojima raspolažem. Takođe, pokrenuću krivičnu prijavu i protiv NN lica koje je izvršilo 'upad' u moj fakultetski mejl, a koji očigledno ima veze za lažnim 'Bukvićem“, navela je profesorica Figurek.

Uz to, među studentima su pokušali stvoriti zbrku, tvrdeći kako se profesorica Figurek neće vratiti na Poljoprivredni fakultet, a mijenjali su i sastav Komisija diplomskih radova, gdje je imenovana kao mentor.

O cijelom ovom slučaju Žurnal je potražio komentar i odgovore od rektora UNBL Radoslava Gajanina, ali smo, umjesto odgovora na jasno postavljena pitanja, dobili odgovore od N.N. osobe, koja se potpisala kao Univerzitet u Banjaluci.

N.N. osoba, koja se predstavila kao UNBL navela je kako rukovodstvo Univerziteta i Poljoprivrednog fakulteta najoštrije osuđuju javne istupe dr Aleksandre Figurek, tvrdeći da je u njima iznijela niz neistina i dezinformacija, te obmanula javnost, te da je Figurek koristila godišnji odmor u oktobru 2020. godine i nakon toga nije vratila na posao.

„I pored nekoliko pismenih upozorenja od strane rukovodstva Poljoprivrednog fakulteta da se vrati na posao, ona je to ignorisala. Nakon toga se u oktobru obratila sa zahtjevom poslodavcu za plaćeno odsustvo, zbog višemjesečnog boravka na Kipru, a isti je odbijen budući da je krenula nastava u tekućoj akademskoj godini i da je dr Figurek bila obavezna da realizuje nastavu i ispite“, navedeno je u odgovoru Žurnalu.

To, tvrdi Figurek, naprosto nije tačno, jer ona nije podnijela zahtjev za plaćeno odsustvo. Dekan fakulteta je 17.07.2020. godine dao saglasnost za postdoktorsko istraživanje i naveo mogućnost zamjene ukoliko se ukaže potreba za tim, da bi rektor nakon toga pokušao da vodi postupak u pravcu slobodne studijske godine (dokumentacija je usmjeravana na instance koje nisu bile relevantne za odlučivanje, a sa ciljem što većeg protoka vremena). Senat Univerziteta u Banjoj Luci je 2. juna 2020. godine verifikovao sporazum sa uglednom kiparskom institucijom, kojim je predviđena razmjena studenata i nastavnika.

 

dokaz polj

„I pored svih preduzetih mjera i aktivnosti od strane poslodavca, kao i pisanih i usmenih upozorenja, dr Figurek do današnjeg dana nije došla na posao, niti je održala nastavu i ispite. Budući da je prouzrokovala ogromne probleme u nastavnom procesu i štetu studentima, protiv nje je podnesena inicijativa za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Tročlana disciplinska komisija, sastavljena od profesora Poljoprivrednog fakulteta je utvrdila da je dr Figurek nepobitno počinila težu povredu radne obaveze. Svojim postupcima i neizvršavanjem radnih obaveza, dr Figurek je ugrozila neometan proces rada i realizacije nastavnog procesa na Poljoprivrednog fakulteta“, navedeno je u odgovoru N.N osobe, koja se potpisala sa UNBL.

S obzirom da je Žurnal pitanja uputio rektoru Gajaninu, nema sumnje da on stoji iza ovih odgovora (mada se potpisao kao UNBL), u kojima, između ostalog, negira i loš rejting banjalučkog Univerziteta. Notorno je, međutim, da se na banjalučke fakultete svake godine upisuje sve manje studenata, upravo zbog lošeg kvaliteta nastave i profesora, koji su u velikom broju slučajeva na te pozicije došli, ne zahvaljujući znanju i pošteno stečenim zvanjima, već rodbinskim i partijskim vezama.

Rektor Gajanin trebalo bi da odgovori i na neka pitanja o samom sebi. Poput onog da li je 2008. godine, kako sumnja profesorica Figurek,  učestvovao u aferi na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Putem svoga advokata Figurek je, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražila i dobila određene dokaze, u kojima jasno stoji koliko je novca po osnovu projekata rektor Gajanin dobio u periodu, kada je Bakir Ajanović bio ministar nauke i tehnologije RS. Gajanin je dobijao dobro plaćene projekte od resora na čijem je Ajanović bio čelu, a Ajanovićev sin je na ispitu kod Gajanina dobio čistu desetku. Ta desetka, između ostalog je doprinijela, kako sumnja profesorica Figurek, da student generacije Medicinskog fakulteta u Banjaluci ne postane osoba koja je to istinski i zaslužila.

Dana 15.02.2021. godine, uputila je putem advokata upit za dostavu informacija i zapisnika sa održanog ispita Patologija (maj 2008. godine), ali do današnjeg dana nije stigao odgovor.

 

gajanin projekti

U međuvremenu, u čitav slučaj umiješao se i dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević. Kovačević je pokušao da montira disciplinski postupak protiv Figurek, kako ona tvrdi, sakrivajući dokumente o njenom slučaju (Zaključak Senata kojim se naučno-nastavno vijeće trebalo izjasniti o prigovoru profesorice Figurek), pokušavajući da manipuliše sa članovima Naučno-nastavnog vijeća Poljoprivrednog fakulteta. Važno je napomenuti da je Senat Univerziteta usvojio prigovor Figurek.

Uz to, profesorica je svojim kanalima došla do dokumenata, koji ukazuju na jasnu namjeru dekana Poljoprivrednog fakulteta Zlatana Kovačevića da planira da joj se otmu predmeti za koje je imenovana kao odgovorni nastavnik i dodjele neimenovanim nastavnicima, koji čak nisu zaposleni na Univerzitetu u Banjaluci.

„Kulminacija svih manipulacija nastupa, dopisom dekana, koji mi je upućen 6. 11.2020. sa očiglednim ciljem da od mene izdejstvuju preimenovanje molbe za postdoktorat  u 'zahtjev za slobodnu studijsku godinu', vjerovatno da ga prof. Kovačević uklopi u svoje montirane aktivnosti“, navela je.

Ona dodaje da je upravo zato Kovačević pokušao da sakrije Zaključak Senata od članova Naučno-nastavnog vijeća Poljoprivrednog fakulteta od kojih se traži da se izjasne o njenom prigovoru od 22.10.2020. godine, u kome je ukazala da se pokušava sprovesti postupak sa nepostojećim zahtjevom sa slobodnu studijsku godinu.

„Takav zahtjev nisam podnijela, već molbu za saglasnost za postdoktorat“, navela je dr Figurek.

Paradoks je, kako navodi, i to što se dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci ne bavi problemima fakulteta, već iz dekanata upućuje reklame i aranžmane turističke agencije „Putomanija - Proljećna ponuda putovanja- širom BiH, Srbije i Turske“, čime je, kako je ocijenila, pretvara osnovna djelatnost fakulteta u ogranak turističke organizacije.

„Umjesto da dekan fakulteta poziva naučne radnike na upućivanje ideja i prijedloga za prevazilaženje navedenih problema, on se stavlja na raspolaganje (zloupotrebljavajući svoj položaj) turističkim i drugima organizacijama“, naglasila je profesorica Figurek.

Profesorica Figurek izrazila je sumnju da je diskriminisana kao pripadnik nacionalne manjine (ukrajinske), navodeći da sve što se njoj stavlja na teret nije se odnosilo na drugog profesora, koji je već više godina na postdoktoratu, ima saglasnost za predavanje na drugoj visoko-školskoj ustanovi, a ujedno i član Naučno-nastavnog vijeća Poljoprivrednog fakulteta u Bajaluci. Sve je rađeno, kako tvrdi profesorica Figurek, sa krajnjim ciljem - da se izdejstvuje disciplinski postupak protiv nje.

„Nakon svih činjenica i nečastivosti, mislim da rektor Gajanin treba da da ostavku, jer nije dostojan jedne tako visoke funkcije. Dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević bi trebalo da bude smijenjen po hitnom postupku, da ne narušava ugled fakulteta, na kome je sve manje i manje studenata“, navela je dr Figurek.

 

(zurnal.info)