Šta je Mladić dogovarao sa čelnicima HZHB:Neka ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Šta je Mladić dogovarao sa čelnicima HZHB: Neka ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali!

Prema zabilješkama iz dnevnika Ratka Mladića on se nekoliko puta sastajao sa vojnim i civilnim liderima HVO-a i HZ HB, u mađarskom Pečuju te Njivicama u Crnoj Gori. Dogovarali su prekide vatre, zajedničko dejstvo prema Armiji RBiH, dotok električne energije i vodosnadbijevanje te kupoprodaju oružja i goriva. Žurnal objavljuje Mladićeve bilješke sa dva sastanaka

Neka ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali!

Haški tribinal objaviće 22. novembra prvostepenu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske RS. Optužen je za genocid u Srebrenici, udruženi zločinački poduhvat, progone na političkoj, ranoj i vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubistva, deportacije i nečovječna djela, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca te granatiranje i snajpersko djelovanje na civile u Sarajevu.

Nakon njegovog hapšenja pronađeni su rukom pisani dnevnici o dešavanjima i sastancima koje je vodio tokom rata. Dio tih zabilješki tužilaštvo Haškog tribunala koristilo je i kao dokaz u procesu protiv šestorice zvaničnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Oni naredne sedmice, 29.11. očekuju drugostepenu presudu. Prvostepeno vijeće je Jadranka Prlića kao predsjednika Vlade HZ HB osudilo na 25 godina zatvora, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20, zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Čorića na 16 te voditelja Odjela za zarobljenike Berislava Pušića na 10 godina zatvora. Proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat sa namjerom etničkog čišćenja teritorije Herceg-Bosne.

 

MUDŽAHEDINI ĆE BITI PROBLEM


Prema zvaničnom stenogramu Mladićevih dnevnika iz Haškog tribunala, Mladić je prvi sastanak sa zvaničnicima HZ HB imao u Mađarskoj, a potom i u Crnoj Gori. Zabilježio je navode sagovornika uz svoje opaske. Tako Mladić bilježi da je hrvatska strana uplatila za oružje i gorivo više od milion maraka, te da narednih dana treba da uplati još osam miliona.


5.10.1992. god. Pečuj – Hotel Palatinus  12,00-16,00

Pregovori sa delegacijom Hrvatske i Herceg Bosne

Delegaciju Hrvatske su činili:

  1. - Praljak Slobodan zam MO Hrvatske

  2. - Prljić Jadranko Pred. vlade HZ BiH

  3. - Bruno Stojić – Min. odbr. HB .

  4. - Marić Jozo – Min. culture i član preds.

Jadranko Prlić: Sve što smo do sada dogovorili, nismo ispoštovali. Razmena zarobljenika

Praljak Slobodan: Prekid vatre na dogovorenim linijama, prekid bombardovanja Sl. Broda, da pripremimo papire za potpis Boban – Karadžić, Jajce prestanite – dajemo struju, Prekid Slav. Brod – bombardovanje

Prlić: Potpisivanje dolazi u obzir samo uz prisustvo nekog od Međunarodnih monitora Vens ili Oven

Praljak: Kako se BiH ne može napraviti bez Srba, tako ne može ni bez Muslimana i nas. Od zadnjeg puta nismo puštali mudžahedine, sve ih je više, nekoliko hiljada je spremno u Iranu. U celoj Her. smo imali jednu bojnu iz 4. br., u Posavini - 20-25 km, Cilj je Banovina 1939, ako to ne, nastavljamo rat. Ne možemo se držati općinskih granica. One se mogu rezati.

Nije nam u interesu da tučemo vas, a posle imamo mudžahedine. Nije se pucalo sa Hrv. Strane prema Brčkom. 18 000 djece mi trebamo izvući iz Sl. Broda. U Hrvatskoj niko ne želi da vodi rat, posebno ne želi da gine hrvatska vojska. Mi nećemo da idemo dalje,

Sporazum izme|u T - i AI → nema u sebi ničega – on je formalan i donet je na insistiranje Amerikanaca – da se dodvori muslimanskom narodu i islamskom svetu.

Marić: Vi tučete Sl. Brod, znate koliko imate sela srpskih u Hercegovini koja mi čuvamo. Idemo zaustaviti rat.

Praljak: Ja bih ovaj sporazum intonirao i on predstavlja korak ka miru. Potpisivati i obznanjivati sporazum nebi sada vršili. Predlažem da zaustavimo rat. Trebamo provesti razmenu oko zarobljenika, daćemo kasetu o pilotima.

Jajce, dajte da pokušamo do 07.10. opravku struje.

Marić: Mi smo prihvatili Muslimane tamo gdje su oni živjeli, prostor trećega se smanjio i oni tamo ne mogu ostati. Trebamo znati gdje stati.

Praljak: Muslimani su skinuli sve Hrvate i u Zenici i u Tuzli. Nemaju municiju Muslimani i mi im nećemo ništa dati. Muslimani su dosta uzeli municije iz Konjica i Mostara i naoružanja. Muslimana je u Mostar došlo 10000, imamo krvav problem kako ih kontrolirati, oni su postali od nas jači u Travniku i u Konjicu. Oni su okupirali Gornji Vakuf. U Stocu oni nemogu opaliti ništa bez vas nas.

Skinuli smo im 5000 čizama. Za Cazinsku krajinu ubacuju Slovenci - kroz UN zonu. Ovdje će rat prestati dogovorom između Hrvata i Musl Srba. Ako pobijete i 50 000 musl. više nećete ništa postići, oni će se brzo obnoviti.

Bruno Stojić: Nećemo pustiti Muslimanima ništa. HC J-2 ćemo pustiti nakon opravke za 2 sata, a za 3 sata da nam vi pustite vodu. Imamo čovjeka u Jajcu.

1a - Prekid vatre 7.10.92 24,00 U četvrtak u 12,00 da se sretnu u s. Jezeru naš: Mladen (Mlađo) Arežina i Bilić Nikola u s. Jezero

 PETKOVIĆ : NEKA GINU HRVATI IZ TRAVNIKASreda - Njivice 08.07.93. 12,35

Sastanak sa Petkovićem Milivojem

Petković: šta imam severno, oko Žepča. Ne mogu dobiti 110. br. Nemam vezu mobitelom. Mate dobio pismo prije 2-3 dana iz 115. br. Najveći je problem sa ovim budalama u Usori.


Kod Kiseljaka: treba (on će dati) - 750000 = 7,62 - - 14,5 mm = 50.000 - DK = 50.000 - SPG – 9 = - 5,56 = - RPG – 7 = 12,7 = - 20. i 30 mm = - BST = - BOFi – 40mm = - MB – 120 = 200 II- 60 = - Falovka = (7,62 x 51) = Argentinke - Glicerinske = 20 mm - Crvena strela – F – 80 / 90 kg., lanser, PO sredstvo – Kinesko, kopija TOUA. Igla se može naći. Stinder se nemože nabaviti.

Primili: - 7,9 = 499500 kom - 7,62 = 66780 - 30 mm = 440 - 7,62 x 54 za M–84 = 2400 - mina RB–57 = 20 - Bomba rodbr = 216 - metak za haubicu = 4 / 122 mm. - PM M-53 - Deton. kapisle = 300 kom._

Položeno: - 1 191 246 DM - 2 cisterne D-2 sa po 10 t. gor.

Traži 500 – 1000 pušaka.

Dogovoreno:

1. Hrvate (467) sa Manjače da se predaju u petak 14,00 u Čelebiću.

2. Plaćanje učinj. usluga u vrednosti od 8.092.032 koji se uzimaju za ono što vrati u naturi - rok. 15.07. Sve predaje u Čelebiću.

3. Da mu dam 750,000 sredstva po prilogu br. 2 koja su plaćena, a nisu još izvršena rok - javiću odmah.

4. Da mu se u Kiseljak doturi 750 000 met. 7,62 mm koje kompeznira sa 800.000 metak. Rok vraćanja u Čelebiću 12.07.93.

5. Metaka za 203 mm (100) za 130 u omjeru 1 : 1,5, javiće mesto, vreme i količinu.

6. Sastanak Karadžić – Boban u idućoj nedelji Njivice, u idućoj sedmici. Javiće Milivoje vreme.

7. Juka da mi se preda javiće vreme, mesto šifra “Turista”.

8. Kod s. M. i V. Šuljaga drže front Hrvati – traži Petković da se vidi sa svojima, kao i da mu pomognemo oko uništenja magacina sa 75000 ROB koje drže H.M. Sastanak iduće nedelje po ovim pitanjima kao i oko s. Prusac.

9. Traže da iz rejona Tuzle izvuku stanovništvo i vojska (115. br.) i 108. br možemo se o tome dogovoriti

10. Kod Gradačca (107. br je 90% muslimanska, tu je samo Mijačević i Petković se na njega ne može osloniti.

11. Da na naredni sastanak sa mnom dođe Šantić i reši pitanje izvlačenja Hrvata u rejonu Bihaća. Petković ne zna o njima ništa. “Nikad nisam sa njima komunicirao” kaže Petković i zna o njima kao o haitima.

12. Da aktiviramo top (ZIS) na Branu u Mostaru. da im ometamo prelaz „Prijateljima – Muslimanima”. Može. To je brana sev. od Mostara 13. Da zajedno uzmemo Čelebić jer Hrvati drže Orahovicu i Zaslivlje i da se oslobode i njihovi i naši r/z. Da planiramo skupa oper.

Da se uzme Konjic i jedna polovina mašina nama drugi njima. ovo treba perspektivno razradi.

14. Petković: Ja bi najprije da odbranim Fojnicu, Kreševo, Kiseljak i da se spojim sa Busovačom. Gurnite Vaše topove malo napred i neka ginu ovi moji iz Travnika, svakako nisu ratovali.

15. Razmena prikupljeni da se reše sem Toline grupe

16. Hrvati da uzmu Previju kod Konjica i Čelebić i da oslobode zatvorenike.

 

 

 

SAMO DEVET STRANICA U VRIJEME GENOCIDA ?Pronađene dnevničke zabilješke Ratka Mladića datiraju od marta 1992 do januara 1996 godine. Kada su u pitanju zločini u Srebrenici, postoje zabilješke o sastanku kojeg je 14. jula 1995 Mladić imao saSlobodanom Miloševićem, Karlom Biltom i generalom De la Prelom. Mladić u bilješakama citira Bilta.

Bilt: Nešto da postignemo preko vikenda ili ćemo se naći u teškoćama. Srebrenica – da se oslobode dečaci – mladići koji su odvedeni u Bratunac.

Da im oslobodimo 48 najmanje ili 86 vojnika Holanđana koji su kod nas.  Sreb. i Žepa da budu demilitarizovana.

Dan kasnije zabilježen je sastanak koje prisustvuju Slobodan Milošević, Jasuši Akaši, Karl Bilet i generali Smit i De la Prel. Mladić traži odvojeni sastanak sa generalima, koji ga, bilježi on upozoravaju na ubijanje civila.

g Smit : Silu ću upotrebiti kada su napadnute snage UN na putu ili u kampu. Postupanje prema stanovništvu u Srebrenici i Žepi – postoje priče o zverstvima, pokoljima i silovanjima.

Ovaj dio dnevnika po zapisniku tribunala sadrži samo 9 stranica. Ostali rokovnici ili sveske imaju i po nekoliko stotina stranica. Zabilješki više navodno nema sve do 25 avgusta. Nije poznato da li stranice u kojima je Mladić opisivao vrijeme genocida u Srebrenici uništene ili dobro skrivene od  javnosti.

Tokom suđenja Ratko Mladić je nekoliko puta bio isključen sa ročišta zbog arogantnog držanja i iskazivanja nacionalizma. Nikada nije pokazao niti jednu gestu suosječanja sa žrtvama genocida u Srebrenici.

(zurnal.info)