Društvo:NEUSTAVNOST ZAKONA O RADU: Pedagoška mjera za Vladu Federacije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

NEUSTAVNOST ZAKONA O RADU: Pedagoška mjera za Vladu Federacije

Zakon o radu proglašen je neustavnim i morat će u novu parlamentarnu proceduru, ovog puta uz poštovanje zakona i Ustava Federacije

NEUSTAVNOST ZAKONA O RADU: Pedagoška mjera za Vladu Federacije
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Zakon o radu Federacije nije ustavan i poništava se sedam mjeseci nakon njegovog usvajanja, odlučio je  Ustavni sud Federacije. Ovaj sud je proglasio nevažećim Zakon o radu zbog kršenja procedura kod njegovog donošenja u Domu naroda Parlamenta Federacije. Na taj način nevažeći su i svi ugovori koje su radnici potpisali sa svojim poslodavcima u Federaciji nakon usvajanja ovog zakona, kažu pravni stručnjaci sa kojima je razgovarao Žurnal. Nevažeći je i kolektivni ugovor koga su potpisali Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Udruženje poslodavaca Federacije.

Vlada Federacije sada će morati pronaći prelazno rješenje za radnike do usvajanja novog zakona i donijeti uredbu odnosno upute za poslodavce o ugovoru o radu za period do usvajanja novog zakona. Ured premijera Federacije neće davati komentare dok zvanično ne dobije odluku Ustavnog suda Federacije o Zakonu o radu, prenosi Fena.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio je da je Zakon o radu donesen suprotno Poslovniku Doma naroda Parlamenta i Ustavu Federacije te se vraća u fazu predlaganja tog zakona u Domu naroda, s tim “da se doslovno imaju ispoštovati odredbe o postupku donošenja zakona propisane Poslovnikom Doma naroda Parlamenta Federacije”.

Presudom je utvrđeno da u ovom slučaju nije ispoštovan postupak donošenja zakona u odnosu na dužinu vremena koje je potrebno ostaviti za amandmansku proceduru.

Kako je u obrazloženju presude saopćio predsjednik Ustavnog suda Federacije Domin Malbašić, činjenično je utvrđeno kako je poziv delegatima Doma naroda upućen tri dana prije zakazivanja spomenute sjednice (27. jula) te da delegati nisu imali poslovničku mogućnost da amandmanski pismeno interveniraju.

Stav Suda u vezi s tim je da se Zakon o radu smatra neusvojenim i da ne može proizvoditi pravne posljedice od dana objave ove presude u Službenim novinama FBiH, sve dok ne bude predmetom donošenja i usvajanja u skladu s propisanom procedurom.

Delegati opozicije iz SDP-a, Demokratske frone i Naše stranke, njih 17, zatražili su krajem otkobra 2015. godine odlučivanje o ustavnosti Zakona o radu nakon što je ovaj zakon usvojen po hitnoj proceduri 30. jula 2015. godine i bez mogućnosti da opozicija na njega predlaže amandmane.

Aner Žuljević, delegat Doma naroda iz SDP-a, kaže kako je “stvar od početka bila jasna, barem za delegate opozicije”.
- Onemogućeni smo da iskoristimo svoje elementarno pravo – kaže Žuljević za Žurnal i dodaje da je usvajanje zakona bilo “pravni i proceduralni javašluk” suprotan demokratskim procedurama: Za nas je satisfakcija ova odluka suda zbog pedagoške mjere prema Vladi Federacije.

Žuljević kaže kako je Vlada Federacije isključila javnost i opoziciju iz rasprave o refomrskoj agendi. Nakon odluke Ustavnog suda Žuljević se nada da će Vlada prestati sa kršenjem procedura.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Lidija Bradara prisustvovala je čitanju presude Ustavnog suda, nakon koje je izjavila da ne želi komentarisati odluku dok je službeno ne dobije ali je zaključila da je ona politička.

“Na temelju onoga što sam čula prilikom čitanja presude zaključujem kako je ona politička te da sadrži niz nelogičnosti. Jedna od njih je da se povreda pojedinih odredaba Poslovnika tumači i povredom Ustava Federacije BiH”, izjavila je Bradara.

Delegat Žuljević kaže kako su “procedure u demokratskom sistemu svetinja” i kako je izjava predsjedavajuće Doma naroda neozbiljna.

- Radi se o neodgovornoj izjavi jer ona nastupa kao predsjedavajuća jedne institucije a odluke Ustavnog suda su obavezujuće i ne komentarišu se – kaže za Žurnal Žuljević.

Predstavnici vladajućih stranaka najavljuju kako će Zakon o radu ponovo u proceduru samo u Domu naroda Federacije ali Žuljević smatra da Zakon mora da prođe cijelu proceduru, od prijedloga Vlade, Predstavničkog doma pa tek onda Doma naroda. Njegova stranke će, kaže Žuljević, vjerovatno imati svoje amandmane kada vidi novi prijedlog Vlade.

- Sada imamo priliku da ispravimo ono za šta je premijer rekao da se u Zakonu našlo greškom – kaže Žuljević.

Delegat Dženan Đonlagić iz Demokratke fronte također smatra da je nova procedura usvajanja zakona dobra prilika da se Zakon poboljša.

“Mislim da je to dobra prilika za Vladu Federacije da popravi određene članove Zakona o radu. Vlada nikada do sada nije prihvatila nijedan amandman od opozicije, ali ćemo i ih i ovog puta predložiti”, izjavio je Đonlagić, prenosi N1.

(zurnal.info/Fena)