Kardinalna greška:Neprijavljeni radnici u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

Istražujemo

Kardinalna greška: Neprijavljeni radnici u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je da se u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu radi “na crno”. Mjesec ranije kardinal Vinko Puljić bio je potresen činjenicom da se to događa u državnim poduzećima.

Neprijavljeni radnici u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info


Sredinom marta ove godine na 66.tom zasjedanju Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić izrazio je svoju potresenost činjenicom da se u pojedinim državnim poduzećima ne plaća redovno mirovinsko osiguranje te da se u nekim privatnim poduzećima nerijetko namjerno smanjuju plaće da bi radnici napustili posao.

Mjesec dana kasnije u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište gdje po statutu vrhovnu vlast ima Vrhbosanski nadbiskup Puljić, po prijavi ulazi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. U prisustvu velečasnog Damira Ivanovića konstatiraju da na poslovima održavanja čistoće, rada u kuhinji, vešeraju, bifeu, knjižari i na portirnici, radnici rade bez reguliranog radnog odnosa.

“ Rade ali ne ostvaruju prava iz radnog odnosa jer poslodavac, u ovom slučaju rektor kao ovlašteno lice, nije im ponudio na zaključivanje ugovore o radu iako je bio u zakonskoj obavezi.” navodi se u odgovoru inspektora na prijavu.

U međuvremenu prema tvrdnjama velečasnog Damira Ivanovića pokrenuta je procedura da se deset osoba koje su do sada u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu radile "na crno", zaposli na regularan način.

Da li je znao Kardinal?

Da li je kardinal Vinko Puljić u vrijeme kada ga je potreslo da u državnim poduzećima rade radnici bez mirovinskog osiguranja bio upoznat sa činjenicom da i u institucijama katoličke Crkve u BiH postoje osobe koje rade na nelegalan način do objave teksta nismo uspjeli saznati iako smo tražili stav od kardinalovog tajnika.

Iako smo tražili, potvrdu o tome da li je radnicima reguliran radni status nismo  dobili ni od kantonalne inspekcije, ali  prema svemu sudeći inspekcija je uspjela natjerati Vrhbosansko bogoslovno sjemenište da prijavi radnike.

(zurnal.info)