RADNICI TUŽILI AQUAREUMAL:Nema skupštine, direktora niti uloženog novca radnika

Istražujemo

RADNICI TUŽILI AQUAREUMAL: Nema skupštine, direktora niti uloženog novca radnika

Više od stotinu radnika Reumala podnijeli su tužbu kojom traže povrat udjela kojeg su milom ili silom uplatili za osnivanje Aquareumala. Ne vjeruju višegodišnjim obećanjima da se dobit firme usmjerava na investiranje. Kako saznaje Žurnal, rukovodstva tri sestrinske firme, Reumala, Aquareumala i NCF pokušavaju još jednom prikriti sve sumnjive radnje iz prethodnih godina

Nema skupštine, direktora niti uloženog novca radnika

Osnivač i stopostotni vlasnik  Javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište "Reumal" je Općina Fojnica. Aquareumal je osnovan 2005. godine. Reumal je učestvovao sa 28% osnivačkog kapitala u vidu zemljišta kojeg mu je inaće poklonila općina, a ostatak su dali radnici, njih 260 podizanjem ličnih kredita, od dvije do pet hiljada maraka.

Sve je odisalo optimizmom. Radnicima su obećavali kako ih očekuju dividende od dobiti. Godine su prolazile, a na pitanja o dividendi, radnici dobijaju odgovore kako se ta sredstva koriste za daljnje investiranje. Građeni su apartmani, novca od njihove prodaje i rentanja nije bilo. Izgrađen je aquapark, dobiti opet nije bilo. Potom je slijedila nova investicija, višemilionsko kreditno zaduženje za gradnju hotela „Natura“ i to putem nove firme NCF koju su osnovali Reumal sa 98 % i Aquareumal sa 2% uloga.

Aquareumal je 2012. godine za 3 miliona maraka kupio 9,2 % dionica Privredne banke Sarajevo. Sagovornici Žurnala tvrde da su dionice tri godine kasnije prodane daleko ispod cijene za koju su kupljene, a da niko iz Reumala, odnosno općine kao posredno najvećeg suvlasnika Aquaremala, nije tražio izvještaj o ovoj investiciji.

Nema skupštine, nema direktora, nema novca


Poslovanje „Aquareumala“ je strogo čuvana tajna. Za deset godina postojanja održane su samo dvije skupštine društva. Uzaludan je bio i zaključak Općinskog vijeća Fojnice iz jula prošle godine kojim se nalaže hitno održavanje skupštine Aquareumala.

“Tek šest godina od osnivanja održana je skupština društva, a finansijski izvještaji nikada nisu dostavljani. Priča se da je ukupan dug Aquareumala višemilionski i da je odavno morao u stečaj,“ rekao je za Žurnal jedan od općinskih vijećnika.

Konačno, prošle je godine više od stotinu radnika izdalo strpljenje. Pokreću tužbu kojom traže istupanje iz društva te povrat uloženog novca uz pripadajuću kamatu. Uzalud ih je direktor Reumala Eldan Lokmić (koji je vlasnik oko 3% Aquareumala)  krajem prošle godine još jednom pokušao prevariti obećanjem da će biti isplaćeni ukoliko povuku tužbu. 

Direktor Aquareumala 28.12. 2016. Džemal Polutan podnosi ostavku, pravdajući je zdravstvenim stanjem. U obrazloženju ostavke navodi kako je istu podnosio već dva puta, tokom 2015. i 2016 godine otkrivajući istovremeno radnicima nepoznatu činjenicu, da mu je mandat istekao još 2009. godine te da je potom sedam godina bio u tehničkom mandatu !?

Sve u stranci i familiji : načelnikov badžo za direktora


Žurnal je o sumnjivom poslovanju tri povezane firme, Reumal, Aquareumal i NCF opširno pisao polovinom prošle godine.
U međuvremenu je navodno smijenjen direktor NCF-a Haris Šehić. Nepoznatom procedurom načelnik Fojnice Sabahudin Klisura kao vršioca dužnosti imenuje svoga badžu Edina Omanovića !?

Kažemo da je Šehić navodno smijenjen, jer izvori Žurnala tvrde da je Omanović samo figura, dok su odluke, pa čak i pečat firme u rukama Šehića. Načelnik Klisura nije odgovorio na upit Žurnala o ovim dešavanjima 

 
Isti izvori navode i kako su, ne samo zbog tužbe radnika, učestali sukobi i svađe menadžmenta tri navedene firme. Primjetno je obezvređivanje Aquareumala uz pokušaje spašavanja NCF-a, kojeg žele dokapitalizirati. Čak su ponovo nagovarali radnike da ulože svoj novac, sada u ovu firmu. Predsjednik UO Reumala Jakov Gavran, kadar HDZ-a je tek uopšteno kratko odgovorio na konkretna pitanja Žurnala.

“Ovo Upravno vijeće nije nadležno za poslovanje i dešavanja u Aqvareumalu i NCF-u, te dodatne informacije potražite kod menadžmenta istih,” odgovara Gavran, iako je Reumal većinski vlasnik NCF-a i najveći Aquareumala.

 
Inače i poslovanje Reumala je sve teže, a naši izvori navode da je novac za posljednje dvije plate pozajmljen. Prekomjerni troškovi, putem kojih su najviše profitirali člasnovi uprave i njima bliske privatne firme, dolaze na naplatu. Krediti su potrošeni, a sada sve izgleda kao svjestan čin samo da bi neko za malo novca preuzeo vrijedan turistički kompleks od kojeg Fojnica živi decenijama.
 
Istina, svi oni koji su umješani u sumnjive radnje, uključujući i bivšeg načelnika Fojnice, sadašnjeg ministra za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo SBK Salkana Merdžanića te sive eminencije ovog kantona Salke Selmana, po svemu dosadašnjem najmanje razloga imaju zazirati od istrage tužilaštva SBK, koje godinama amnestira svaki kriminal kadrova SDA i HDZ-a BiH.

“Strahujem da će naredne ili eventualno 2018. godine radnici ostati bez posla, a neko će se neko bagatelno domoći vlasništva nad kompleksom Reumala,“ rekao je polovinom prošle godine za Žurnal, uz uslov anonimnosti, jedan od općinskih vijećnika.

Njegova bojazan je, po svemu sudeći, bila opravdana.

(zurnal.info)