ZBOG NISKE CIJENE UGLJA ZA EPBIH:RMU Đurđevik ima gubitak od 127 miliona KM i porez od 14,9 miliona

Istražujemo

ZBOG NISKE CIJENE UGLJA ZA EPBIH: RMU Đurđevik ima gubitak od 127 miliona KM i porez od 14,9 miliona

U prethodne četiri godine RMU Đurđevik ostvario je gubitak od 127 miliona maraka jer je Elektroprivredi BiH prodavao ugalj po cijeni koja je niža od proizvodne. Osim toga, morat će platiti dodatnih 14,9 miliona KM poreza Poreskoj upravi FBiH i UIO BiH. Cijenu po kojoj će od RMU Đurđevik kupovati ugalj je odredila EPBiH uz saglasnost Vlade FBiH

RMU Đurđevik ima gubitak od 127 miliona KM i porez od 14,9 miliona
foto: zurnal.info

Godinama unazad rudnici u sastavu Koncerna ispod proizvodne cijene prodaju ugalj Elektroprivredi. RMU Đurđevik Elektroprivredi je prodavao ugalj po cijeni nižoj od proizvodne i zbog toga u posljednje četiri godine ostvario gubitak od 127 miliona maraka. Zbog toga Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila je obavezu po osnovu izlaznog PDV-a u iznosu 3,6 miliona KM dok je Poreska uprava FBiH utvrdila dodatnu poresku obavezu u iznosu od 9,6 miliona sa kamatom od 1,7 miliona KM.

U prošloj godini RMU Đurđevik ostvario je gubitak u iznosu od 21.271.845 KM, dok je akumulirani gubitak iznosio 53.895.726 KM te premašuje iznos osnovnog kapitala za 12 miliona KM.

Kratkoročne obaveze iskazane su u iznosu od 38.882.403 KM, tekuća imovina u iznosu od 12.808.716 KM, a koeficijent tekuće likvidnosti na datum bilansa je 0,33, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati obaveze. Ove okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, što nije objavljeno u finansijskim izvještajima“, naveli su revizori.

RMU Đurđevik od Ureda za reviziju dobio je negativno mišljenje za izvještaj o finansijskom poslovanju za prošlu godinu. U izvještaju je posebno istaknuto pitanje prodaje uglja Elektroprivredi.

U 2023. godini Uprava za indirektno oporezivanje i Porezna uprava izvršile su inspekcijski nadzor obračuna i uplate javnih prihoda. Donesena su rješenja kojima su utvrđene dodatne porezne obaveze po osnovu transfernih cijena prema povezanom pravnom licu JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo za isporučeni ugalj.

Prema Rješenju Uprave za indirektno oporezivanje od 2023. godine, utvrđena je obaveza u iznosu od 3.651.535 KM po osnovu izlaznog PDV-a za izvršeni promet uglja povezanom pravnom licu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo po cijeni koja je ispod cijene koštanja nastale u proizvodnji.

Rješenjem Porezne uprave FBiH utvrđena je dodatna porezna obaveza poreza na dobit u iznosu od 9.668.224 KM i kamata na utvrđenu obavezu u iznosu od 1.766.239 KM za kontrolisani period od 1. 1. 2019. do 31. 12. 2022. godine. Utvrđena obaveza odnosi se na kontrolu transfernih cijena kupoprodaje – isporuke uglja prema povezanom licu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, u čijem sastavu je Termoelektrana Tuzla.

Rješenjem je utvrđeno da razlika između tržišnih i stvarnih transakcija sa povezanim licima za kontrolisani period iznosi 127.215.237 KM, što je imalo za posljedicu poslovni gubitak, porezni gubitak i negativnu osnovicu poreza na dobit za kontrolisani period. Za navedeni iznos utvrđenih razlika izvršena je korekcija poreznih bilansa po godinama. Uložena je Žalba na Rješenje Porezne uprave FBiH 26. 12. 2023. godine Federalnom ministarstvu finansija koje je nadležno za rješavanje žalbe“, navedeno je u Izvještaju.

Revizori su problematizovali i nabavku usluga izvođenja rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja procijenjene vrijednosti 78,5 miliona KM. U roku je dostavljena samo jedna ponuda.  Zapisnikom o ocjeni ponuda su konstatovani potencijalni problemi za realizaciju ugovora zbog nedorečenosti i nepreciznosti tenderske dokumentacije.

Uprkos potencijalnim problemima koje je istakla komisija, kao i izdvojenim mišljenjem dva člana komisije, direktor i prokurist su donijeli Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača 11. 5. 2023. godine kojom se prihvata ponuda grupe ponuđača Junuzović Kopex d.o.o. Lukavac i Beat BH d.o.o. Živinice u vrijednosti od 78.513.021 KM. 

RMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!Iako imaju 700 radnikaRMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!

Stručni tim za nadzor nad izvođenjem rudarskih radova na otkrivci i eksploataciji uglja imenovan je Rješenjem direktora i prokuriste početkom juna prošle godine, u kojem su navedene obaveze tima. Radovi nisu išli po planu.

Ukupno fakturisano Društvu za rad izvođača je 27.290.439 KM, dok je prihod od proizvodnje uglja koji je proizveo izvođač radova iznosio 900.648 KM. Navedeno je da su prethodni zapisnici potpisani, očekujući da će dobavljač u većem dijelu nadoknaditi propuštenu proizvodnju do kraja godine, ali se to nije desilo“, utvrdili su revizori.

Iako su ugovorom propisane ugovorne kazne, način realizacije garancije za dobro izvršenje posla, kao i okolnosti za raskid ugovora ukoliko dobavljač ne izvršava ugovorne obaveze, do kraja obavljanja revizije niti jedna od pravnih mogućnosti za neizvršavanje ugovorenih obaveza nije poduzeta, a prihvaćene su sve fakture dobavljača.

Osim toga problem su bili i u ugovori za iznajmljivanje opreme. Planom javnih nabavki za 2023. godinu planirano je iznajmljivanje opreme u procijenjenom iznosu od 1.521.000 KM.

Tokom 2023. godine provedena su četiri otvorena postupka za nabavku usluga iznajmljivanja mehanizacije (buldožera, gredera, rovokopača gusjeničara i utovarača). Uvidom u provedene postupke i zaključene ugovore utvrđeno je da nije vršena prethodna provjera tržišta te da su za iste mašine od istog dobavljača zaključene različite cijene po satu rada mašine.

(zurnal.info)