TUŽILAŠTVO SBK NEĆE PROVODITI ISTRAGU U KREŠEVU:Nezakonito knjiženje državnog zemljišta nije krivično djelo

Istražujemo

TUŽILAŠTVO SBK NEĆE PROVODITI ISTRAGU U KREŠEVU: Nezakonito knjiženje državnog zemljišta nije krivično djelo

Iz prijave i pratećih spisa očigledno je da navedeno djelo nije krivično – kažu u Tužilaštvu SBK za Žurnal

Nezakonito knjiženje državnog zemljišta nije krivično djelo
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u slučaju nezakonitog knjiženja državnog zemljišta, prvo na privatnu kompaniju a zatim banku. 

Žurnal već mjesecima prati kako je Općina Kreševo preknjižila općinske nekretnine na privatnu kompaniju porodice Stanić Barit d.o.o.. Parcele na potezu Rakova Noga-Bjelovići u općini Kreševo morale su biti uknjižene kao državna imovina jer je na njima bio izglasan javni interes i doneseno rješenje o njihovom uknjižavanju kao državne imovine. Nakon što je 2009. otvorena tvornica vapna na ovom području u vlasništvu BFS-a, druge kompanije porodice Stanić, Barit otkupljuje udjele u spornim parcelama koje su tada bile u privatnom vlasništvu. Otkupljeno je 12 parcela, nakon čega Općina izgradnju puta proglašava javnim interesom. To je podrazumijevalo da će Općina izvlastiti nekretnine od Barita u svoju korist. U rješenju se dalje nalaže Općinskom sudu u Kiseljaku da ove nekretnine upiše u u korist državne svojine, odnosno u vlasništvo Općine Kreševo. 

Općina poklonila put Goranu Staniću i oštetila državu za milionski iznosKreševo u vlasništvu bankaraOpćina poklonila put Goranu Staniću i oštetila državu za milionski iznos

Zbog neizmirenih kreditnih obaveza kompanije Barit kao vlasnik nad dvije parcele upisuje se NLB banka. Nakon našeg pisanja formiran je predmet u Tužilaštvu BiH, nakon čega dvije parcele koje je Općina Kreševo tada nezakonito otuđila od državne imovine, više nisu u vlasništvu NLB banke, već su konačno uknjižene na Općinu Kreševo. 
Potom je Tužilaštvo BiH prijavu dostavilo na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK, koje donosi naredbu o neprovođenju istrage:

- Iz prijave i pratećih spisa očigledno je da navedeno djelo nije krivično – kažu u Tužilaštvu SBK za Žurnal. 

Krajem prošle godine Općinski sud u Kiseljaku u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Srednjobosanskog kantona protiv Sanele Kozadra i kompanije BFS iz Kreševa za zloupotrebu položaja. Sanela Kozadra optužena je da je kao odgovorna osoba i direktorica BFS-a praktično prevarila Ministarstvo privrede o količini iskopanog krečnjaka na lokalitetu Sutješćina, općina Kreševo. 

BFS lažno prijavljivao količinu iskopanog krečnjakaOptužnica protiv direktorice i kompanijeBFS lažno prijavljivao količinu iskopanog krečnjaka

(zurnal.info)