ŽURNAL NEZVANIČNO SAZNAJE:Inspekcija će tražiti izbacivanje sportskih udruženja iz Fudbalskog saveza KS!

Istražujemo

ŽURNAL NEZVANIČNO SAZNAJE: Inspekcija će tražiti izbacivanje sportskih udruženja iz Fudbalskog saveza KS!

Već godinama u Fudbalskom savezu KS glavnu riječ vode sportska udruženja, a ne sportski klubovi poput Željezničara i Sarajeva. Sada bi se to moglo promijeniti - Žurnal nezvanično saznaje da će iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od Fudbalskog saveza KS tražiti izbacivanje svih sportskih udruženja iz ovog kantonalnog saveza!

Inspekcija će tražiti izbacivanje sportskih udruženja iz Fudbalskog saveza KS!
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jučer je, nakon prijave, obavila inspekcijski nadzor nad radom Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo (FSKS). Žurnal nezvanično saznaje da su utvrđene nepravilnosti u radu, a najvažnija odnosi se na Statut FSKS, preciznije status brojnih udruženja koja su pod okriljem FSKS.

Kako saznajemo, tražit će se isključivanje svih sportskih udruženja iz članstva Fudbalskog saveza KS, s obzirom na to da je Zakonom o sportu KS predviđeno da se samo sportski klubovi, a ne sva udruženja, mogu udruživati u saveze i sportska društva na području Kantona Sarajevo!

To znači da će se tražiti da u članstvu Fudbalskog saveza KS ostanu samo sportski klubovi, što bi umnogome promijenilo stvari u FSKS. Rješenje inspekcije u Fudbalskom savezu KS mogu očekivati već do kraja ove, a najkasnije početkom naredne sedmice, te će biti određen rok za usaglašavanje Statuta Fudbalskog saveza KS sa Zakonom o sportu KS.

 

GLASAČKA MAŠINERIJA

 

Već godinama u Fudbalskom savezu KS glavnu riječ vode upravo sportska udruženja, a ne sportski klubovi, o čemu je Žurnal iscrpno pisao. Izdvojit ćemo samo nekoliko spornih primjera.

Tako je Udruženje fudbalskih trenera upisano u registar udruženja Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo 25. aprila 2023. godine, a istog dana je izvršena verifikacija odluke o članstvu ovog udruženja u Fudbalski savez KS.

U Fudbalski savez KS primljeno udruženje registrovano na dan SkupštineSTVARANJE GLASAČKE MAŠINERIJEU Fudbalski savez KS primljeno udruženje registrovano na dan Skupštine

Tada smo pisali i kako se, prema dostupnim podacima, čak četiri udruženja koja su pod okriljem Fudbalskog saveza KS nalaze na istoj adresi kao i Fudbalski savez Kantona Sarajevo.

Razumijevanja radi, svako udruženje ili klub koje se primi u članstvo Fudbalskog saveza KS, dobija pravo na delegata u Skupštini s pravom glasa. To je od presudnog značaja u izbornim godinama u bh. nogometu, a 2024. godina je izborna. Birat će se, između ostalog, članovi Izvršnog odbora FSKS, te oni koji će predstavljati ovaj kantonalni savez u entitetskom i državnom savezu.

Dakle, glavnu riječ u Fudbalskom savezu KS preuzeli su predstavnici raznih udruženja, a ne najveći sportski klubovi iz ovog kantona. U međuvremenu, upravo ti pojedinci i njihove porodice profitiraju.

Supruge, braća, sinovi, sestrići... upravljaju Fudbalskim savezom KSKako su podijeljene pozicije u bh. fudbaluSupruge, braća, sinovi, sestrići... upravljaju Fudbalskim savezom KS

Članovima porodica Gvozden, Čolpa, Fočo, Begović, Pandžić, Pejić... koji su osnivači, funkcioneri i članovi udruženja poput Udruženja sportskih fudbalskih radnika, Udruženja fudbalskih delegata, Udruženja fudbalskih sudija i instruktora, Udruženja fudbalskih trenera, praktično su osigurana mjesta u bh. nogometu – jedni su sudije i delegati na utakmicama, drugima su osigurane pozicije generalnih sekretara, komesara takmičenja, članova izvršnih odbora, delegata u skupštinama, mjesta u raznim komitetima i sektorima...

Utjecaj najvećih i najznačajnijih sportskih klubova poput Željezničara i Sarajeva sveden je na minimum. Sve ovo izazvalo je nezadovoljstvo jednog dijela Skupštine i Izvršnog odbora FSKS.

„Postoji jasna namjera da se poveća broj udruženja u okviru FSKS, s ciljem ostvarivanja izbornog inžinjeringa u korist ljudi i udruženja koji trenutno dominantno odlučuju o sarajevskom fudbalu. Članovi ovih udruženja isključivo ostvaruju finansijsku dobit i druga prava, a da nemaju nikakvu obavezu prema fudbalskom sportu. Udruženja im služe isključivo za ostvarivanje ličnih interesa na brojne pozicije unutar fudbalske organizacije“, govorili su ranije za Žurnal.

Čak je i sam Statut FSKS prilagođen udruženjima, pa je tako izričito navedeno da Izvršni odbor čini 13 članova, od čega jedan mora biti iz Udruženja fudbalskih sudija, a čak tri iz Udruženja sportskih fudbalskih radnika. Pri tome, sportski klubovi su dodatno ograničeni na način da je određeno da klubovi koji pripadaju istom rangu takmičenja zajedno mogu imati maksimalno tri člana prema svim kriterijima.

REAGIRALO I RESORNO MINISTARSTVO

 

Sve je došlo i do ministra kulture i sporta KS Kenana Magode koji je ranije najavio istragu prijavljenih neregularnosti, te je insistirao na transparentnom, regularnom i demokratskom načinu rukovođenja i odlučivanja u FSKS.

Aktuelno rukovodstvo Fudbalskog saveza KS, s Hamdom Spahićem kao predsjednikom i Fuadom Čolpom i Medžidom Gvozdenom kao potpredsjednicima, za 16. decembar 2024. godine zakazalo je sjednicu Skupštine FSKS koja bi trebala biti izborna.

No, već je skupljen dovoljan broj potpisa nezadovoljnih klubova koji prvo traže održavanje vanredne sjednice Skupštine.

Jedan od posljednjih spornih poteza aktuelnog Izvršnog odbora FSKS jeste donošenje posebnih kriterija koje moraju ispunjavati kandidati za članove izvršnih odbora, predsjednika i potpredsjednike FSKS, a koji praktično idu „na ruku“ aktuelnom rukovodstvu. Između ostalog, navodi se da se mogu kandidirati samo oni koji su ranije imali iskustvo na sličnim pozicijama u kantonalnom, entitetskom ili državnom savezu.

Reagiralo je Ministarstvo kulture i sporta KS koje je obavilo nadzor nad zakonitošću rada Izvršnog odbora FSKS, te se u izvještaju navodi da je Izvršni odbor donošenjem tih kriterija postupio suprotno odredbama Statuta FSKS, kao i statuta NSFBiH i NFSBiH.

„Dinastije, funkcije samo za porodicu, mešetarenja postoje i u sportu koliko god to surovo zvučalo. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je ovaj put pokazalo da štiti interese sporta u KS i svih klubova koji predstavljaju Kanton Sarajevo i da nije samo nijemi posmatrač, koji kroz prste gleda kako fudbal u Kantonu Sarajevo u potpunosti ovisi o drugim faktorima, a koji je nisu vezani za teren…“, naveo je nedavno na društvenim mrežama resorni ministar Kenan Magoda.

Aktuelno rukovodstvo FSKS izjave ministra Magode protumačilo je kao uplitanje politike u sport:

„Izjave ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo g. Kenana Magode još jednom potvrđuju uplitanje politike u rad Fudbalskog Saveza Kantona Sarajevo, zbog čega je u ne tako davnoj prošlosti i bio suspendovan Nogometni/Fudbalski savez BiH od strane FIFA i UEFA, i uvedena prinudna uprava. Fudbalski Savez Kantona Sarajevo i njegovi članovi, koji su već duži period izloženi političkim pritiscima, neće podleći istim i dozvoliti uplitanje politike u sport, koje je strogo zabranjeno statutima fudbalskih asocijacija NS/FS BiH, FIFA i UEFA.“

(zurnal.info)