Livno:Nema novca za popravak puteva ali se mediji redovno “nagrađuju”

Istražujemo

Nema novca za popravak puteva ali se mediji redovno “nagrađuju”

Nema novca za popravak puteva ali se mediji redovno “nagrađuju”

Povećanje ovogodišnjeg opštinskog budžeta u Livnu, koji je planiran u iznosu od 13,05 miliona maraka, i koji je u odnosu na budžet iz 2011. godine, veći za 936.500 maraka, najviše je obradovalo budžetske korisnike.

Od ukupnog budžeta 2,71 milion maraka ili 20,8 posto odlazi na troškove plata i doprinosa zaposlenih, što je za 195 hiljada maraka više nego u prethodnoj godini.

I dok je procentualno gledano, izdvajanje iz budžeta za ostale namjene podložno manjim ili većim promjenama, udio plata ostaje nepromjenjen, bez obzira za koliko se godišnji budžet povećao u apsolutnom iznosu.

Tako je i u prošlogodišnjem opštinskom budžetu, koji je nakon rebalansa iznosio 11,1 milion maraka, učešće plata također je bilo 20,8 posto, pa se stiče utisak da je u svakom slučaju petina budžeta unaprijed rezervisana za plate, bez obzira na to koliko iznosi ukupan budžet.

Za popravak puteva nema novca

Isto pravilo važi i za troškove ureda opštinskog načelnika , koji ove godine iznose 166.436 maraka, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 11.084 marke, mada je procentualno učešće ovih troškova u ukupnom budžetu i ove i prethodne godine bilo identično, 1,3 posto.

Jedini koji nije osjetio blagodeti povećanja ovogodišnjeg budžeta na vlastitom novčaniku su opštinski vijećnici za čije naknade je ove godine izdvojeno 110.000 maraka, koliko je izdvojeno i prethodne godine, što praktično znači da je udio ovih troškova u ukupnom ovogodišnjem budžetu manji nego što je bio prethodne godine.

Kada se troškovima plata dodaju troškovi za materijal i usluge na koje odlazi 1,36 miliona maraka odnosno 10,4 posto ovogodišnjeg budžeta, jednostavna računica pokazuje da praktično trećina opštinskog budžeta odlazi na troškove administracije.

Istovremeno, za kapitalna ulaganja iz budžeta je izdvojeno 5,04 miliona maraka, što čini 38,6 posto budžeta, dok su u 2011. godini ova ulaganja činila 43,5 posto ukupnog budžeta.

Očigledno je da se garantovani udio u budžetskom kolaču odnosi samo na plate i troškove administracije, dok ulaganja u infrastrukturu, poput puteva, vodovoda, kanalizacije, plaćaju danak kresanju troškova. Tako je najveća ušteda napravljena kod ulaganja u lokalne puteve, za šta je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojeno 1,5 miliona marakaa ove godine samo 800 hiljada maraka.

Građani finansiraju dvije radio stanice

Ipak, ne dijele sva budžetska izdvajanja sudbinu kapitalnih investicija. Ukupna izdavajanja za medije iz ovogodišnjeg opštinskog budžeta od 230.000 maraka su za 10 posto veća nego u prethodnoj godini, a vjerovatno je u pitanju čista slučajnost da je riječ o izbornoj godini.

Najveći dio novca namijenjenog medijima odlazi za Radio Livno, 130 hiljada maraka što je za 20 hiljada maraka više nego prethodne godine. Lokalni radio nije jedina radio stanica koju iz svog budžeta finansiraju građani Livna, jer pored ove stanice i za Radio Herceg Bosna ove godine je izdvojeno 80 hiljada maraka, koliko je iz opštinskog budžeta izdvojeno i prethodne godine.

Osim novca za dvije radio stanice tu je još i dodatnih 20 hiljada maraka, koliko je izdvojeno za “potporu medijima”, bez navođenja kojim medijima i za kakve konkretne projekte, a ista suma je bila izdvojena iz budžeta i prethodne godine.

Kod usvajanja budžeta vijećnici nisu zaboravili ni svoje kolege i stranačke šefove, jer je za “potporu političkim strankama” zastupljenim u opštinskom vijeću izdvojeno 37.200 maraka. Iako je ovogodišnji opštinski budžet za 7,7 posto veći od prošlogodišnjeg budžeta, lokalni politički lideri su se ipak pokazali skromni, pa je za razliku od troškova opštinske administracije i ureda načelnika, “potpora političkim strankama” ostala na prošlogodišnjem nivou.

Ako je suditi po prošlogodišnjem iskustvu, kada je opštinski budžet morao biti smanjen jer ostvareni prihodi nisu bili na nivou planiranih, planirani budžetski troškovi prije su spisak želja nego realni planovi. Sada je samo pitanje ko će, ukoliko i ove godine novca bude manje od planiranog, podnijeti najveći teret kod rezanja budžetskih troškova.

(zurnal.info)