Inspekcija potvrdila pisanje Žurnala:U Fudbalskom savezu KS mogu biti samo sportski klubovi

Istražujemo

Inspekcija potvrdila pisanje Žurnala: U Fudbalskom savezu KS mogu biti samo sportski klubovi

Dok se iščekivao nalaz inspekcije Izvršni odbor FS KS donio je jednoglasnu odluku o stavljanju van snage Kriterija za izbor kandidata u organe i tijela FS KS, NS F BiH i NS/FS BiH, pa je tako produžen rok za dostavljanje kandidatura za predstojeće izbore.

U Fudbalskom savezu KS mogu biti samo sportski klubovi
FS KS

Inspekcijski nadzor nad radom Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo (FSKS) je okončan. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo dala je savezu rok od 30 dana da izvrši upravnu mjeru kojom će, praktično, pod okriljem Saveza ostati samo sportski klubovi, bez udruženja, kako je prije nekoliko dana Žurnal i najavio.

Inspekcija će tražiti izbacivanje sportskih udruženja iz Fudbalskog saveza KS!ŽURNAL NEZVANIČNO SAZNAJEInspekcija će tražiti izbacivanje sportskih udruženja iz Fudbalskog saveza KS!

Podsjetimo već godinama u Fudbalskom savezu KS glavnu riječ vode upravo sportska udruženja. Svako udruženje ili klub koje se primi u članstvo, dobija pravo na delegata u Skupštini s pravom glasa. Glavnu riječ u Fudbalskom savezu KS preuzeli su predstavnici raznih udruženja, a ne najveći sportski klubovi iz ovog kantona. Sve ovo izazvalo je nezadovoljstvo jednog dijela Skupštine i Izvršnog odbora FSKS.

U Fudbalski savez KS primljeno udruženje registrovano na dan SkupštineSTVARANJE GLASAČKE MAŠINERIJEU Fudbalski savez KS primljeno udruženje registrovano na dan Skupštine

Prema rješenju inspekcije, iz Fudbalskog saveza KS mogu u roku od osam dana od dana prijema rješenja uputiti žalbu Ministarstvu kulture i sporta KS.

iz rješenja inspekcije

Čak i da se žalba podnese, teško je očekivati da će resorno ministarstvo na čelu s ministrom Kenanom Magodom prihvatiti žalbu u cijelosti, s obzirom na to da i sam Magoda mjesecima govori o borbi protiv, kako je nazivao, „hobotnica koje su svoje pipke posljednjih dvadeset godina posijali i koje su samo gledale lični i porodični interes”.

Žurnal je pisao kako su članovima porodica Gvozden, Čolpa, Fočo, Begović, Pandžić, Pejić... koji su osnivači, funkcioneri i članovi udruženja poput Udruženja sportskih fudbalskih radnika, Udruženja fudbalskih delegata, Udruženja fudbalskih sudija i instruktora, Udruženja fudbalskih trenera, praktično osigurana mjesta u bh. nogometu – jedni su sudije i delegati na utakmicama, drugima su osigurane pozicije generalnih sekretara, komesara takmičenja, članova izvršnih odbora, delegata u skupštinama, mjesta u raznim komitetima i sektorima.

Supruge, braća, sinovi, sestrići... upravljaju Fudbalskim savezom KSKako su podijeljene pozicije u bh. fudbaluSupruge, braća, sinovi, sestrići... upravljaju Fudbalskim savezom KS

Ono što bi mogao biti problem jesu rokovi. Rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove doneseno je 23. oktobra, postoji, dakle, i mogućnost žalbe, dok je rok za izvršenje upravne mjere 30 dana.

S druge strane, izborna sjednica Skupštine FSKS zakazana je za 16. decembar, a i dalje postoji mogućnost održavanja vanredne sjednice Skupštine prije navedenog datuma. Ako se do održavanja sjednice ne postupi u skladu s rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, pravo glasa će i dalje imati sportska udruženja, a ne samo sportski klubovi, što bi opet moglo značajno utjecati na ishod glasanja.

Situaciju dodatno komplikuje i to što je ranije određeno da se izbori u kantonalnim fudbalskim savezima trebaju održati najkasnije do sredine decembra 2024.

Podsjetimo i da je jedan od posljednjih spornih poteza aktuelnog Izvršnog odbora FSKS jeste donošenje posebnih kriterija koje moraju ispunjavati kandidati za članove izvršnih odbora, predsjednika i potpredsjednike FSKS, a koji praktično idu „na ruku“ aktuelnom rukovodstvu. Između ostalog, navodi se da se mogu kandidirati samo oni koji su ranije imali iskustvo na sličnim pozicijama u kantonalnom, entitetskom ili državnom savezu.

Dok se iščekivao nalaz inspekcije Izvršni odbor FS KS donio je jednoglasnu odluku o stavljanju van snage Kriterija za izbor kandidata u organe i tijela FS KS, NS F BiH i NS/FS BiH, pa je tako produžen rok za dostavljanje kandidatura za predstojeće izbore. Na sva dešavanja iz saveza su dostavili svoj komentar.

„Fudbalski Savez Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme izložen je velikim pritiscima od strane pojedinih aktera koji nisu involvirani u sam rad Saveza, niti način njegovog funkcionisanja, čime posljedično nanose veliku štetu njegovom ugledu i dovode u pitanje rad Saveza u budućnosti, Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ističe da su sve dosadašnje odluke relevantne za rad Saveza donesene dvotrećinskim većinama na održanim skupštinama FS KS. Pored svih navedenih opstrukcija i neistina koje su iznesene u javnosti, sadašnji saziv Izvršnog odbora FS KS zajedno sa svim članicama Saveza postigao je izuzetne rezultate, prepoznatljive širom regiona“, navedeno je pored ostalog u saopćenju FS KS.

(zurnal.info)