Dom za djecu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević:Nema konkretnih mjera za zaštitu djece od dilera i pedofila
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević: Nema konkretnih mjera za zaštitu djece od dilera i pedofila

Nakon što su štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci postali žrtve dilera i pedofila, nema konkretnih mjera da se zaštite djeca. Kontaktirali smo Ombdusmene BiH...

Nema konkretnih mjera za zaštitu djece od dilera i pedofila

Banjalučanka Gordana Šurlan podnijela je 25. novembra zahtjev Policijskoj upravi za održavanje javnog skupa 30. novembra na Trgu Krajine, na kojem bi građani dali podršku sarajevskim protestima protiv zlostavljanja djece u Zavodu u Pazariću, ali i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci. Namjera je bila da se organizuje skup sa kojeg bi bila poslata poruka „Stop nasilju nad djecom“. 

Policijska uprava Banjaluka nije dala odobrenje. Objasnili su kako je na Trgu Krajine „u više slučajeva dolazilo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i izvršenja više krivičnih djela, među kojima su i ‚sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti‘, ‚pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske‘, ‚izazivanje nereda‘, ‚ugrožavanje sigurnosti, što je za rezultat imalo izazivanje osjećaja uznemirenosti i nesigurnosti kod građana koji nisu bili učesnici tih skupova, a koji su se kretali u blizini platoa Trga Krajine‘“.

Pitanje je - kakve veze ima podrška borbi protiv zlostavljanja djeca u Zavodu u Pazariću sa navodnim „pozivanjem na nasilnu promjenu ustavnog uredjenja RS“? Nikakve, ali je poenta u odlučnosti MUP RS da istraje na zabrani bilo kakve vrste okupljanja građanskih aktivista na Trgu Krajine. 

Pa čak i kada je u pitanju zaštita djece...

KO ĆE ZAŠTITITI DJECU

Dragan L. (44) iz Banjaluke uhapšen je i pritvoren zbog sumnje da je obljubio dvije maloljetnice, starosti 14 i po i 15 i po godina, od kojih je jedna štićenica Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“.

U junu ove godine u policijskoj akciji „Klub“ uhapšeno je više osoba zbog sumnje da su na području Banjaluke organizovali privatne žurke na kojima su prodavali drogu ovisnicima, među kojima je bio i veliki broj maloljetnika. Drogu su često prodavali i maloljetnicima iz Doma „Rada Vranješević“.

Do danas, Uprava Doma nije učinila ništa da zaštiti svoje štićenike iako su u sami priznali da su dvojicu štićenika testirali na drogu i da su oba, od kojih je jedan imao samo 15 godina, bili pozitivni na marihuanu. 

Kontaktirali smo Ombdusmene BiH zbog pomenutih slučajeva. Kako nam je rečeno, oni su šestog juna 2019. godine otvorili  predmet po službenoj dužnosti, zbog medijskih navoda o tome da su štićenice Doma „Rada Vranješević“ bile žrtve seksualnog zlostavljanja. 

„Ombudsmeni imaju saznanja da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka protiv osumnjičenih 4.06.2019. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Navođenje djeteta na prostituciju iz člana 180. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Uvažavajući protok vremena, Ombudsmeni su se ponovo obratili nadležnom tužilaštvu, te u skorijem roku očekuju informaciju“, naveli su u odgovoru. 

Dodali su da su Ombudsmeni od Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ zatražili informacije o psihofizičkom stanju djece i svim drugim relevantnim činjenicama. 

„Postupak istraživanja Institucije ombudsmena je u toku“, stoji u odgovoru. 

Sporost u djelovanju ove institucije, birokratske procedure (zatražili odgovor, čekaju odgovor, što može potrajati mjesecima), neće i ne mogu pomoći djeci koja su žrtve zlostavljanja. 

BEZ KONKRETNIH MJERA

Na pitanje Žurnala da li su od uprave Doma „Rada Vranješević“ zatražili informacije o tome da su njihovi štićenici bili žrtve dilera i šta će preduzeti da ih zaštite, odgovoreno nam je da su „Ombudsmeni preduzeli aktivnosti u skladu sa svojim mandatom, ali prije svega, zaštitom najboljeg interesa djece i ovi postupci su u toku“. 

Ponovo u odgovoru nisu navedeni konkretni postupci i mjere. 

Kao jednu od mjera Ombudsmeni su naveli tek da oni „u svojim godišnjim izvještajima, u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima, ukazuju nadležnim parlamentima u Bosni i Hercegovini da se mora posebna pažnja posvetiti zaštiti djece od nasilja uopšteno, sa posebnim akcentom na zaštitu djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe“. 

Pitanja o seksualnom zlostavljanju štićenica Doma „Rada Vranješević“ Žurnal je uputio i Ombudsmenu za djecu RS. 

Evo njihovog odgovora:

Odmah po objavljivanju informacije ,,Uhapšeni podvodili  štićenice Doma ,,Rada Vranješević“ u Banja Luci,, (od 03.06.2019.godine) Institucija je kontaktirala JU Dom „Rada Vranješević“ u Banja Luci, a kojom prilikom su iz navedene ustanove istakli da djeca nisu bila smještena u Domu u vrijeme izvršenja krivičnih djela koja se počiniocima u konkretnom slučaju stavljaju na teret, a o čemu je ustanova izdala i posebno saopštenje.

Dana 22.11.2019.g. objavljeno je da je ,,Banjalučanin osumnjičen za obljubu dvije maloljetnice“, a da su maloljetnice štićenice Doma. Institucija Ombudsmana za djecu je dana 25.11.2019. otvorila predmet radi izrade posebnog izvještaja, koji bi se posebno bavio pitanjem ostvarivanje prava na zaštitu od bilo kojeg oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, pored pitanja koja su obrađivana Posebnim izvještajem izvještajem vezano za navedenu ustanovu, a o čemu je ustanova obaviještena, te  su zatražene potrebne informacije.

Ponovo birokratski odgovor, u kojem se ne naziru konkretni potezi koji će zaštititi žrtve.  

(zurnal.info)