Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad:Neće biti povećanja plata a moguće su i uštede
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

Neće biti povećanja plata a moguće su i uštede

O jednom od najvažnijih dokumenata koje će Efendić potpisati kao načelnik, strategiji razvoja, dobili smo odgovor u jednoj rečenici u kojoj se niti ne spominju planovi ove strategije. Na kraju smo dobili primjedbu da Žurnal ima loše namjere prema načelniku, njegovoj općini i bosanskohercegovačkom društvu

Neće biti povećanja plata a moguće su i uštede

Novi načelnik najveće sarajevske općine Semir Efendić iz SDA lako je dobio izbore protiv uljuljanog načelnika Novog Grada iz SDP-a. Efendić je tokom predizborne kampanje bio aktivniji i agresivniji od svog protukandidata i činilo se da ima odgovor na svako pitanje i rješenje za svaki problem općine. Zbog toga je uspio da pobijedi u općini gdje je SDP godinama vladao, o čemu smo detaljno pisali u Žurnalu. Mladi Efendić je imao vjerovatno najbolje pripremljen plan rada i najjasnija obećanja od svih kandidata na izborima. Zbog toga smo očekivali kvalitetan intervju sa Efendićem u seriji intervjua koje Žurnal radi sa načelnicima općina. Umjesto toga, intervju sa Efendićem je krenuo u pogrešnom smjeru već od prvog pitanja.

Kako smo intervju radili pismenim putem, kao i sa svim ostalim načelnicima kako bismo im pružili prostor i vrijeme da ponude kvalitetne, jasne i opširne odgovore o svojim obećanjima, nismo bili u prilici da proširimo pitanje i dobijemo bolji odgovor. U Žurnalu smo prije izbora pisali o budžetima općina za 2013. godinu. U tekstu o budžetu općine Novi Grad, naš novinar je pisao od 10 miliona maraka za plate administraciji i materijalne troškove. U našem pitanju za Efendića napravili smo previd gdje su izostali materijalni troškovi.

U toku predizborne kampanje agilni Efendić bi na ovakvo pitanje iskoristio priliku da govori o stvarno problemu, što ogromno trošenje na administraciju i jeste. Umjesto toga novi načelnik Novog Grada je odgovorio kao dugogodišnji birokrata hvaleći se time što plate administraciji u vrijeme ekonomske krize neće rasti. Ako se zvijezde poklope, možda se nešto i uštedi ali načelnik o tome nema jasan plan.

Jasnije odgovore nismo dobili ni na druga, vrlo precizna, pitanja o planovima da se građanima poboljša kvaliteta života. O jednom od najvažnijih dokumenata koje će Efendić potpisati kao načelnik, strategiji razvoja, dobili smo odgovor u jednoj rečenici u kojoj se niti ne spominju planovi ove strategije. Na kraju smo dobili primjedbu da Žurnal ima loše namjere prema načelniku, njegovoj općini i bosanskohercegovačkom društvu.
- Iako prvi put čujem za Vaš magazin, i uprkos tome što u vašim pitanjima vidim veliku dozu skepse i nevjerice u mogućnosti da realizujemo naš izborni program, odvojio sam dio vremena i odgovorio na Vaša pitanja sa željom i porukom da nam se pridružite u pozitivnim nastojanjima da našu državu i društvo učinimo boljim – napisao je Efendić na kraju svojih odgovora.

Nekoliko dana smo pokušavali dobiti priliku da proširimo pitanja i odgovore i učinimo ih jasnijim za stanovnike Novog Grada i sve druge koje zanimaju planovi načelnika Efendića ali nam to nije uspjelo. Rečeno nam je kako načelnik nema vremena i kako je rekao svoje. Njegove odgovore prenosimo u cjelosti.

 

ŽURNAL: U 2012. godini je na plate administracija otišlo više od 10 miliona maraka što je više od trećine budžeta. Kako ćete smanjiti troškove administracije i da li ćete smanjiti broj radnika?

EFENDIĆ: Ne znam odakle Vam podatak da je u 2012. godini na plate administracije potrošeno više od 10 miliona maraka. Budžetom za 2012. za plate i naknade zaposlenih bilo je planirano 6.493.000,00 KM. Realizacija budžeta za plate i naknade bila je u okviru planiranih sredstava. Budžetom za 2013. godinu ne planira se povećanje stavke za plate uposlenika, a moguće je da će doći i do određenih ušteda.


semir01ŽURNAL: Vaš prethodnik je u 2012. godini dodijelio 200.000 maraka za projekte vjerskih zajednica dok je policijskoj upravi Novi Grad pripalo četiri puta manje novca. Planirate li povećati ili smanjiti donacije vjerskim zajednicama odnosno policiji?

EFENDIĆ: Budžet kojim se raspoređuju sredstva za sve korisnike u Općini Novi Grad Sarajevo svake godine usvaja Općinsko vijeće, tako da načelnik ne dodjeljuje sredstva nikome, nego izvršava budžet u okvirima u kojima je on usvojen od strane Općinskog vijeća.
Kada je u pitanju tekući transfer za projekte vjerskih zajednica u Nacrtu budžeta koji kao načelnik upućujem prema Općinskom vijeću, ne predviđa se povećanje ili umanjenje u odnosu na prethodnu godinu.
Što se tiče finansiranja policije ono je definisano Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i budžetom Kantona Sarajevo, i ono nije u nadležnosti lokalne samouprave. Općina Novi Grad, ipak, za realizaciju određenih zajedničkih projekata finansijski podržava rad Policijske uprave Novi Grad. Nije dobro porediti finansiranje policije koje je precizno definisano zakonom i drugima aktima sa finansiranjem vjerskih zajednica koje nije osigurano važećima zakonima i budžetima.


ŽURNAL: Tokom predizborne kampanje rekli ste da je nezaposlenost najveći problem u Novom Gradu. Kako ćete je smanjiti kao načelnik koji nema direktne nadležnosti za zapošljavanje i da li se pogled na ovaj problem promijenio od kada ste postali načelnik?

EFENDIĆ: Moj pogled na ovo pitanje nije se promijenio u odnosu na period kada nisam bio načelnik. Postoje općine u BiH koje su dobri primjeri kako lokalna zajednica može znatno doprinijeti privrednom razvoju kao što su Zenica, Goražde, Tešanj, itd. Naša želja je da Općina Novi Grad bude jedan od ovakvih primjera.

Tačno je da je nezaposlenost jedan od najvećih problema Općine Novi Grad, ali i države u cjelini. U narednom periodu planiramo niz mjera kojima ćemo poboljšati ambijent za ulaganja i privredni razvoj naše Općine. Iako najmanji dio državnih prihoda u BiH dolazi u lokalnu zajednicu, te tako limitira i njezine mogućnosti, postoje načini da općina pomogne razvoju privrede i povećanju zaposlenosti. To se uglavnom odnosi na pravilno prostorno planiranje, izgradnju industrijskih i poslovnih zona, upravljanje građevinskim zemljištem, ubrzavanje određenih  procedura koje općina sprovodi, itd. Pored navedenih aktivnosti budžetom Općine Novi Grad za 2013. godinu po prvi put planiramo oko 400.000 KM za podsticaj privredi u cilju otvaranja novih radnih mjesta.


ŽURNAL: Obećali ste izgradnju kongresnog i sportskog centra, tržnice, igrališta za djecu i parkove za penzionere te niz drugih korisnih građevina. Gdje ćete pronaći novac za to?

EFENDIĆ: Ovih dana smo u pripremi budžeta na općinskom i kantonalnom nivou. U tim budžetima naći će se značajna sredstva za neke od pomenutih projekata. Projekte poput Kongresnog centra Sarajeva Općina neće moći sama finansirati, ali nakon što definišemo lokacije, usvojimo provedbeno plansku dokumentaciju za ovakve projekte, krenut ćemo u potragu za investitorima. U proteklih mjesec dana sam se uvjerio da je naša Općina atraktivna za ulaganja, jer određen broj ozbiljnih investitora nam se već javio. Veliki projekti poput Kongresnog centra zahtijevaju dobru i detaljnu pripremu, i na njoj smo već počeli raditi.

ŽURNAL: Da li ste već inicirali donošenje strategije razvoja opštine, kako ste obećali tokom kampanje, i koji su prioriteti te strategije?

Formirao sam tim za izradu strategije razvoja Općine za period  2013.  – 2016., baziranu na izbornom programu. Strategija bi se trebala naći na dnevnom redu Općinskog vijeća početkom 2013. godine.

(zurnal.info)